ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ, Ο ΚΙΤΡΙΝΟΣ ΧΡΥΣΟΣ

Το καλαμπόκι είναι ένα λαχανικό, το οποίο είναι δημοφιλές για την διατροφική του αξία διότι παρέχει  τις απαραίτητες θερμίδες για υγιή, καθημερινό μεταβολισμό. Επίσης,είναι μια πλούσια πηγή βιταμίνης Α, βιταμίνης Β, βιταμίνης Ε και πολλών μεταλλικών στοιχείων. Όλοι μας το έχουμε δοκιμάσει και μας αρέσει να το απολαμβάνουμε ποικιλοτρόπως. Γνωστό και έως “άνθος αραβοσίτου” το χρησιμοποιούμε πολλές φορές στη ζαχαροπλαστική. Το καλαμπόκι είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη και λιπαρά. Ας δούμε τα οφέλη για τον οργανισμό μας.

Οφέλη για το πεπτικό σύστημα

Καθορίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των πεπτικών παθήσεων,όπως η δυσκοιλιότητα, οι αιμορροΐδες, καθώς και ο καρκίνος του παχέος εντέρου, λόγω των φυτικών ινών που περιέχει. Συμπληρωματικά σε αυτή τη θεωρία, τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν σε αυτό, λειτουργούν ως αντί-καρκινογόνοι παράγοντες και αποτρέπουν το Αλτσχάιμερ. Παρέχει τα απαραίτητα μέταλλα, τα οποία ωφελούν θετικά το σώμα με διάφορους τρόπους. Το φώσφορο, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο, ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος και χαλκός βρίσκονται σε όλες τις ποικιλίες καλαμποκιού.

Αποτρέπει την αναιμία

Το καλαμπόκι βοηθά στην πρόληψη της αναιμίας, η οποία προκαλείται από την ανεπάρκεια βιταμινών. Επιπλέον, έχει ένα σημαντικό ποσοστό σιδήρου, το οποίο είναι ένα από τα βασικά μέταλλα που χρειάζονται για να σχηματιστούν νέα ερυθρά αιμοσφαίρια. Για αυτό λοιπόν, η ανεπάρκεια σιδήρου είναι μια από τις κύριες αιτίες που καταλήγουν σε αναιμία.

Καλλυντικά οφέλη

Το άμυλο καλαμποκιού χρησιμοποιείται στην κατασκευή πολλών καλλυντικών προϊόντων και μπορεί επίσης να εφαρμοστεί τοπικά για να καταπραΰνει τα δερματικά εξανθήματα και τον ερεθισμό. Παρόλα τα θετικά οφέλη που μπορεί να έχει η κατανάλωση του καλαμποκιού, πρέπει να γίνεται με μέτρο. Εξαιτίας της υψηλής θερμιδικής του αξίας και των μεγάλων ποσοτήτων λιπαρών οξέων που περιέχει, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να κάνει κακό.

Πηγή: webmd.com

Photo credits: unsplash.com/@virgilcayasa

You may also like