Our Sunday Oscar Pic(k): Ed Wood

Βράδυ Κυριακής έφτασε. Ηρθε η ώρα να αποχαιρετίσουμε άλλο ένα όμορφο σαββατοκύριακο και να γεμίσουμε τις μπαταρίες για τη νέα βδομάδα που ξεκινάει σε μερικές ώρες. Το αφιέρωμά μας στη μεγάλη γιορτή των Oscars συνεχίζεται κι απόψε εξερευνούμε την κατηγορία του Β’ Ανδρικού Ρόλου σε μία ταινία που παρακολουθεί την καριέρα ενός από τους πιο cult δημιουργούς του κινηματογράφου.

               Στη δεκαετία του ’50, ο σκηνοθέτης Ed Wood (Johnny Depp) καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να χτίσει μία καριέρα στο Hollywood. Γνωρίζουμε, καλά, όμως πως αυτός ο λαμπερός κόσμος είναι απαιτητικός, αν όχι σκληρός. Αλλά αν θέλουμε να είμαστε και ρεαλιστές, ο Ed Wood δε θεωρείται κι από τα κρυφά ταλέντα της βιομηχανίας. Εντούτοις, ο Edδεν τα παρατάει, πόσο μάλλον όταν εντελώς απροσδόκητα καταλήγει να γίνει φίλος με το είδωλό του, τον ηθοποιό Bela Lugosi (Martin Landau) aka το πρόσωπο του Κόμη Δράκουλα! Και βεβαίως, ο Edθεωρεί πως αυτή γνωριμία είναι το κλειδί του κινηματογραφικού “Παραδείσου”…

               H ταινία “Ed Wood” βασίζεται στη βιογραφία “Nightmare of Ecstasy: The Life and Art of Edward D. Wood Jr.” Από τον Rudolph Grey, που εξιστορεί την πορεία ενός από τους πιο διαβόητους ίσως σκηνοθέτες τoυ σύγχρονου σινεμά. Η διασκευή του σεναρίου φέρει την υπογραφή των Scott Alexander και Larry Karaszewski. Οι δυο τους συνεργάστηκαν το 1996 για το “The People Vs. Larry Flynt”… Ενώ η σκηνοθεσία είναι (surprise!) του Tim Burton! Ναι, ναι, του γνωστού για το “Σκαθαροζούμη” και του “Ψαλιδοχέρη” (ενδεικτικά!)!

               Όταν το cult γίνεται επιτυχία…

               Στην ιστορία του κινηματογράφου δεν έχουμε συναντήσει και λίγους δημιουργούς που έχουν μείνει στην ιστορία για… τους λάθος λόγους – τρανό παράδειγμα ο Tommy Wiseau! Ε, φαίνεται λοιπόν, πως “μαύρα πρόβατα” υπήρχαν πάντα! Εντούτοις, ο Tim Burton μας προσφέρει μία βιογραφική ταινία – έκπληξη. Πόσο μάλλον αν σκεφτεί κανείς πως εν γένει οι βιογραφικές ταινίες είναι κάπως πιο “βαριές” αλλά και το genre που συνήθως υπηρετεί ο σκηνοθέτης. Παρ’ όλα αυτά, ο Burton μας μεταφέρει με ακρίβεια την ιστορία του Ed Wood και της cult διαδρομής του… Με μεθόδους που ακολουθούν την εποχή που ο Wood ήταν (ας πούμε) στα ντουζένια του!

Κυρίως, όμως, τόσο ο Burton από την καρέκλα του σκηνοθέτη όσο κι ο Johnny Depp που ενσαρκώνει το χαρακτήρα αφομοιώνουν το πάθος του Ed Wood για δημιουργία. Διότι, ανεξάρτητα του αισθητικού αποτελέσματος που προσέφερε, ο Woodδεν έπαυε να είναι ένας άνθρωπος mε πάθος για την τέχνη του. Έτσι, παρά τις ιδιοτροπίες του (που δεν ήταν και λίγες), δεν έπαψε στιγμή να προσπαθεί να πετύχει το στόχο του. Κι ίσως αυτό είναι που θα μπορούσαμε να παραδεχθούμε στον Wood: δεν τα παράτησε no matter what.

               Κι ερχόμαστε τώρα στην ερμηνεία του Martin Landau που υποδύεται τον Bela Lugosi. Με μία εντυπωσιακή άνεση, ο Landau καταφέρνει και δίνει στον Bela Lugosiμία διακριτική κωμική διάσταση, τιμώντας παράλληλα τον ρόλο και το genre που καθιέρωσε τον ηθοποιό. Την ίδια στιγμή, ο τρόπος που απεικονίζει την πάλη του πάλαι ποτέ αστέρα με τις καταχρήσεις και τη λήθη στην οποία (δυστυχώς) στέλνει με τόση ευκολία ο κόσμος του σινεμά είναι καθηλωτικός. Η ερμηνεία του Landau του προσφέρει την τρίτη υποψηφιότητα για το Oscar Β’ Ανδρικού Ρόλου στην καριέρα του και (κατά πως απεδείχθη) αυτή ήταν τρίτη και τυχερή!

               Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι!

               Πρωταγωνιστούν: Johnny Depp, Martin Landau, Sarah Jessica Parker, Bill Murray, Patricia Arquette, Vincent D’Onofrio κ.α.

               Photo credits: IMDb

               Οι υποψηφιότητες για φέτος είναι:

Brendan Gleeson, “The Banshees of Inisherin”

Brian Tyree Henry, “Causeway”

Judd Hirsch, “The Fabelmans”

Barry Keoghan, “The Banshees Of Inisherin”

You may also like