ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΤΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΝΟΥΣ ΤΗΣ ΠΛΑΤΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σου, μπορεί να έχεις πόνο στην πλάτη κατά διαστήματα. Δεν είναι ασυνήθιστο και αν προσέξεις δύο, τρία πράγματα θα ανακουφιστείς γρήγορα και σε βάθος χρόνου.  

Ο κύριος ένοχος για τον πόνο στην πλάτη  είναι συχνά η καταπόνηση των μυών, που προκαλείται από την αύξηση βάρους κατά την εγκυμοσύνη και από τις αλλαγές στη στάση του σώματος λόγω της κοιλιάς σου που συνεχώς μεγαλώνει. Όσο περνούν οι μήνες, υπάρχει περισσότερο βάρος στο μπροστινό μέρος του σώματός σου… Με αποτέλεσμα να σκύβεις ελαφρώς προς τα εμπρός. Οι αδύναμοι κοιλιακοί μύες μπορούν επίσης να προκαλέσουν πόνο στην πλάτη. Καθώς το μωρό σου μεγαλώνει, οι μύες της κοιλιάς μπορεί να τεντωθούν και να εξασθενήσουν. Αυτοί οι μύες παίζουν σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη της σπονδυλικής στήλης, έτσι καθώς εξασθενούν, η πλάτη σου μπορεί να αρχίσει να πονάει.

Η σωστή στάση του σώματος

 Η σωστή στάση του σώματος είναι σημαντική, ειδικά όταν είσαι έγκυος. Θα πρέπει να στέκεσαι ίσια, κρατώντας ψηλά το στήθος σου, ενώ οι ώμοι είναι πίσω και χαλαροί. Επίσης όταν κάθεσαι μην σταυρώνεις τα γόνατά σου και να διαλέγεις μια καρέκλα που θα υποστηρίζει την πλάτη σου ή βάλε ένα μικρό μαξιλάρι. 

Είναι σημαντικό να προσέχεις τι παπούτσια φοράς, όσο είσαι έγκυος. Απέφυγε οπωσδήποτε τα ψηλά τακούνια, τα οποία μπορούν να σε κάνουν να χάσεις πολύ πιο εύκολα την ισορροπία σου και να πέσεις. Μπορείς επίσης να φοράς μια ζώνη υποστήριξης. 

Γενικά είναι καλό να αποφεύγεις να σκύβεις ή να σηκώνεις βάρος. Αν όμως χρειάζεται να σηκώσεις κάτι μικρό, κάνε βαθύ κάθισμα, αργά και με προσοχή. Πρέπει να γνωρίζεις και τα όριά σου. Αν χρειάζεται να ζητάς πάντα βοήθεια.

Η ιδανική στάση για να κοιμάσαι, ειδικά στην εγκυμοσύνη είναι στο πλάι, με λυγισμένα γόνατα. Θα σε βοηθήσει κιόλας πάρα πολύ να χρησιμοποιήσεις ένα μαξιλάρι εγκυμοσύνης ή ένα απλό μαξιλάρι μεταξύ των λυγισμένων γόνατων, κάτω από την κοιλιά και πίσω από την πλάτη σου.

Το σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να έχεις υπομονή και δύναμη και να βρίσκεις τρόπους να ξεκουράζεσαι… Καθώς μετά τον τοκετό το μωράκι σου, θα έχει συνεχή ανάγκη της παρουσίας σου.

M.E.

Featured image: unsplash.com/@juanencalada

You may also like