Our Sunday Netflix pick: Split

Καλοκαιρινό βραδάκι Κυριακής έφτασε και ελπίζω να σας βρίσκω μετά από ένα γεμάτο χαμόγελα σαββατοκύριακο. Το ιδανικό φινάλε σε ένα όμορφο διήμερο είναι πάντα μία καλή ταινία στο σπίτι. Απόψε η πρότασή μας έρχεται από την πλατφόρμα του Netflix και πρόκειται για την επιστροφή του (παλιού καλού) M. Night Shyamalan… Μετά από μία περίοδο αμφιλεγόμενων (αν μη τι άλλων) ταινιών.

               Όταν η εσωστρεφής Casey (Anya Taylor – Joy) δεχθεί να την επιστρέψει στο σπίτι ο πατέρας μίας εκ των δύο συμμαθητριών της μετά από ένα πάρτυ γενεθλίων…δεν φαντάζεται τον τρόμο που θα ακολουθήσει. Ένας άνδρας θα επιτεθεί στον πατέρα της Claire . Θα απαγάγει τα τρία κορίτσια για να τα κρατήσει αιχμάλωτα σε μία υπόγεια εγκατάσταση. Ο άνδρας θα τους παρουσιαστεί ως Dennis (James McAvoy). Όμως στην πραγματικότητα το όνομά του είναι Kevin Wendell Crumb, ο οποίος πάσχει από διαταραχή πολλαπλής προσωπικότητας. Στον Kevin συνυπάρχουν 23 προσωπικότητες,. Αυτό σημαίνει ως τα κορίτσια πότε έρχονται σε επαφή με τον εννιάχρονο Hedwig, τη συγκαταβατική Patricia ή τον πιο επιβλητικό Barry. Ωστόσο, η πιο επικίνδυνη είναι η 24η προσωπικότητα του Kevin που προσπαθεί να βγει προς τα έξω. Κι αυτή είναι μόνο γνωστή ως “το Κτήνος”…

               Η ταινία “Split” είναι άλλη μία πρωτότυπη δημιουργία του Shyamalan σε σενάριο και σκηνοθεσία κι επίσημα πλέον ορίζεται ως η συνέχεια του “Άφθαρτου” (2000).

               Γιατί αυτή τη φορά ο Shyamalan δικαιούται μία ευκαιρία;

               Ας είμαστε ειλικρινείς: μετά από την ανατρεπτική “Έκτη Αίσθηση” και τον καθηλωτικό “Άφθαρτο”, ο Shyamalan φαίνεται να είχε χάσει την αίγλη του από το “Signs” κι έπειτα. Εκείνο το “The Village” ακόμη με στοιχειώνει κι όχι με την καλή έννοια! Ωστόσο, με το “Split” ο σκηνοθέτης κάνει ένα δυναμικό comeback στα στοιχεία που τον ανέδειξαν ως thriller director. Με βάση την έξαψη που δημιουργεί το υπερφυσικό και με κεντρικό άξονα μία ψυχική ασθένεια, ο Shyamalan καταφέρνει και μας προσφέρει ένα δίωρο ψυχολογικού κυρίως σασπένς. Χωρίς βέβαια να τσιγκουνεύεται τα jump scares. Είναι τρομακτική ακόμη κι η ταχύτητα με την οποία εναλλάσσονται οι προσωπικότητες που έχουν εγκατασταθεί στο αναστατωμένο μυαλό του Kevin.

Χωρίς να βασίζεται σε λουτρό αίματος ή άλλες γραφικές “νόρμες” που βλέπουμε στα thriller… Ο Shyamalan συνδυάζει άριστα τα δύο αυτά subgenres ενώ είναι αισθητή και μία πινελιά Hitchcock! Ξέρετε, εκείνο το αίσθημα αγωνίας που πραγματικά δεν ξέρεις από πού θα σου έρθει η ανατροπή. Για τους φίλους του είδους, το “Split” είναι ένα mustwatch, ενώ είναι κι ένα εξαιρετικό introductionγια όσους ξεκινούν τώρα να το εξερευνούν.

The cast

               Φυσικά στο αποτέλεσμα σημαντικό ρόλο παίζει και του cast, εντούτοις την παράσταση κλέβει (και δίκαια) ο James McAvoy. Ο Σκωτσέζος ηθοποιός δε μας έχει απογοητεύσει ποτέ σε κανένα του εγχείρημα. Aκόμη και στις κάπως μέτριες νέες “X-Men” ταινίες κανείς δεν αρνείται πως είναι ένας εξαιρετικός Professor X)και δεν το κάνει ούτε εδώ. Η ευκολία με την οποία εξωτερικεύει κάθε κρυφή προσωπικότητα του Kevin είναι αξιοθαύμαστη. Δεν δυσκολεύεται να μας συναρπάσει καθώς μόνο με τη γλώσσα του σώματος καταφέρνει στην ουσία να υποδυθεί ένα μεγάλο φάσμα διαφορετικών χαρακτήρων.

               Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι!

               Πρωταγωνιστούν: James McAvoy, Anya Taylor – Joy, Betty Buckley, Haley Lu Richardson, Jessica Sula, Sebastian Arcelusκ.α.

               Photo credits: IMDb

You may also like