Nassos Ntotsikas: Υφαίνοντας την γυναικεία κομψότητα…, από την Ελισάβετ Χατζηγάκη

ntotsikas-prΕίναι αλήθεια ότι στην εποχή μας συμβαίνουν δύο πράγματα όσο αφορά στη μόδα: έξαρση στις fashion bloggers αλλά και στη δημιουργικότητα πολλών νέων σχεδιαστών. Ο οίκος Nassos Ntotsikas συγκαταλέγεται στα διαμάντια της νέας γενιάς στην Ελλάδα που όπως είναι φανερό «ήρθαν για να μείνουν». Προσωπικά σε περιόδους όπως η συγκεκριμένη που υπάρχει μία ομογενοποίηση των πάντων, μου αρέσει να βλέπω ανθρώπους με ταυτότητα που κάνουν κάτι αυθεντικό και έχουν όραμα. Είμαι λοιπόν ιδιαίτερα χαρούμενη που ένας νέος, ταλαντούχος δημιουργός όπως ο Νάσος Ντότσικας μας δίνει μία γεύση από το τί σημαίνει να είσαι ένας σχεδιαστής-καλλιτέχνης με στόχο και φιλοδοξίες στην Ελλάδα του 2013. Διαβάστε, λοιπόν, την παρακάτω συνέντευξη και απολαύστε τις μαγευτικές φωτογραφίες που εξασφαλίσαμε για τις αναγνώστριες του The K-magazine, από την καινούργια συλλογή του Nassos Ntotsikas για το Φθινόπωρο/Χειμώνα 2013-14.

Ελισάβετ Χατζηγάκη(E. X): Τί είναι αυτό που σας γοήτευσε στον χώρο της μόδας και σας ώθησε στο να γίνετε σχεδιαστής μόδας;
Νάσος Ντότσικας : Ηταν κάτι έμφυτο. Απο πολύ μικρή ηλικία ήξερα ότι θα ασχοληθώ με αυτό, όταν τ’ άλλα παιδιά στο σχολείο ζωγράφιζαν σπιτάκια και ήλιους, εγώ ήδη σχεδίαζα ρούχα. Στη συνέχεια κι ενώ σπούδαζα και παράλληλα εργαζόμουν, συνειδητοποίησα ότι αυτό το επάγγελμα σου δίνει την απόλυτη ελευθερία να εκφραστείς χρησιμοποιώντας ανεξάντλητα την φαντασία σου και να δημιουργήσεις κάτι τελικά τόσο πρακτικό για την καθημερινότητα.

 Ε. Χ: Ποια πιστεύετε ότι είναι η ιδιαιτερότητα των δημιουργιών σας;
Νάσος Ντότσικας : Κατ αρχήν το γεγονός ότι κάνω κατά βάση πλεκτό. Το πλεκτό είναι πιο ιδιαίτερο και αρκετά δυσκολότερο στον σχεδιασμό αλλά και στην παραγωγή του. Ως εκ τούτου, είναι και λιγότεροι οι σχεδιαστές που έχουν το πλεκτό στον πυρήνα των συλλογών τους, και αυτό από μόνο του με ξεχωρίζει. Επίσης, έχω διαπιστώσει πως γυναίκες με έντονη και δυναμική προσωπικότητα  που όμως δεν ξεχνούν την θηλυκή τους πλευρά, είναι κατά κύριο λόγο αυτές που επιλέγουν τα σχέδια μου.

Ε. Χ: Με μια πρώτη ματιά οι δημιουργίες σας θυμίζουν τον γνωστό Ιταλικό Οίκο Missoni, καθώς είναι βασισμένες στο πλεκτό, στα απαλά νήματα και στο ύφασμα. Πώς ξεχωρίζουν οι δημιουργίες σας;
Νάσος Ντότσικας : Αν και εκτιμώ πολύ τη δουλειά του  Missoni, το μόνο κοινό με τον Οίκο είναι ότι βασίζομαι κι εγώ στο πλεκτό. Σχεδιαστικά δεν υπάρχει καμία επιρροή. Αυτό που κάνει ξεχωριστές τις δημιουργίες μου, πέραν από την πρώτη ύλη, θεωρώ οτι είναι η χαρακτηριστική πλέξη μου, που πλέον είναι αναγνωρίσιμη, η πολυμορφικότητα τους αλλά και οι θηλυκές γραμμές που στόχο έχουν να αναδείξουν την πιό όμορφη πλευρά κάθε γυναίκας.

Nassos_Ntotsikas_Campaign_9Ε. Χ: Ποιοι ξένοι designers  θεωρείτε ότι αποτελούν πηγή έμπνευσης;
Νάσος Ντότσικας :
Πολλοί είναι αυτοί που αποτελούν πηγή έμπνευσης. Οχι απαραίτητα σχεδιαστικά, αλλά και για ολόκληρη την πορεία τους στο χώρο. Ιδιαίτερα άνθρωποι που υπήρξαν πρωτοπόροι, όπως η Chanel, ο YSL, η Vivienne Westwood, ο J.P Gaultier. Θα σταθώ όμως και σε Έλληνες σχεδιαστές που άνοιξαν το δρόμο εδώ για όλους εμάς τους υπόλοιπους, όπως ο Μιχαήλ Πολατώφ, ο Νίκος Αποστολόπουλος, ο Μιχάλης Ασλάνης, η Λουκία και άλλοι πολλοί.

 

Ε. Χ: Πώς οραματίζεστε την κάθε καινούργια collection;
Νάσος Ντότσικας :
Η κύρια πηγή έμπνευσης όλων των συλλογών είναι η γυναίκα και η ιδανική εικόνα που έχω στο μυαλό μου για αυτήν. Από εκεί και πέρα, ένα βιβλίο, ένα έργο τέχνης, ένα τραγούδι, μια φωτογραφία, μία παράσταση, ένας ταξιδιωτικός προορισμός, ακόμα και κάτι που θα δω στον δρόμο και θα μου προκαλέσει το ενδιαφέρον δύναται να γίνει εφαλτήριο για την ιδέα που θα οδηγήσει στην συλλογή.

Ε. Χ: Ποιά είναι η εικόνα σας για την σύγχρονη Ελληνίδα;
Νάσος Ντότσικας : Η σύγχρονη Ελληνίδα καλείται να ανταπεξέλθει σε πολλούς ρόλους κι αυτό το καταφέρνει βασισμένη στον δυναμισμό της, την αυτοπεποίθηση της και την έντονη προσωπικότητα της που την κάνουν να διαφέρει απο τις υπόλοιπες αλλά και να διατηρεί τις ισορροπίες απέναντι στους διάφορους ρόλους, κρατώντας πάντα την θηλυκότητα της.

Ε. Χ: Γνωρίζω ότι το πρότυπο της γιαγιάς σας το χρησιμοποιήσατε στο λογότυπο του Οίκου σας, την Ανέμη. Θεωρείτε ότι εκείνη ήταν από τις γυναίκες που σας έδωσε το έναυσμα να ασχοληθείτε με το σχέδιο μόδας;
Νάσος Ντότσικας : Δεν θα έλεγα ότι μου έδωσε το έναυσμα για να ασχοληθώ με τη μόδα, ωστόσο ήταν μεγάλη η επιρροή της. Η γιαγιά  μου υπήρξε μοδίστρα σε μεγάλα ατελιέ της Αθήνας τη δεκαετία του ’40. Το νυφικό της το είχε ράψει η ίδια με ύφασμα από ένα αλεξίπτωτο! Την θυμάμαι πάντα πολύ γλυκά, να πλέκει, να μου διηγείται διάφορες ιστορίες κι εγώ να την βοηθάω. Η γιαγιά μου υπήρξε ένας πολύ σπουδαίος άνθρωπος που έχει διαμορφώσει τον χαρακτήρα μου κι αυτό που είμαι γενικότερα.

Ε. Χ: Σπουδάσατε σχέδιο σε μία χώρα, την Ιταλία, που η μόδα και το style είναι στην ιδιοσυγκρασία του λαού κι έτσι δίνονται περισσότερες ευκαιρίες. Γιατί επιλέξατε να επιστρέψετε στην Ελλάδα;
Νάσος Ντότσικας : Προτού πάω στη Ρώμη για να συνεχίσω τις σπουδές μου και ειδικότερα την εξειδίκευση στο πλεκτό, εργαζόμουν ήδη στην Αθήνα χτίζοντας μια καριέρα στο χώρο του styling, συνεπώς το μυαλό μου υπήρχε το πλάνο να επιστρέψω στον τόπο μου. Υπήρξαν και αργότερα ευκαιρίες να φύγω και να εργαστώ στο εξωτερικό, όμως πάντα κάτι με κρατούσε να μείνω και να δημιουργήσω στον τόπο μου.

Nassos_Ntotsikas_Campaign_7

Ε. Χ: Οι δημιουργίες σας έχουν μεσογειακή και ίσως ανατολίτικη αύρα. Αυτός είναι και ένας λόγος που επεκταθήκατε στο εξωτερικό σε χώρες όπως η Ισπανία και η Αίγυπτος;
Νάσος Ντότσικας : Η μεσογειακή και ανατολίτικη αύρα ίσως είναι ο λόγος που αυτές οι δύο χώρες ανταποκρίθηκαν πρώτα. Η επέκταση στο εξωτερικό γίνεται πολύ στοχευμένα και με πολύ προσεκτικά βήματα.

Ε. Χ: Είναι αλήθεια πως η Μεσόγειος και η Ανατολή έχουν μία ιδιαίτερη κουλτούρα. Ποιο είναι το χαρακτηριστικό εκείνο των ρούχων σας, που πιστεύετε ότι ελκύει τις γυναίκες;
Νάσος Ντότσικας : Θα έλεγα η θηλυκότητα τους, καθώς και το γεγονός ότι αποπνέουν ρομαντισμό και δυναμισμό ταυτόχρονα.

Ε. Χ: Ποιες διαφορές διακρίνετε στο χώρο της μόδας και του style, μεταξύ Ελλάδας και εξωτερικού;
Νάσος Ντότσικας : Ενώ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό υπάρχουν Έλληνες σχεδιαστές που διαπρέπουν, η έλλειψη της τεχνογνωσίας, της εκπαίδευσης με σαφή προσανατολισμό αλλά και της συλλογικής προσπάθειας που απαιτείται, έχουν συμβάλει στην μη ύπαρξη μίας ταυτότητας, όπως αυτή υφίσταται στην Ιταλία, την Βρετανία και τη Γαλλία. Πιστεύω λοιπόν πως η έλλειψη ταυτότητας είναι η βασική μας διαφορά με το εξωτερικό.

Black_Soil_I_lg

Ε. Χ: Τελικά ποιο είναι το πιο απαιτητικό κομμάτι για έναν καταξιωμένο σχεδιαστή όπως εσείς;
 
Νάσος Ντότσικας : Καταρχάς δεν θεωρώ τον εαυτό μου καταξιωμένο σχεδιαστή από τη στιγμή που έχω πολλά να μάθω ακόμα, συνεπώς και να δώσω περισσότερα στο χώρο. Όλη η διεργασία μεταφοράς ενός σχεδίου στο πλεκτό χωρίς να διαταράσσεται η ελευθερία της γραμμής του από το χαρτί είναι μία όχι εύκολη διαδικασία. Πιό συγκεκριμένα όμως, το πλέον απαιτητικό κομμάτι,  ειδικά για κάποιον που παράγει αποκλειστικά στην Ελλάδα είναι η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και η άριστη κατάσταση του προϊόντος όταν φτάνει στα χέρια της καταναλώτριας.

Nassos_Ntotsikas_Campaign_5Ε. Χ: Η οικονομική κρίση σας ανάγκασε να κάνετε ‘εκπτώσεις΄στην λειτουργία του brand σας; (ποιότητα υφασμάτων, κόστος, κ.α.)
Νάσος Ντότσικας : Ξεκίνησα το brand το 2011, εν μέσω της οικονομικής κρίσης! Αυτό εξ’αρχής δεν αποτέλεσε εμπόδιο αλλά εφαλτήριο και πρόκληση για την δημιουργία μίας συλλογής με υψηλές προδιαγραφές και ποιότητα σε μια προσιτή τιμή που ανταποκρίνεται πλήρως στην ποιότητα της.

Ε. Χ: Λαμβάνοντας υπόψη τη σημερινή αβέβαιη κατάσταση στην ελληνική αγορά καθώς και άλλους παράγοντες όπως ο υψηλός ανταγωνισμός, ποιες είναι οι βλέψεις σας για το μέλλον του Nassos Ntotsikas;
Νάσος Ντότσικας : Εξ΄αρχής ο στόχος μας για το brand ήταν οι αγορές του εξωτερικού. Κατά συνέπεια, με αργά αλλά σταθερά βήματα και πολύ στοχευμένα οδεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση, επιθυμώντας το καλύτερο για εμάς αποτέλεσμα.

Συνεχίζω να επικροτώ και να θαυμάζω νέους Έλληνες σχεδιαστές με περίσσεια φαντασία και αληθινό ταλέντο όπως ο Νάσος Ντότσικας. Είναι βέβαιο ότι άτομα με το άστρο, την ευγένεια και την δημιουργικότητα που διακατέχει το Νάσο, σταδιακά πετυχαίνουν και τοποθετούν τον πήχη ακόμη πιο ψηλά. Κλείνοντας, όπως έχει δηλώσει και μία πιστή υπηρέτης της μόδας, η Coco Chanel, «Δεν υπάρχει χρόνος για ψυχρή μονοτονία. Υπάρχει χρόνος μόνο για εργασία και έρωτα. Αυτά δεν αφήνουν άλλο ελεύθερο  χρόνο όμως….»

 

Περισσότερες πληροφορίες: http://www.nassosntotsikas.com

 

You may also like