ΚΕΦΑΛΑΙΟ “ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ”: ΕΥΚΟΛΗ ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΗ ΛΥΣΗ, ΑΛΛΑ…

… όχι και τόσο θρεπτική

Φεύγεις το πρωί τρέχοντας να μην καθυστερήσεις στη δουλειά, αλλά στη στάση για έναν καφέ on the go βλέπεις και τα σάντουιτς της ημέρας. Το πιο πιθανό είναι να πεις “ας πάρω ένα”! Αλλά ακόμη κι αν δεν παίζει το σενάριο του take away σάντουιτς…. Το να το ετοιμάσεις από το σπίτι ή να απολαύσεις ένα το βράδυ (hello, τοστάρα!) ίσως και να ανταποκρίνεται στις συνήθειές σου. Και γιατί όχι; Ένα σάντουιτς με τυρί κι αλλαντικό της επιλογής μας συν ό,τι άλλο χρησιμοποιήσουμε για να το εμπλουτίσουμε γίνεται εύκολα και είναι και γευστικό. Όμως πόσο καλό μας κάνει, όχι μόνο σε διατροφικό επίπεδο, αλλά και στο σύνολο της υγείας μας;

               Τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως το ζαμπόν και το λουκάνικο τύπου hotdog περιέχουν θερμίδες που στην πλειοψηφία τους είναι περιττές, οι πρωτεΐνες τους είναι σχεδόν φτωχές, το νάτριό τους είναι αυξημένο, ενώ επίσης τα λιπαρά τους είναι κορεσμένα. Όλα τα παραπάνω εγγυώνται το αυξημένο ρίσκο παχυσαρκίας ή καρδιαγγειακών νοσημάτων, αλλά καθιστούν τα αλλαντικά, σύμφωνα με μελέτες, καρκινογόνα.

               Ναι, αλλά πώς να αντικαταστήσουμε τα (ομολογουμένως) νόστιμα αλλαντικά με κάτι πιο υγιεινό;

               Τίποτα δεν εγγυάται περισσότερο την ποιότητα του γεύματός μας από την προετοιμασία από εμάς τους ίδιους. Η πρώτη εναλλακτική θα ήταν σίγουρα να επιλέξουμε ένα κομμάτι χοιρινού ή στήθος κοτόπουλου, να το μαγειρέψουμε και να το κόψουμε σε φέτες. Η αλήθεια, όμως, είναι πως η εναλλακτική αυτή απαιτεί χρόνο κι ενέργεια. Συν τοις άλλοις, σε κάποιες περιπτώσεις ίσως να μην είναι και τόσο πρακτικό.

               Σε αυτήν την περίπτωση τότε καλό είναι να αποφεύγουμε τα έτοιμα συσκευασμένα αλλαντικά του σούπερ μάρκετ. Αντ’ αυτού, μπορούμε να προτιμήσουμε ένα κατάστημα delicatessen. Εκεί έχουμε επιλογές βιολογικών κρεάτων φυσικής ωρίμανσης και που οι φέτες θα κοπούν από φρέσκο κομμάτι που δε θα περιέχουν αλάτι.

               Βεβαίως, υπάρχει κι η επιλογή της αντικατάστασης. Άλλωστε, αντί για ζαμπόν ή γαλοπούλα, μπορούμε να απολαύσουμε στο σάντουιτς μας αυγά, μανιτάρια. ή βούτυρα ξηρών καρπών. Άλλωστε το βούτυρο αμυγδάλου είναι από τα πιο θρεπτικά στη αγορά.

               Θα συμφωνήσουμε πως τα αλλαντικά προσφέρουν μία εύκολη λύση για ένα σνακ. Εντούτοις το να μετριάσουμε (αν όχι να καταργήσουμε) την κατανάλωσή τους, μόνο να μας ωφελήσει μπορεί προκειμένου να διαφυλάξουμε την υγεία μας σε βάθος χρόνου. Πόσο μάλλον όταν υπάρχουν εξίσου γευστικές λύσεις!              

Πηγή: Cleveland Clinic

Featured image: unsplash.com/@anammaltez

You may also like