Περί νηστείας, δίαιτας κι υγιεινής διατροφής

Με αφορμή την περίοδο της νηστείας, πολλοί από εμάς μπαίνουμε στην διαδικασία αυτή όχι τόσο για θρησκευτικούς λόγους, όσο για θέματα υγείας και αποτοξίνωσης από την υπερκατανάλωση διάφορών τροφών όλο το προηγούμενο διάστημα. Αρκετές φορές ίσως μας φαίνεται δύσκολο στην αρχή, για να αποκοπούμε από συγκεκριμένες καθημερινές διατροφικές συνήθειες. Μάλιστα χρειαζόμαστε λίγο παραπάνω χρόνο για να πετύχουμε τον στόχο και να αφοσιωθούμε στην πλήρη αποτοξίνωση. Παρόλα αυτά, στο τέλος ανακαλύπτουμε ότι εκτός από την απώλεια κάποιων κιλών, ο οργανισμός μας έχει πάρει μια ανάσα… Και λειτουργεί ακόμη καλύτερα χωρίς φουσκώματα ή δυσανεξίες. Τι χρειάζεται όμως να προσέξουμε; Τρεις συμβουλές που θα βοηθήσουν ώστε να μην νιώθουμε «πεινασμένοι» ή με λιποθυμικές τάσεις, ωστόσο θα προσέξουμε ώστε να μην υπερβάλουμε με τις ημερήσιες θερμίδες μας ή να νιώσουμε αφυδατωμένοι.

Νερό

  Πόσο νερό καταναλώνετε αυτή την περίοδο; Η έλλειψη πρόσληψης νερού συχνά ή η αυξημένη απώλεια, οδηγεί σε αφυδάτωση και πολλές φορές έχει ως αποτέλεσμα την αίσθηση πείνας. Πόσες φορές νιώθετε πως πεινάτε ενώ στην πραγματικότητα διψάτε; Είναι κάτι που χρειάζεται να παρατηρήσετε μέσα στην ημέρα, ώστε να γίνει συνειδητά η διατήρηση της ισορροπημένης κατανάλωσης θερμίδων. Επιπλέον, η έλλειψη νερού οδηγεί σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα όπως την μειωμένη απόδοση, αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος ή κακή αιμάτωση του δέρματος.

Πρωτεΐνη, Ασβέστιο, Σίδηρος

  Είναι τα πρώτα συστατικά που θα λείψουν από τον οργανισμό καθώς θα εκλείψουν από τις τροφές ζωικής προέλευσης. Σύμφωνα όμως με τους ειδικούς, αποδεικνύεται ότι ο συνδυασμός φυτικών τροφίμων μπορεί να πετύχει το ιδανικό αποτέλεσμα. Επίσης να αποτελέσει ισορροπημένη λύση τη περίοδο της νηστείας ενισχύοντας τον οργανισμό ισάξια. Ποιες είναι οι τροφές που έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο; Σπανάκι, μπρόκολο, όσπρια, ξηροί καρποί, θαλασσινά, το ταχίνι, μαύρη σοκολάτα, τα δημητριακά ολικής άλεσης κ.α.

Με περισσότερη συχνότητα από ότι συνήθως, θα καταφέρετε να έχετε ένα ημερήσιο διαιτολόγιο νηστείας το οποίο θα καλύψει τις διατροφικές σας ανάγκες. Θα υποστηρίζει ουσιαστικά το πρότυπο της Μεσογειακής διατροφής με τα μοναδικά της οφέλη στην υγεία. Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε είναι να μην υπερβάλετε στις ποσότητες. Η αύξηση των κιλών σας στη ζυγαριά παραμονεύει!

Παν μέτρον άριστον! Αποτελεί ένα κομμάτι της διαδικασίας στο οποίο θα χρειαστεί να εξασκηθούμε αρκετά.

Πηγή: greatist.com

Featured image: pexels.com/@fauxels

You may also like