ΟΤΑΝ ΣΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΟΥ ΕΧΕΙ ΔΙΑΒΗΤΗ, ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΒΙΔΡΑ

Η ανάμνηση της στιγμής που οι γιατροί σου ανακοινώνουν τη διάγνωση του διαβήτη του παιδιού σου, είναι βαθιά.

Οι ψυχολόγοι την αποκαλούν “flashbulb“, ένα εξαιρετικά ζωντανό και λεπτομερές “στιγμιότυπο” μιας στιγμής κατά την οποία κάποιος έμαθε μια συναισθηματικά έντονη είδηση και μπορεί να την ανακαλέσει ανά πάσα στιγμή με εκπληκτική σαφήνεια.

Η αντιμετώπιση από τους γονείς και τα αδέρφια της διάγνωσης του διαβήτη έχει συγκριθεί με την εμπειρία του πένθους.

Η διάγνωση του διαβήτη μπορεί να προκαλέσει ένα “πένθος“, παρόμοιο με αυτό ενός αγαπημένου προσώπου.

Είναι μια φυσική ανθρώπινη τάση να ζούμε τη ζωή μας,  σπανίως σκεπτόμενοι ότι κάτι μπορεί να πάει στραβά. Και δεν το κάνουμε, μέχρι να συμβεί κάτι που αλλάζει τη ζωή μας, όπως η διάγνωση ενός χρόνιου προβλήματος υγείας, όπως ο διαβήτης.

Ξαφνικά, αποκτάς μια υπερ-επίγνωση ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο και ότι ανά πάσα στιγμή κάτι μπορεί να αλλάξει απότομα τα δεδομένα.

Τα στάδια της θλίψης που αντιμετωπίζει ένας γονιός απέναντι στον διαβήτη του παιδιού του είναι:

1: Άρνηση

2: Θυμός

3: Διαπραγμάτευση

4: Κατάθλιψη

5: Αποδοχή

Eίμαι βέβαιος ότι μπορείτε να δείτε τις ομοιότητες μεταξύ αυτών των σκέψεων σχετικά με τη διάγνωση και των σκέψεων που μπορεί να έχετε όταν έρχεστε αντιμέτωποι με την απώλεια ενός κοντινού σας ανθρώπου.

Δυστυχώς, πολλοί γονείς, μετακινούνται μεταξύ αυτών των διαφορετικών σταδίων για πολλά χρόνια…. Είτε μένοντας στην άρνηση ή κινούμενοι μεταξύ θυμού, διαπραγμάτευσης και κατάθλιψης, ίσως με μικρές αποδοχές στην πορεία.

Είναι στο χέρι -ή μάλλον καλύτερα- στο μυαλό του κάθε γονιού, πώς θα αφήσει τη διάγνωση του διαβήτη να επηρεάσει τον ίδιο, το παιδί του, τα αδέρφια και την οικογένειά του. Θα πρέπει να βρει το τρόπο να μετατρέψει μια δυσκολία σε ευκαιρία.

Το σίγουρο είναι, ότι ο τρόπος με τον οποίο θα το αντιμετωπίσει… Είναι και ο τρόπος που και το ίδιο το παιδί θα το κάνει.

Όσο πιο γρήγορα οι γονείς φτάσουν στο στάδιο της αποδοχής, τόσο πιο εύκολα και το παιδί θα προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση.

Γιάννης Βίδρας
Στέλεχος Coca-Cola 3E / Triathlete / Ironman70.3 World Championship Finisher
Motivational Speaker / Πρεσβευτής Πανελλήνιας Ένωσης Αγώνα κατά του Νεανικού Διαβήτη

Follow : @yiannisvidras.trifordiabetes

Featured image: pexels.com/@pavel-danilyuk

You may also like