Our Sunday Netflix pick: Howl’s Moving Castle

Βράδυ Κυριακής έφτασε και αύριο ετοιμάζεται να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της χρονιάς. Αυτό το βράδυ, λοιπόν, είναι ιδανικό για μία ταινία που μπορεί να απολαύσει όλη η οικογένεια. Καθώς η αποψινή μας πρόταση δίνει μαθήματα ζωής. Και καλύτερο δάσκαλο για αυτά τα μαθήματα από τον προσωπικό αγαπημένο Hayao Miyazaki δε μπορούσα να σκεφτώ…

Λίγα λόγια για την υπόθεση

               Η Sophie είναι μία ντροπαλή κοπέλα που εργάζεται στο μαγαζί καπέλων της μητέρας της. Πηγαίνοντας να δει την αδερφή της, όμως, θα γοητευτεί από τον Howl. Πρόκειται για έναν διάσημο μάγο που θα τη βγάλει από τη δύσκολη θέση του άκομψου κόρτε δύο στρατιωτών. Αυτό θα προκαλέσει τη ζήλεια της Μάγισσας του Waste η οποία θα μετατρέψει σε γριά τη Sophie. Φοβισμένη, η Sophie εγκαταλείπει την πόλη της. Ψάχνοντας καταφύγιο, θα βρεθεί στο Κινούμενο Κάστρο του Howl. Ο βοηθός του Howl, ο Markl κι ο Calcifer, ο δαίμονας που κινεί το Κάστρο, είναι διστακτικοί στην αρχή με την άφιξη αυτής της περίεργης γριάς. Όμως ο Howl εμφανίζεται πιο διαλλακτικός. Όσο η Sophie προσπαθεί να βρει τη λύση να σπάσει το ξόρκι της Μάγισσας, θα βρεθεί μαζί με τον Howl και τους συντρόφους του στη μέση ενός μάταιου πολέμου. Παράλληλα θα καταφέρει να “σπάσει” το φράγμα αυταρέσκειας αλλά και το φόβο του Howl…

               Η ταινία “Το Κινούμενο Κάστρο” εμπνέεται από το ομότιτλο βιβλίο της Diana Wynne Jones του 1986. Το σενάριο αλλά και τη σκηνοθεσία αναλαμβάνει ο ίδιος ο Hayao Miyazaki (“Princess Mononoke”, Nausicaa Of The Valley Of The Wind”).

Τι προηγήθηκε…

               Ταινίες όπως το “Hotel Rwanda” ή το πιο πρόσφατο “Jojo Rabbit” αντανακλούν την άλλη πλευρά του πολέμου. Όχι εκείνη όπου οι “καλοί” υπερνικούν δυνάμεις καταπίεσης και βίας. Αλλά εκείνη όπου οι αθώοι βρίσκονται στη μέση. Ο Hayao Miyazaki, όταν κι ο ίδιος πασιφιστής, αποφασίζει να μεταδώσει αυτό το μήνυμα μέσα από την δική του οπτική για το βιβλίο της Jones.

Μέσα από την περιπέτεια της Sophie, ο σκηνοθέτης αντιπαραθέτει τοπία με χρώματα και ζωή με σκηνές στάχτης και καταστροφής. Ακριβώς για να τονίσει τις επιπτώσεις του πολέμου. Τι κι αν στην πραγματική ζωή δεν έχουμε μάγισσες και μάγους να τάσσονται υπέρ του εκάστοτε πολεμικού μετώπου;

Στον πόλεμο πάντα υπάρχουν αυτά που λέμε “παράπλευρες απώλειες”. Ο Miyazaki από την ταινία του μας λέει καθαρά και ξάστερα πως δε θα έπρεπε να υπάρχουν οι παράπλευρες απώλειες γιατί πολύ απλά οι πόλεμοι δε λύνουν κανένα πρόβλημα.

Για να το καταφέρει αυτό επιστρατεύει για άλλη μία φορά έναν γυναικείο χαρακτήρα. Αυτός όμως, σε αντίθεση λόγου χάρη με τη Nausicaa του, εξελίσσεται όσο προχωράει η ιστορία. Στην αρχή εσωστρεφής και ντροπαλή, η Sophie μεταμορφώνεται σε μία γυναίκα που βάζει το καλό της συντροφιάς της πάνω από το δικό της. Μπορεί το ξόρκι να τη βαραίνει, όμως είναι κι ο καταλύτης που τη βοηθά να βρει τη δύναμη που όλοι μας κρύβουμε μέσα μας. Κι όλα αυτά σε μία πανέμορφη τεχνικά παραγωγή που συνδυάζει τη μαγεία με τις ανθρώπινες αξίες της αγάπης, της φιλίας και του σεβασμού.

               Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι!

Με τις φωνές των: Emily Mortimer (Sophie), Jeanne Simmons (γριά Sophie), Christian Bale (Howl), Lauren Bacall (Μάγισσατου Waste), Billy Crystal (Calcifer), Blythe Danner (Suliman), Josh Hutcherson (Markl)  κ.α.

Photo credits: IMDb

You may also like