ΚΑΘΙΣΤΙΚΗ ΖΩΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΟΝΟΣ ΣΤΑ ΓΟΝΑΤΑ

Σίγουρα δεν έχετε μετρήσει πόσες ώρες κάθεστε καθημερινά. Αλήθεια, πόσα μικρά breaks κάνετε για να ξεκουράσετε το σώμα σας… Θα έχετε ακούσει ότι αν εφαρμόσετε μερικές ασκήσεις στο διαλείμμα σας θα έχετε περισσότερες δυνάμεις στη δουλειά σας. Οι δουλειές γραφείου συχνά συνοδεύονται από το στερεότυπο της καθιστικής εργασίας, αλλά πολλοί υπάλληλοι γραφείου θα σας πουν ότι τα γόνατά τους είναι οι πραγματικοί αφανείς ήρωες στην καθημερινότητά τους.

Το να περνάτε πολλές ώρες σε ένα γραφείο μπορεί να είναι κουραστικό όχι μόνο για τον εγκέφαλό σας αλλά και για τα γόνατά σας, ειδικά αν δεν προσέχετε τη στάση του σώματος. Το να κάθεστε για μεγάλες περιόδους σε σταθερή γωνία 90 μοιρών, μπορεί να οδηγήσει σε δυσκαμψία, δυσφορία και ακόμη και πόνο με την πάροδο του χρόνου.Τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι από την καθιστική ζωή γενικά είναι πως να διατηρήσουν τα γόνατά τους υγιή και χωρίς πόνο.

Επιπτώσεις από τις ώρες γραφείου

Το να περνάς ώρες σε μια καρέκλα μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη κυκλοφορία του αίματος όχι μόνο στα γόνατα αλλά και σε άλλες αρθρώσεις όπως για παράδειγμα οι καρποί, οι ώμοι οι γοφοί, τα δάχτυλα και το κάτω μέρος της πλάτης. Με αποτέλεσμα; Να δυσφορείς όταν τελικά σηκωθείς όρθια/ος. Όμως, η κακή στάση του σώματος και το παρατεταμένο κάθισμα μπορούν να επιδεινώσουν προ υπάρχουσες παθήσεις στο γόνατο… Ή ακόμη και να οδηγήσουν σε νέα προβλήματα. Εάν δεν κάνετε διαλείμματα για να τεντώνεστε και να κινηθείτε, οι αρθρώσεις των γονάτων σας είναι εκείνες που θα διαμαρτυρηθούν πρώτα. Ευτυχώς, υπάρχουν διάφορες στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν και  να προστατεύσουν τα γόνατά σας με το παρατεταμένο κάθισμα.

Λύσεις

Η καρέκλα σας πρέπει να παρέχει σωστή οσφυϊκή υποστήριξη. Το γραφείο και η οθόνη του υπολογιστή σας θα πρέπει να βρίσκονται στο σωστό ύψος για να κρατούν τα γόνατα και τους γοφούς σας σε άνετη θέση. Ρυθμίστε ένα χρονόμετρο για να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας να σηκώνεται, να τεντώνεται και να περπατά κάθε 30 λεπτά. Η διαθεσιμότητα των smartρολογιών διαθέτουν πολλές τέτοιες υπηρεσίες! Αυτά τα σύντομα διαλείμματα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της δυσκαμψίας και του πόνου στα γόνατα. Αν εξίσου, ενσωματώστε απλές ασκήσεις στη ρουτίνα εργασίας σας, όπως αντλίες αστραγάλου, άρσεις και διατάσεις ποδιών σε καθιστή θέση, τότε αυτό που θα καταφέρετε είναι να διατηρήσετε την ευλυγισία σας χωρίς να νιώθετε συχνά δυσφορίες. Τέλος, η διατήρηση ενός υγιούς βάρους μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής και τακτικής άσκησης μπορεί να μειώσει καθοριστικά τον κίνδυνο.

Πηγή: stretchzone.com

Featured image: pexels.com/@olly

You may also like