ΜΗΠΩΣ ΝΙΩΘΕΤΕ ΚΟΠΩΣΗ ‘Η ΥΠΝΗΛΙΑ;

Νιώθετε υπνηλία; Νιώθετε ότι σας κουράζει η ζέστη ή είναι κάτι παραπάνω; Μήπως όσες ώρες και αν κοιμάστε η υπνηλία παραμένει η ίδια; Έχετε σκεφτεί ότι μπορεί να φταίει έλλειψη μαγνησίου; Η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να είναι αρκετά απογοητευτική και μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την παραγωγικότητα και τη γενική ευεξία μας. Ενώ υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην ημερήσια υπνηλία, ένας πιθανός ένοχος που έχει κερδίσει την προσοχή των ειδικών είναι η ανεπάρκεια μαγνησίου. Η σύνδεση μεταξύ των επιπέδων μαγνησίου και της υπνηλίας είναι πολύ συχνά άρρηκτα συνδεδεμένα. Ας δούμε πως μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες.

Κατανόηση του ρόλου του μαγνησίου

Το μαγνήσιο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που παίζει καθοριστικό ρόλο σε διάφορες σωματικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας των μυών και των νεύρων, της ρύθμισης της αρτηριακής πίεσης και της παραγωγής ενέργειας.Βοηθά επίσης στην προώθηση του υγιούς ύπνου ρυθμίζοντας τους νευροδιαβιβαστές και τις ορμόνες που εμπλέκονται στον κύκλο ύπνου-εγρήγορσης.

Ανεπάρκεια μαγνησίου και υπνηλία

Αρκετές μελέτες υποστηρίζουν μια πιθανή σχέση μεταξύ της ανεπάρκειας μαγνησίου και των διαταραχών του ύπνου.Ενώ,πολλές έρευνες για αυτό το θέμα βρίσκονται σε εξέλιξη, υπάρχουν στοιχεία που υποστηρίζουν την ιδέα ότι τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου μπορεί να συμβάλλουν σε αισθήματα υπνηλίας και κακής ποιότητας ύπνου.

Αποτελέσματα ερευνών

Σύμφωνα με σύμφωνα με μελέτες ερευνών, τα συμπληρώματα μαγνησίου βελτίωσαν σημαντικά την αποτελεσματικότητα του ύπνου, τον χρόνο ύπνου και την καθυστέρηση έναρξης του ύπνου. Ενώ, οι επιδράσεις των συμπληρωμάτων μαγνησίου και βιταμίνης Β6 στην ποιότητα του ύπνου σε ηλικιωμένα άτομα με αϋπνία βοήθησαν αποτελεσματικά. Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που έλαβαν μαγνήσιο και βιταμίνη Β6 παρουσίασαν βελτιωμένη ποιότητα ύπνου και μειωμένα συμπτώματα αϋπνίας, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Αν και αυτές οι μελέτες δεν αντιμετωπίζουν άμεσα την ανεπάρκεια μαγνησίου ως αιτία υπνηλίας, υπογραμμίζουν τα πιθανά οφέλη των συμπληρωμάτων μαγνησίου στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου και στην ανακούφιση των προβλημάτων που σχετίζονται με τον ύπνο.

Tip:

Εάν αντιμετωπίζετε υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας ή υποψιάζεστε ανεπάρκεια μαγνησίου, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν ειδικό υγείας. Μπορούν να αξιολογήσουν τα συμπτώματά σας, να πραγματοποιήσουν τις κατάλληλες εξετάσεις και να προσδιορίσουν την υποκείμενη αιτία της υπνηλίας σας. Η ανεπάρκεια μαγνησίου διαγιγνώσκεται μέσω εξετάσεων αίματος και εάν είναι απαραίτητο,  ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει συμπληρώματα μαγνησίου ή διατροφικές αλλαγές για την αντιμετώπιση της ανεπάρκειας.

Αντιμετωπίστε κάθε σύμπτωμα και μην αφήνετε να σας παρασύρει οποιοδήποτε αίσθημα κόπωσης. Μπορείτε να καλυτερεύσετε την ποιότητα της ημέρα σας και να νιώθετε αρκετά ξεκούραστοι.

Πηγή: health.ucsd.edu/

Featured image: unsplash.com/@brunovdkraan

You may also like