ΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΟΥ

  Σίγουρα το έχετε δει σε κάποιο νησί ή σε κάποιο άγριο σημείο, στις διακοπές.  Και σας έχει τραβήξει το βλέμμα, γιατί θυμίζει κάκτο. Το φραγκόσυκο είναι ένα φρούτο που ξεφυτρώνει σε βράχια και πλάγιες γεμάτο αγκάθια. Το συναντάς είτε σε νησιά είτε σε χωριά, ενώ η ιστορία του προέρχεται από ένα είδος κάκτου που ανήκει στο γένος Opuntia. Η ρίζα της Φραγκοσυκιάς προέρχεται από το Μεξικό, ενώ εξαπλώθηκε αργότερα στις χώρες της Μεσογείου. Ευνοείται από το θερμό και ξηρό κλίμα. Ανάλογα με τη φάση ωρίμανσης θα δούμε τα φραγκόσυκα σε πολλά χρώματα. Συνήθως, οι αποχρώσεις είναι ανοιχτό πράσινο, κίτρινο, πορτοκάλι και κόκκινο. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι οι φυσικές χρωστικές ουσίες που περιέχει, οι οποίες είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτική δράση. Ανακαλύψαμε πως η θρεπτική αξία του φραγκόσυκου είναι ανεκτίμητη και τα οφέλη για την υγεία μας αρκετά. Επιλέξαμε κάποια από αυτά και τα μοιραζόμαστε μαζί σας. 

Ποιες είναι βιταμίνες που περιέχει;

Η βιταμίνη C πρωταγωνιστεί, ενώ αντιθέτως η βιταμίνη B υπερισχύει σε λιγότερο ποσοστό, αλλά καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες μας, επαρκώς. Επίσης, είναι πλούσιο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ασβέστιο,  μαγνήσιο, χαλκό και κάλιο.

Οφέλη 

Η πλούσια περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βοηθά στη μείωση της γλυκόζης στο αίμα και έτσι είναι το κατάλληλο φρούτο, το οποίο δρα με θετικό πρόσημο για το ζαχαρώδη διαβήτη. Επίσης, η αυξημένη περιεκτικότητα του σε αντιοξειδωτικά, το μετατρέπουν σε ένα φρούτο που προστατεύει, έναντι του καρκίνου και άλλων παθήσεων σε αρθρώσεις, μάτια και νεύρα. Προκαλεί πολύ εύκολα το αίσθημα του κορεσμού και έτσι συμβάλλει στη διατήρηση του βάρους μας, χωρίς αρνητικές επιδράσεις. Επιπλέον, η χαμηλή τους θερμιδική αξία συμπληρώνει σε αυτό το σκοπό. Έχουν διουρητική δράση που βοηθάει στην κατακράτηση των υγρών, χωρίς όμως να επηρεάζουν την ισορροπία των ηλεκτρολυτών. Η συγγενική τους δράση με τις μπανάνες είναι ότι, περιέχουν κάλιο και αυτό λειτουργεί με διττή «ιδιότητα».  Στην ταχεία αποκατάσταση, έπειτα  από μία σκληρή προπόνηση και συγχρόνως συμβάλλουν στη μείωση της πίεσης του αίματος και την καλή λειτουργία της καρδιάς.

Προσοχή όμως στην υπερβολική κατανάλωση…

Μην υπερβάλλετε με την κατανάλωσή τους διότι, ενδέχεται να σας προκαλέσει διάρροια, ναυτία και τυμπανισμό. Η επαρκής λήψη υγρών είναι απαραίτητη μιας και τα φραγκόσυκα δύναται να προκαλέσουν κάποιες φορές δυσκοιλιότητα.

Photo credits: unsplash.com/@muriet

You may also like