Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία … δεν είναι πλέον σενάριο!

Το να ξυπνάς με τέτοιες ειδήσεις πάντα σε τρομάζει και σε συγκλονίζει. Ακόμα και με 12 χρόνια θητείας στα διεθνή, αυτά τα νέα και ειδικότερα οι εικόνες που τα συνοδεύουν πότε δεν είναι εύκολο να τις συνηθίσεις!

Η επίθεση που εξαπέλυσε η Ρωσία από τρία μέτωπα στην Ουκρανία μετά την διαταγή του Βλαντίμιρ Πούτιν για την «αποστρατικοποίηση» της χώρας συγκλόνισε όλη την υφήλιο. Δεν είναι κάτι που θα σταματήσει σήμερα-αύριο… και ένας Θεός ξέρει ποιές θα είναι οι συνέπειες αυτής της ενέργειας.

Η ρωσική επίθεση ξεκίνησε με μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων τα χαράματα σε στόχους στη χώρα και στο Κίεβο με το υπουργείο Εσωτερικων της Ουκρανίας να καλεί τους πολίτες να σπεύσουν στα καταφύγια και τη συνοροφυλακή να δηλώνει ότι δέχεται επίθεση από πέντε περιοχές, περιλαμβανομένης της Λευκορωσίας στα βόρεια και της Κριμαίας στα νότια.
Το Reuters μετέδωσε ότι τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και εννέα τραυματίστηκαν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, δήλωσε σύμβουλος του Ουκρανού υπουργού Εσωτερικών, σύμφωνα με το Reuters. Νωρίτερα, οι πληροφορίες έκαναν λόγο για έναν κι ένα τραυματία στο Μπρόβαρι της επαρχίας του Κιέβου.

photo credits: wolfgangschwan.com
«Έκτακτη σύνοδος» σήμερα του Συμβουλίου της Ευρώπης

«Έκτακτη σύνοδος» της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης θα διεξαχθεί σήμερα στις 15:00 τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδος) στην έδρα του οργανισμού στο Στρασβούργο μετά την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ντάνιελ Χόλτγκεν στο AFP. Η Επιτροπή Υπουργών, το εκτελεστικό όργανο του οργανισμού αυτού, στο οποίο εδρεύουν συνήθως οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των 47 χωρών μελών του, “θα συζητήσει τα προσεχή στάδια της αντίδρασής του στη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας”, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

Κάλεσμα στους Ουκρανούς πολίτες με όπλα

Ο ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξιι Ρέζνικοφ είπε σήμερα ότι όποιος είναι έτοιμος και μπορεί να φέρει όπλο μπορεί να ενταχθεί στις τάξεις του τμήματος εφέδρων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, καθώς η αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα διανείμει όπλα σε βετεράνους.

Ανακοίνωση των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας

Ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει σκοτώσει σχεδόν 50 «Ρώσους κατακτητές» στην επαρχία Λουχάνσκ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, έχει καταρρίψει συνολικά έξι ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη στην ίδια περιοχή και έχει καταστρέψει τέσσερα ρωσικά τανκς σε έναν δρόμο κοντά στο Χάρκοβο.

Συνέπειες σε αγορές να κατρακυλούν και σε ενεργειακές προμήθειες να κάνουν άλμα τιμών

Η εισβολή στην Ουκρανία προκάλεσε διεθνή κατακραυγή και απειλές για περαιτέρω «σφοδρές κυρώσεις» από τη Δύση, με τις αγορές να κατρακυλούν ανά την υφήλιο.

Οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν σήμερα άλμα, με το μπρεντ να ξεπερνά τα 100 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από το 2014, μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, επιτείνοντας τις ανησυχίες ότι ένας πόλεμος στην Ευρώπη μπορεί να διαταράξει τις παγκόσμιες ενεργειακές προμήθειες. Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στον κόσμο παραγωγός πετρελαίου, πουλώντας κυρίως το αργό της σε ευρωπαϊκά διυλιστήρια, και είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, προσφέροντας περίπου το 35% της ποσότητας που προμηθεύεται. 

You may also like