Oscar-ικόPic(k): Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Ψυχρό βράδυ Κυριακής απόψε, όμως μία καλή ταινία στο σπίτι πάντα είναι το ιδανικό φινάλε σε ένα όμορφο σαββατοκύριακο. Και καθώς μας χωρίζουν μόλις δύο εβδομάδες από τη βραδιά της απονομής των βραβείων Oscar, το αφιέρωμά μας και το ταξίδι στο χρόνο συνεχίζεται. Απόψε δε θα πάμε πολύ μακριά: μόλις στο 2017.

               Στην φανταστική επαρχιακή πόλη του Ebbingστο Missouri, η Midred Hayes (Frances McDormand) θρηνεί για την κόρη της που βιάστηκε και στη συνέχεια πέθανε με έναν φρικτό τρόπο. Μήνες πέρασαν κι ακόμη η υπόθεση της δολοφονίας της Angelaδεν έχει διαλευκανθεί. Έτσι η Mildredπροχωρά σε μία προκλητική κίνηση θεωρώντας πως θα δώσει ώθηση στις έρευνες: ενοικιάζει κι αναρτά τρεις επιγραφές έξω από την πόλη. Οι επιγραφές ρίχνουν ευθύνες κωλυσιεργίας στον αρχηγό της τοπικής αστυνομίας Bill Willoughby (Woody Harrelson) κι αυτό προκαλεί αντιδράσεις από την τοπική κοινότητα αλλά και τον υπαστυνόμο Dixon (Sam Rockwell). Κι αυτές οι τρεις επιγραφές θα αλλάξουν πολλά κι όχι μόνο για τη Mildred.

               Οι “Τρεις Επιγραφές Έξω Από Το Έμπινγκ Στο Μιζούρι” είναι μία πρωτότυπη ιδέα του σεναριογράφου Martin McDonagh των “Seven Psychopaths” … Αλλά και του συγκλονιστικού θεατρικού “Πουπουλένιου”. Κι όπως και το 2012, ο McDonagh αναλαμβάνει και τη σκηνοθεσία της ιστορίας του. Ενδιαφέρον είναι επίσης το γεγονός πως ο McDonagh εμπνεύστηκε την ιστορία από πινακίδες που είδε ταξιδεύοντας στην Αλαμπάμα που κι εκείνες έθιγαν ένα φόνο που δεν είχε διαλευκανθεί.

               Τρεις πινακίδες = ένα συγκλονιστικό τρίπτυχο

               Ναι, ναι, ένα τρίπτυχο. Σε αυτήν την αφοπλιστικά σκληρή ιστορία που εμπνεύστηκε, ο McDonagh στην ουσία βλέπει την κατάσταση από τρία ζευγάρια μάτια. Της Mildred, του Dixon και του Αρχηγού Willoughby. Η πρώτη μία μάνα που θρηνεί. Ο δεύτερος ένας αστυνομικός που γνωρίζει μόνο τη βία και τη μισαλλοδοξία. Κι ο τρίτος ένας άνθρωπος που η κοινωνία σέβεται και που βρίσκεται αντιμέτωπος με το χρόνο. Πρόκειται για μία ιστορία που την πλέκουν οι χαρακτήρες της κι ο McDonagh είναι “μανούλα” σε ό,τι αφορά ψυχογραφήματα. Και παράλληλα συνδέει αυτούς τους τρεις απόλυτα διαφορετικούς χαρακτήρες σε ένα καθηλωτικό γαϊτανάκι σε μία αναζήτηση για γαλήνη. Γιατί και οι τρεις αυτό αναζητούν. Αντιδράσεις απρόβλεπτες που γεννούν ένα πλήθος συναισθημάτων στο θεατή για αυτούς, ακόμη κι αν δεν είναι τόσο συμπαθείς, όπως ο Dixon. Και κάπως έτσι οι “Τρεις Πινακίδες” κρίθηκαν πως αξίζουν το Oscar Καλύτερης Ταινίας.

               Και καθώς ανέφερα πως είναι μία ταινία – ψυχογράφημα, οι ηθοποιοί που αφηγούνται με τον τρόπο τους την οδυνηρή ιστορία της Mildred είναι προσεκτικά επιλεγμένοι από τον McDonagh κι αυτό αποδεικνύεται αμέσως. Ο Woody Harrelson έρχεται σε μία αρμονική αντίθεση με τον Sam Rockwell (του οποίου η ερμηνεία μάλιστα κρίθηκε ως “αποκάλυψη”). Κι αυτό τους οδήγησε να διεκδικούν το Oscar Β΄ Ανδρικού Ρόλου για την ίδια ταινία – με το Rockwell να φεύγει με το “θείο Oscar”, αλλά στα μάτια μας κι ο Harrelsonήταν ισάξιος νικητής!

Όσο για τη Frances McDormand; Αν κι αρχικά σκέφτηκε μήπως έπρεπε να παίξει τη γιαγιά της Angela αντί για τη μητέρα της… Αποδεικνύεται πως ο McDonagh είχε δίκιο για την επιμονή του να είναι η μητέρα του κοριτσιού. Η ηθοποιός μας χαρίζει μία ερμηνεία που ανατριχιάζει, καθώς καταφέρνει να συνδυάσει οργή και πένθος με μία ασύλληπτη ικανότητα – τέτοια που χάρισε το δεύτερο Oscar Α’ Γυναικείου Ρόλου στη McDormand.

               Με λίγα λόγια; Αν κι ομολογουμένως η ταινία ίσως δεν είναι “για όλους”, σας εύχομαι να την απολαύσετε όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι!

               Πρωταγωνιστούν: Frances McDormand, Sam Rockwell, Woody Harrelson, Caleb Landry Jones, Zeljko Ivanek, Peter Dinklage, Lucas Hedge, John Hawkes, Abbie Cornish κ.α.

               Φέτος για το βραβείο A’ Γυναικείου Ρόλου συναγωνίζονται οι:

Lady Gaga, “House Of Gucci”

Lana Haim, “Licorice Pizza”

Emilia Jones, “CODA”

Renate Reinsve, “The Worst Person InThe World”

Joanna Scanlan, “After Love”

Tessa Thompson, “Passing”

               Photo credits: IDMb

You may also like