Our Sunday Netflix Pick: Princess Mononoke

               Καθώς τις επόμενες μέρες προβλέπεται να περιορίζονται οι έξοδοί μας, φαίνεται πως το Netflix θα έχει την τιμητική του…! Αυτό είναι και κάπως καλό, μια που πριν λίγο καιρό ανακάλυψα πως πολλές από τις επιτυχίες του αγαπημένου Haya Miyazaki κατέφθασαν στη διάσημη streaming πλατφόρμα – κι έπεται και συνέχεια! Γι’ απόψε διάλεξα μία ταινία που οπωσδήποτε τη λες διαχρονική, αν όχι επίκαιρη.

               Ιαπωνία του 14ου αιώνα, σε μία εποχή όπου οι θεοί περπατούσαν στην γη. Ένα μικρό χωριό δέχεται επίθεση από έναν δαίμονα. Ο πρίγκιπας Ashitaka (Billy Crudup) τον εξολοθρεύει, όχι όμως χωρίς να πληρώσει το τίμημα. Βλέπετε, ο δαίμονας ήταν στην πραγματικότητα ένας τραυματισμένος θεός αγριόχοιρος που τον είχε κυριεύσει το μίσος κι αυτή η κατάρα μόλυνε και τον Ashitaka. Εξόριστος πια από το λαό του, ο Ashitaka ξεκινά ένα μεγάλο ταξίδι στην ανατολή με την ελπίδα της γιατρειάς. Ο δρόμος του θα τον οδηγήσει στην Πόλη του Σιδήρου, μία κλειστή κοινότητα επικεφαλής της οποίας είναι η Lady Eboshi (Minnie Driver) που κατασκευάζει όπλα αποψιλώνοντας το δάσος για να μαζέψει την απαραίτητη άμμο. Η Eboshi, όμως, έχει με τη σειρά της να αντιμετωπίσει τους προστάτες του δάσους: τη Λύκαινα Θεά Moro (Gillian Anderson),τους γιους της αλλά και την Πριγκίπισσα Mononoke/San (Claire Danes), ένα κορίτσι που τη μεγάλωσε η Moroκαι την έχει πια ως κόρη της. Ο Ashitaka θα κληθεί να διαλέξει πλευρά σε μία επική μάχη ανάμεσα σε θεούς και ανθρώπους, αλλά πρέπει να καταφέρει να δει με ματιά που δε θολώνει από το μίσος…

               Όπως και σε κάθε άλλη του ταινία (βλ.το προσωπικό αγαπημένο “Nausica  Of The Valley Of The Wind, το “Spirited Away”και το “Howl’s Moving Castle”), τα θέματα που κυριαρχούν στην “Princess Mononoke” του Hayao Miyazaki είναι θέματα διαχρονικά και που θα προβληματίσουν όχι μόνο το νεαρό αλλά και το ενήλικο κοινό. Κι εδώ, χωρίς αλληγορίες, χωρίς υπόνοιες, αλλά καθαρά και ξάστερα είναι η σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον. Για να το θέσω καλύτερα, εξερευνά την αλλοίωση της σχέσης αυτής προς χάρτην της βιομηχανοποίησης. Η διεκδίκηση της εξέλιξης δυστυχώς γίνεται χωρίς να λαμβάνουμε υπ’όψιν τις επιπτώσεις στο περιβάλλον που σε βάθος χρόνου θα χτυπήσουν βίαια την πόρτα μας. Μέσα από μία ιστορία που εμπνέεται από τους μύθους της Ιαπωνίας και σκιαγραφώντας χαρακτήρες ελκυστικούς (καθένας με έναν ιδιαίτερο τρόπο) ο Miyazaki μοιράζεται μαζί μας ανησυχίες που όλοι μας θα έπρεπε να έχουμε.

               Εκτός, όμως, από μία διδακτική ευκαιρία (για μικρούς και μεγάλους επαναλαμβάνω και το τονίζω), στις οθόνες μας το αποτέλεσμα παραμένει άψογο και σε αμιγώς κινηματογραφικό επίπεδο. Παρακολουθούμε ήρωες πολυδιάστατους και πολύπλοκους όπως η Lady Eboshi που, αν και απεικονίζεται ως villain, έχει μία πλευρά που εκπλήσσει), ή η San που μοιάζει να έχει αποποιηθεί την ανθρώπινη φύση της. Πρόκειται για μία καθηλωτική ιστορία φαντασίας που εναρμονίζει την περιπέτεια με την αναζήτηση του πεπρωμένου όχι μόνο του κάθε χαρακτήρα ξεχωριστά αλλά της ανθρωπότητας της ίδιας κι όλα αυτά αντώλντας έμπνευση και από το γιαπωνέζικο folklore. Έντονη και συνάμα τρυφερή, η “Πριγκίπισσα Mononoke” θα σας καταπλήξει!

               Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι!

               Με τις φωνές των: Billy Crudup, Claire Danes, Minnie Driver, Billy Bob Thornton, Gillian Anderson, Jada Pinkett Smith, Keith David, John DeMita, John DiMaggioκ.α.

               Photo credits: IMDb

You may also like