Η ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΘΕΤΩΝ

   Άραγε τα αντίθετα έλκονται; Σας έχει τύχει να γνωρίσετε κάποιον/α που παρόλο που συνειδητοποιείτε ότι κάθε επικοινωνία καταλήγει σε αντίθετες κατευθύνσεις, να αισθάνεστε συγχρόνως πως κάτι σας ενώνει; Η αρμονική συνύπαρξη αντιφατικών δυνάμεων ή ιδεών που υπερβαίνουν τις δυαδικές αντιθέσεις ξεκινά πολύ παλιά. Από την φιλοσοφία του Yin – Yang  έως τον Nicholas of Cusa, που αντανακλά την πεποίθηση να ενσωματώνει όλα τα αντίθετα μαζί, προκαλώντας την σύνδεση έναντι του χωρισμού.

H Βασική Αρχή!

Αυτή η αρχή, στοχεύει στην επίγνωση και τη μη δυαδικότητα. Μας ενθαρρύνει να δούμε πέρα ​​από την επιφάνεια των διαφορών που μπορεί να παρατηρούμε με τον απέναντι μας  και να μας οδηγήσει στην υποκείμενη ένωση. Να οπλιστούμε δηλαδή με μια βαθύτερη κατανόηση και αποδοχή της περίπλοκης διασύνδεσης με την φύση τόσο του αντίθετου μας όσο και του εαυτού μας. Αυτή η φιλοσοφία θυμίζει το Yin-Yang. Τα αντίθετα που είναι ένα. Αντί να βλέπουμε τον κόσμο μέσα από το φακό του διαχωρισμού, όπου τα άτομα και οι οντότητες γίνονται αντιληπτά ως ξεχωριστά και απομονωμένα, μας καλεί να αγκαλιάσουμε μια πιο εκτεταμένη κατανόηση της πραγματικότητας. Με αυτόν τον τρόπο, καταλαβαίνουμε ότι οι φαινομενικά ανόμοιες εμπειρίες και προοπτικές που έχει ο καθένας μας δεν είναι παρά πτυχές ενός ευρύτερου, ενοποιημένου συνόλου. Μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και τα παράδοξα που βλέπουμε στον κόσμο μας.

 Αυτή η ολιστική προοπτική …

….έχει βαθιές επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με τον κόσμο και ο ένας με τον άλλον. Μας ενθαρρύνει να προχωρήσουμε πέρα από τους περιορισμούς της δυϊστικής σκέψης, που συχνά οδηγεί σε σύγκρουση και διχασμό, και αντ ‘αυτού να καλλιεργήσουμε μια νοοτροπία ανοιχτοσύνης και αποδοχής. Αναγνωρίζοντας την ενότητα που μας δένει όλους, μπορούμε να καλλιεργήσουμε μεγαλύτερη ενσυναίσθηση, συμπόνια και συνεργασία στις αλληλεπιδράσεις μας με τους άλλους.

Η σοφία της αρχής χρησιμεύει ως φάρος ελπίδας, υπενθυμίζοντας μας τη μεταμορφωτική δύναμη του να αγκαλιάζουμε το σύμπαν στο οποίο ανήκουμε όλοι σε όλες τις μορφές του.

Πηγή: plato.stanford.edu

Featured image: freepik.com/@wayhomestudio

You may also like