ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΥΠΝΟ

Είναι Κυριακή κι αύριο (ευτυχώς για εμάς) Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος. Μπορούμε ακόμα μία μέρα να κοιμηθούμε λίγο παραπάνω, και γιατί όχι… καλύτερα! Γνωρίζουμε άλλωστε ότι ένα από τα μεγαλύτερα “προβλήματα” της σύγχρονης κοινωνίας, είναι η κακή ποιότητα ύπνου. Ένα σεβαστό ποσοστό ανθρώπων δεν κοιμούνται ούτε σωστά ούτε αρκετά. Πολλές επιστημονικές έρευνες υποστηρίζουν ότι ο ύπνος αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τον έλεγχο του σωματικού μας βάρους, αλλά και για τη διατήρηση της καλής υγείας.

Πώς όμως μπορούμε να καταφέρουμε να κοιμόμαστε και σωστά κι αρκετές ώρες, ώστε να ξυπνάμε με καλή διάθεση κι αρκετή ενέργεια για να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες της καθημερινότητας;

  • Κλείνουμε τα φώτα και μειώνουμε τους θορύβους.

Αυτό αφορά ξυπνητήρι, λάμπες στο δωμάτιο ή στο διάδρομο κι οποιαδήποτε συσκευή όπως laptop ή κινητό. Ιδανικά να μην έχουμε τηλεόραση στο υπνοδωμάτιο για να υπάρχει η απαραίτητη ησυχία και διάθεση για χαλάρωση.

  • Προσπαθείστε να αδειάσετε το μυαλό σας από τα προβλήματα.

Καλό είναι να κάνουμε ένα είδος φίλτρου που να εμποδίζει κάθε αρνητική σκέψη, συναισθήματα και φόβους. Δεν είναι η ώρα να σκεφτούμε πράγματα που θα μας αναστατώσουν.

  • Θερμοκρασία δωματίου

Ναι, σύμφωνα με μελέτες η ιδανικής θερμοκρασία για να κοιμηθούμε είναι οι 20 βαθμοί Κελσίου. Το οποίο σημαίνει και ότι ανάλογα την εποχή, χρησιμοποιούμε και τα κατάλληλα σεντόνια. Η ιδέα του να βάλουμε καλοκαιριάτικα το air condition στους 20 βαθμούς και να κοιμόμαστε με πάπλωμα… μάλλον κάτι δεν πάει καλά!

  • Διατροφή και άσκηση

Οι ειδικοί -ναι σε αυτούς στηριζόμαστε- προτείνουν να ασκούμαστε μετά την δουλειά και να τρώμε νωρίς κι ελαφριά, για να έχουμε τον χρόνο να χωνέψουμε εύκολα, αλλά και να χαλαρώσει ο οργανισμός… Μέχρι να έρθει η ώρα που θα πέσουμε στο κρεβάτι μας.

Last but not least…
  • Προσοχή στο στρώμα και στο μαξιλάρι

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι έχουν γίνει μελέτες επί μελετών για το ποιό είναι το σωστό στρώμα και το κατάλληλο μαξιλάρι για να καταφέρουμε να κοιμόμαστε σωστά. Ποιά είναι η σωστή απάντηση; Ούτε πολύ σκληρό ούτε ιδιαίτερα μαλακό για να μπορεί να ξεκουράζεται το σώμα μας. Όσο για τα μαξιλάρια, μπορούμε να διαλέξουμε ανάλογα με τη στάση ύπνου.

Προσπαθείστε να τα εφραμόσετε σιγά σιγά και μέχρι να φτάσει η ώρα των διακοπών, θα νιώθετε καλύτερα από ποτέ!

Featured image: unsplash.com/@all_who_wander

You may also like