ΜΗΝ ΤΟ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ ΑΛΛΟ, ΤΑ ΒΑΡΑΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΙ ΣΟΥ!

Ιδού οι λόγοι για να τα εντάξεις στην προπόνησή σου

               Αν και τα high tech μηχανήματα στα γυμναστήρια και τα fitness studios υπόσχονται θεαματικά αποτελέσματα, η αλήθεια είναι πως δεν είναι πάντα κατάλληλα για όλους. Καλώς ή κακώς, κι αυτά έχουν τους περιορισμούς τους. Σε ό,τι αφορά, όμως, τη μυϊκή ενδυνάμωση, τα κλασσικά και “ταπεινά” βαράκια μπορεί να είναι η απάντηση που έψαχνες. Γιατί;

               Είναι ιδανικά ΚΑΙ για αρχάριους

               Δεν είναι ανάγκη να έχει προηγηθεί το στάδιο “φέτες” ώστε να ξεκινήσεις να χρησιμοποιήσεις τα βαράκια. Μάλιστα το γεγονός πως μπορείς να ξεκινήσεις με ένα ελαφρύ ζευγάρι του ενός ή δύο κιλών έκαστο θα σου επιτρέψει μία πρόοδο με ήπιο ρυθμό, οπότε σταδιακά μπορείς να αυξάνεις το βάρος. Και βεβαίως δεν πιάνουν χώρο στο σπίτι και μπορείς να τα αποθηκεύσεις παντού!

               Σε βοηθούν να αυξήσεις τη μυϊκή σου μάζα, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται η αντοχή σου

               Και μόνο η αντίσταση που σου προσφέρουν τα βαράκια είναι αρκετή για να αυξήσεις τη μυϊκή σου μάζα, κάνοντας τα έναν εξαιρετικό βοηθό στο συνδυασμό αερόβιας άσκησης κι ενδυνάμωσης. Ακόμη, η αύξηση της αντοχής σου δε θα εξαρτηθεί τόσο από το βάρος τους όσο από τις επαναλήψεις ή τον αριθμό των σετ στις ασκήσεις που χρησιμοποιείς τα βαράκια.

               Μειώνονται οι μυϊκές ασσυμετρίες και προσφέρουν ισορροπία

               Με τα βαράκια μειώνονται οι πιθανότητες να γυμνάζεται λιγότερο η μία πλευρά και περισσότερο η κυρίαρχη, όπως συνήθως μπορεί να συμβεί με ασκήσεις με τη μπάρα όπου, εκτός των πραγμάτων)  η κυρίαρχη πλευρά είναι εκείνη που θα βάλει επιπλέον δύναμη. Με άλλα λόγια, με τα βαράκια ενεργοποιούνται εξίσου οι μύες σε κάθε πλευρά του σώματος.

               Βελτιώνουν τη σταθερότητά σου

               Η αλήθεια είναι πως είναι πανεύκολο με τα βαράκια να “ξεφύγεις” στη διάρκεια της κίνησης. Από την άλλη, ακριβώς για αυτό το λόγο σε αναγκάζουν να ενεργοποιήσεις τόσο τους μύες του κορμού όσο και τους μύες των αρθρώσεων που κινούνται κατά την άσκηση ώστε να την εκτελέσεις σωστά. Για παράδειγμα, όταν κάνεις πιέσεις στήθους σε ύπτια θέση, δεν κουνάς απλά τα βαράκια, αλλά φροντίζεις ώστε οι μύες των ώμων και των αγκώνων να μείνουν σταθεροί ώστε να χέρια σου να μη “φύγουν” τα χέρια σου προς τα πίσω ή στα πλαϊνά αλλά κι οι αρθρώσεις να μην κάνουν περιττές περιστροφές.

               Σε βοηθούν να ορίσεις ένα ιδανικό εύρος κίνησης

               Καθώς τα βαράκια είναι ελεύθερα (σε αντίθεση με τα βάρη των μηχανημάτων όπου αυτά είναι ενσωματωμένα και περιορίζουν τις κινήσεις σου), σου επιτρέπουν να κινήσεις το σώμα σου όπως αισθάνεσαι φυσικά κι άνετα. Εκτός από τη μυϊκή ενδυνάμωση, βασικός στόχος της προπόνησης είναι κι οι αρθρώσεις σου να κινούνται σωστά ώστε να περιοριστεί το ρίσκο τραυματισμού. Και καθώς κάθε σώμα (κι άρα είναι ανάγκες του) είναι διαφορετικές. Είναι σημαντική αυτή η ελευθερία στο εύρος κίνησης, ειδικά αν βρίσκεσαι σε στάδιο αποκατάστασης από κάποιον τραυματισμό.

               Μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις σε καθημερινή βάση

               Εφόσον προγραμματίζεις κι εκτελείς της ασκήσεις σωστά (hint: επίτρεψε στον εαυτό σου δύο με τρεις μέρες αποκατάστασης προτού γυμνάσεις ξανά κάποιες μυϊκές ομάδες) και τρέφεσαι κι ενυδατώνεσαι κατάλληλα, δεν υπάρχει τίποτα να σε σταματήσει από το να χρησιμοποιήσεις τα βαράκια σου καθημερινά.

               Συμβάλλουν στην υγεία των οστών

               Όσο μεγαλώνουμε, τα οστά μας γίνονται πιο αδύναμα κι εύθραυστα, με το ρίσκο της οστεοπόρωσης να είναι πιο κοντά. Μπορούμε, όμως, να πατήσουμε φρένο σε αυτήν την εξέλιξη με τη γυμναστική και, πιο συγκεκριμένα, με ασκήσεις με βάρη. Η αντίσταση που προκαλείται στο σώμα με τις ασκήσεις με τα βαράκια αυξάνουν την αντοχή των οστών σε πίεση κι επιτρέπουν τη δημιουργία νέων κυτταρικών ιστών, με αποτέλεσμα πιο δυνατά οστά.

               Ενισχύεται η καρδιακή λειτουργία

               Ναι, η αερόβια άσκηση είναι εξαιρετική για να αυξήσεις τους καρδιακούς παλμούς, αλλά εξίσου αποτελεσματικές είναι κι οι ασκήσεις με βάρη. Μάλιστα, ακόμη κι έπειτα από τις οκτώ πρώτες εβδομάδες αερόβιας άσκησης σε συνδυασμό με μυϊκή ενδυνάμωση μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο κάποιας καρδιαγγειακής πάθησης.

               Φυσικά, μην ξεχνάς να ακούς πάντα το σώμα σου. Αυτό σημαίνει: μη βιάζεσαι να αγοράσεις αμέσως ένα ζευγάρι από τα πιο βαριά βαράκια που θα μπορούσες “κάποια στιγμή” να χειριστείς. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου και θα δεις πως η εξέλιξη θα έρθει από μόνο της!

               Πηγή: Very Well Fit

Featured image: unsplash.com/@kate_gliz

You may also like