ΜΙΑ “ΑΓΚΑΛΙΑ” ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΗ;

Όταν συναντάτε κάποιο οικείο πρόσωπο, ποια είναι η πρώτη σας κίνηση; Θα τον πάρετε αγκαλιά ή θα περιοριστείτε μόνο σε μια χειραψία; H περίοδος του covid-19 δεν βοήθησε, ίσως όμως θελήσετε να επανεξετάσετε τη δύναμη που μπορεί να έχει μια αγκαλιά στην υγεία σας. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι αγκαλιές μπορεί να είναι παρήγορες σε δύσκολες στιγμές, αλλά τι γίνεται με το υπόλοιπα συναισθήματα που πολλές φορές βγαίνουν αυθόρμητα; Γιατί να μην αρχίσετε να το κάνετε τακτικό μέρος της ημέρας;  Ας δούμε τα οφέλη από μια αγκαλιά ώστε να ενεργοποιηθούμε και να κάνουμε ακριβώς αυτό.

Μια αγκαλιά την ημέρα….

Αρχικά, η αγκαλιά βοηθά στη μείωση του άγχους μας καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας. Πράγματι, έχει τόσα αόρατα οφέλη, τα οποία συσχετίζονται άμεσα με τις καλές ορμόνες. Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι η αγκαλιά, μπορεί να ενισχύσει τον εγκέφαλό μας να παράγει καταπραϋντικές χημικές ουσίες, που μας βοηθούν να αισθανόμαστε πιο ασφαλείς και λιγότερο απειλούμενοι στην καθημερινότητα μας. Έτσι, όταν προκύπτει κάποια αγχωτικό θέμα, δεν έχουμε τόσο επιθετική αντίδραση και το αντιμετωπίζουμε πιο φυσικά. Οι αγκαλιές ωθούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα να παραμένει υγιές. Όλοι μας μπορούμε πιθανώς να συμφωνήσουμε ότι μερικές φορές δεν υπάρχει τίποτα σαν μια αγκαλιά όταν αισθάνεστε αγχωμένοι ή στεναχωρημένοι.

Βοηθά την υγεία

Ίσως έχετε παρατηρήσει, πώς είναι πολύ πιο εύκολο να αρρωστήσετε όταν είστε αγχωμένοι. Αυτό συμβαίνει επειδή, το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι σε υπερβολική κίνηση. Όταν αισθανόμαστε άγχος μπορεί πραγματικά να λειτουργήσει εις βάρος του οργανισμούκαι να μας κάνει πιο ευαίσθητους σε ασθένειες. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, το οποίο διεξήγαγε μια μελέτη σε 59 γυναίκες, βρέθηκαν μερικά ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Μετά από μια σύντομη σειρά ερωτήσεων για τον σύντροφό τους, κάποιες τελείωσαν κάθε συνεδρία με μια αγκαλιά 20 δευτερολέπτων. Οι γυναίκες που έλαβαν μια αγκαλιά από τους συντρόφους τους, είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και καρδιακούς παλμούς κατά τη διάρκεια αγχωτικών τμημάτων δοκιμών.

Έτσι, την επόμενη φορά που ετοιμάζεστε για χειραψία, τολμήστε μια αγκαλιά και παρατηρείστε πως θα αισθανθείτε!

Featured image: unsplash.com/@_yurifigueiredo

You may also like