Nobel Χημείας σε δύο Καθηγήτριες που είχαν τιμηθεί από το διεθνές πρόγραμμα L’Oréal-UNESCO

Η Καθηγήτρια Emmanuelle Charpentier και η Καθηγήτρια Jennifer A. Doudna, έλαβαν το Νόμπελ Χημείας, μέσα στο πλαίσιο ανάπτυξης μιας επαναστατικής μεθόδου γενετικής τροποποίησης.

Οι δύο ερευνήτριες έχουν αναπτύξει έναν μηχανισμό γνωστό ως “Crispr / Cas9″ ή “μοριακό ψαλίδι“. Αυτός ο μηχανισμός είναι ικανός να τροποποιεί ανθρώπινα γονίδια. Πρόκειται για μια επαναστατική ανακάλυψη, που τιμήθηκε το 2016 από τα Διεθνή Βραβεία L’Oréal-UNESCO Για Τις Γυναίκες Στην Επιστήμη.

Η τελευταία φορά που απονεμήθηκε βραβείο Νόμπελ μόνο σε γυναίκες ήταν το 1964.

“Το Ίδρυμα L’Oréal χαιρετίζει αυτήν την απόφαση-ορόσημο. Αποδίδει τα θερμότερα συγχαρητήρια στις καθηγήτριες Emmanuelle Charpentier και Jennifer A. Doudna. Σήμερα, αντιμετωπίζουμε πρωτοφανείς κρίσεις στην υγεία, την κοινωνία και την οικονομία. Περισσότερο από ποτέ ο κόσμος χρειάζεται την επιστήμη και η επιστήμη χρειάζεται γυναίκες”.

Alexandra Palt, Executive Vice-President του Ιδρύματος L’Oréal.

Ποιά είναι η θέση των γυναικών στον τομέα της έρευνας;

Σε όλο τον κόσμο, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν μόνο το 29% των ερευνητών. Αυτό έχει πραγματικό και άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα της έρευνας. Από τη θεσμοθέτηση των Βραβείων Νόμπελ το 1901, έχουν διακριθεί συνολικά 621 επιστήμονες για το έργο τους στη Φυσική, τη Χημεία ή την Ιατρική, εκ των οποίων μόνο 22 είναι γυναίκες.

Το βραβείο Νόμπελ που απονεμήθηκε στις δύο επιστήμονες, ανεβάζει σε πέντε το συνολικό αριθμό των βραβευμένων του συγκεκριμένου θεσμού, που στη συνέχεια έλαβαν αυτή τη σπουδαία διάκριση. Ποιές είναι αυτές; Είναι η Christiane Nüsslein-Volhard για το Νόμπελ Ιατρικής το 1995. Ακολουθεί η Ada Yonath για το Νόμπελ Χημείας το 2009. Την ίδια χρονιά είχε λάβει και η Elizabeth H. Blackburn για το Νόμπελ Ιατρικής το 2009.

Το Ίδρυμα L’Oréal σε συνεργασία με την UNESCO, στηρίζουν ενεργά γυναίκες επιστήμονες, με στόχο να τους δοθεί μεγαλύτερη αναγνώριση, να αναδειχθεί το ταλέντο τους και να εμπνεύσουν περισσότερες γυναίκες να ασχοληθούν με την επιστήμη. Εδώ και 22 χρόνια, περισσότερες από 3.400 ερευνήτριες από 116 χώρες έχουν βραβευτεί από το θεσμό αυτό. Η L’Oréal Hellas και η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO συμμετέχουν ενεργά στο πρόγραμμα αυτό.

Τα Ελληνικά Βραβεία L’Oréal-UNESCO Για Τις Γυναίκες στην Επιστήμη θεσμοθετήθηκαν στη χώρα μας το 2006 και μέχρι σήμερα έχουν βραβεύσει 29 Ελληνίδες Ερευνήτριες. Η υποβολή υποψηφιοτήτων για τα ελληνκά βραβεία 2021 L’Oréal-UNESCO Για Τις Γυναίκες στην Επιστήμη ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου 2020, με την προκήρυξη τριών νέων βραβείων σε γυναίκες επιστήμονες. Επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στην έρευνα στους τομείς των Βιοεπιστημών, των Φυσικών Επιστημών, των Μαθηματικών και της Επιστήμης των Υπολογιστών στην Ελλάδα.

Για τους αναλυτικούς όρους συμμετοχής για τα Ελληνικά Βραβεία 2021 L'Oréal-UNESCO Για Τις Γυναίκες στην Επιστήμη επισκεφθείτε το site www.womeninscience.gr. Εκεί υποβάλλονται και οι αιτήσεις μόνο ηλεκτρονικά  μέχρι την 15η Δεκεμβρίου 2020

Photo credits: @Niklas Elmehed, The Nobel Priize Institute

You may also like