ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ (ΠΑΙΔΙΚΟΥ) ΒΙΒΛΙΟΥ : «Ο ΔΟΜΗΝΙΚΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ»

Ελάτε σε ένα ταξίδι στην Κρήτη του 16ου αιώνα για να γνωρίσουμε τον τόπο και την εποχή που μεγάλωσε ο ζωγράφος Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, ο διάσημος σε όλο τον κόσμο, Ελ Γκρέκο.

Την Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023, στις 6:00 μμ. στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας είναι η παρουσίαση του βιβλίου «Ο Δομήνικος από την Κρήτη» της Δανάης Α. Μπασαντή με εικονογράφο την ITZI (Κατερίνα Ζάκκα) από τις εκδόσεις 24γράμματα. Διοργανωτές της εκδήλωσης είναι το MDA Hellas και το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο.

«Ο Δομήνικος από την Κρήτη» μας γυρίζει στα πέτρινα τείχη του Μεγάλου Κάστρου της Κρήτης, του Χάνδακα, όπως λεγόταν τότε το Ηράκλειο.Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου θα βρεθούμε στο ενετικό λιμάνι με το επιβλητικό φρούριο της θάλασσας (Ρόκα α Μάρε) καιστους πολύβουους λιθόστρωτους δρόμους του Χάνδακα, ανιχνεύοντας τις διαδρομές του νεαρού Δομήνικου στην τέχνη, την ιστορία και τον χάρτη.

Την έκδοση προλογίζει η έγκριτη τεχνοκριτικός – ιστορικός τέχνης του ΕΚΠΑ, Αθηνά Σχινά, παραθέτοντας σκέψεις της για την πορεία του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου απότην Κρήτη στην Ευρώπη του 16ου αιώνα, την διαχρονική αξία των παραμυθιών και την παραγνωρισμένη σημασία των θρησκευτικών εικόνων στην ιστορία της τέχνης.

Η ιστορία του Δομήνικου αξίζει να φτάσει σε κάθε παιδί που κάνει μεγάλα όνειρα και ελπίζει. Η δυναμική, το θάρρος και η εργατικότητα του Κρητικού καλλιτέχνη που ξεπέρασε τους πιο διάσημους από τους σύγχρονους του, μπορούν να εμπνεύσουν τους μικρούς αναγνώστες να κυνηγήσουν τα όνειρα τους με πάθος και προσήλωση, χωρίς να διστάζουν ή να αποθαρρύνονται από δυσκολίες και αμφισβητήσεις. Όπωςσε μία μόνο φράση αποκρυσταλλώνει ο Νίκος Καζαντζάκης στο βιβλίο του «Αναφορά στο Γκρέκο», το αίσθημα που του προκάλεσε η γνωριμία του με το μεγάλο Κρητικό ζωγράφο: «Φτάσε όπου δεν μπορείς»! Γιατί αν ξεπεράσεις το μπορώγίνονται κάποιες φορές και θαύματα!

Περίληψη Οπισθόφυλλου: 

Αντίκρυ στο λιμάνι του Ηρακλείου της Κρήτης, ένα απόγευμα ο παππούς Θεόφιλος, ξεφυλλίζοντας ένα βιβλίο, δείχνει στον δεκάχρονο Σήφη, μια παλιά εικόνα, την “Προσκύνηση των μάγων”. Παππούς και εγγονός βουτάνε στο πολύχρωμο και γεμάτο συμβολισμούς σύμπαν της εικόνας, ξεκινώντας ένα ταξίδι γνωριμίας με τον δημιουργό της, τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο, τον επονομαζόμενο Ελ Γκρέκο.

Ένα σπουδαίο καλλιτέχνη που γεννήθηκε και μεγάλωσε στης Κρήτης το Μεγάλο Κάστρο το 1541, όταν ο Χάνδακας, όπως λέγαν τότε το Ηράκλειο, ήταν κατακτημένος απ’ τους Βενετούς. Ώσπου στα 27 του χρόνια έφυγε για Ιταλία και στη συνέχεια για Ισπανία. Κι εκεί στην Δύση έφτασε με τη τέχνη του να θεωρείται σήμερα ένας από τους πιο σημαντικούς ζωγράφους του κόσμου.

Featured image: @kimberlyfarmer/ unsplash.com

You may also like