3 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΝ ΚΑΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Μπορεί να είμαστε στα μέσα Αυγούστου, αλλά οι θερμοκρασίες παραμένουν υψηλές και ο ήλιος καίει ίσως περισσότερο από ποτέ. Ο κίνδυνος, λοιπόν, του να καούμε από τον ήλιο… ακόμα υπάρχει!

  Αν εκτίθεστε από τις 11 το πρωί έως τις τέσσερις το μεσημέρι, υπάρχει ένα υψηλό ποσοστό να έχετε το ανεπιθύμητο αποτέλεσμα από αυτό που επιθυμείτε. Παρόλες τις επαναλαμβανόμενες συμβουλές στο να προλάβουμε το κάψιμο στο δέρμα, κάποιοι καταλήγουν με ηλιακό έγκαυμα. Η αλήθεια είναι πως όλοι χαλαρώνουμε ή ξεχνιόμαστε στην παραλία και είναι πολύ εύκολο να πέσουμε σε αυτή την παγίδα. Η λύση πρέπει να είναι άμεση ώστε να ανακουφιστούμε. Μπορούμε να βρούμε “θεραπείες” στο φαρμακείο ή με σπιτικές κρέμες ώστε να φύγει το κάψιμο, τον κνησμό και το ξεφλούδισμα. Σίγουρα έχουμε ακούσει πολλά γιατροσόφια των γιαγιάδων μας που ακολουθούσαν σε όλη τους τη ζωή. Ας δούμε κάποιες από αυτές…

Κρύο νερό

Η πρώτη άμεση λύση μιας και καιγόμαστε εσωτερικά και εξωτερικά είναι το νερό. Το έγκαυμα δεν είναι άλλο παρά φλεγμονή του δέρματος. Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να βοηθήσετε αμέσως την κατάσταση, αν βρίσκεστε στη θάλασσα, είναι να κάνετε λίγο παραπάνω βουτιές. Το δροσερό νερό βοηθά ώστε να μην επιδεινωθεί το έγκαυμα. Αντιθέτως, αν βρίσκεστε σε πισίνα χρειάζεται να προσέξετε ιδιαίτερα καθώς το χλωριωμένο νερό μπορεί να προκαλέσει περισσότερο βλάβη στο δέρμα. Μπορεί μια παλιά πρακτική να νομίζετε ότι είναι σωστή, αλλά τον να τοποθετήσετε απευθείας πάγο στα ερεθισμένα σημεία δεν είναι ότι πιο σοφό. Επειδή, η επιδερμίδα είναι ήδη πολύ ευαίσθητη, η επιλογή του πάγου μπορεί να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερο πόνο σε ένα δέρμα που έχει καεί από τον ήλιο.

Αλόη 

Εδώ κι αιώνες, αυτό το τζελ έχει χρησιμοποιηθεί για κάθε είδους ασθένειες, από στομαχικές διαταραχές έως λοιμώξεις των νεφρών. Η ανακούφιση είναι δεδομένη. Αν έχεις το φυτό σε κάποια γλάστρα στο σπίτι σου, θα ήταν πολύ εξυπηρετικό διότι με το σπάσιμο ενός κομματιού του φυτού… Η εφαρμογή του προσφέρει άμεση καταπραϋντική ανακούφιση από το ηλιακό έγκαυμα. Αν δεν υπάρχει άμεσα διαθέσιμο το φυτό, σίγουρα θα βρεις κατά προτίμηση αλοιφή ή τζελ με αλόη βέρα 100%. 

Φαρδιά ρούχα και ενυδατική κρέμα

Όταν το δέρμα είναι ερεθισμένο, φροντίστε να φοράτε ρούχα που δεν κολλάνε επάνω σας. Σίγουρα θα νιώθετε πως δεν αντέχετε, τίποτα στενό σε εφαρμογή έτσι κι αλλιώς. Τα ρούχα από φυσικές ίνες, όπως το βαμβάκι η το μπαμπού, είναι οι καλύτερες επιλογές καθώς έχουν μαλακές υφές και δεν θα ερεθίσουν το δέρμα.

Επίσης, αυτό που επειγόντως χρειάζεται το δέρμα, είναι η υγρασία που έχασε κατά τη διάρκεια του χρόνου έκθεσης στον ήλιο. Εάν δεν πίνετε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα, ένα ηλιακό έγκαυμα θα πρέπει να είναι αφορμή για να μην το ξεχνάτε ποτέ. Καλό βέβαια είναι, να μην το μάθετε με αυτό τον τρόπο.

Το κύριο μέλημα όμως, για να αποτρέψετε το ξεφλούδισμά του δέρματος, είναι να χρησιμοποιείτε τακτικά ενυδατική κρέμα στις περιοχές που έχουν καεί Δε χρησιμοποιείτε εννοείται κάποια κρέμα με άρωμα και χρωστικές ουσίες, διότι έτσι θα προκαλέσετε μεγαλύτερο ερεθισμό στο δέρμα. 

Be wise and take care of yourself.

Photo credits: pexels.com/@mikhail-nilov/

You may also like