ΠΩΣ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΜΑΣ

Υπάρχει μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ του φαγητού μας και της διάθεσής μας. Όταν τρώμε θρεπτικά και νόστιμα τρόφιμα, μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε καλά τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Από την άλλη, η κατανάλωση ανθυγιεινών τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικά συναισθήματα, όπως κόπωση, εναλλαγές της διάθεσης και ευερεθιστότητα.Θα διερευνήσουμε την έννοια της “καλής διάθεσης φαγητού” και πώς μπορεί να ωφελήσει τη συνολική ευημερία μας.Η καλή διάθεση και η σωστή διατροφή συνδέονται με ένα όροπου χρησιμοποιείται, για να περιγράψει την ιδέα ότι το φαγητό που τρώμε μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο στη διάθεσή μας. Η ιδέα βασίζεται στο γεγονός, ότι τα τρόφιμα δεν είναι μόνο πηγή ενέργειας αλλά και πηγή απαραίτητων θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται το σώμα μας για να λειτουργήσει σωστά. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά περιλαμβάνουν βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά που παίζουν ζωτικό ρόλο στην ψυχική και σωματική μας υγεία.

Η ισορροπημένη διατροφή

Η κατανάλωση μιας ισορροπημένης και ποικίλης διατροφής που περιλαμβάνει πολλά φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχη πρωτεΐνη μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της διάθεσης και των επιπέδων ενέργειάς μας. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτά τα τρόφιμα είναι πλούσια σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα μας για να παράγει νευροδιαβιβαστές, όπως σεροτονίνη και ντοπαμίνη, που ρυθμίζουν τη διάθεση και τα συναισθήματά μας.

Η απόλαυση

Εκτός από την παροχή απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, αφορά επίσης την απόλαυση του φαγητού που τρώμε. Η κατανάλωση νόστιμων και θρεπτικών τροφίμων μπορεί να μας προσφέρει ευχαρίστηση και ικανοποίηση. Με αποτέλεσμα να φτιάξει η διάθεσή μας. Όταν τρώμε τρόφιμα που απολαμβάνουμε, μπορεί να απελευθερώσει ορμόνες ευεξίας στον εγκέφαλό μας που μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεσή μας και να μειώσουν το άγχος.

@ellaolsson/ unsplash.com

Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ενσωματώσετε αυτή την ισορροπία στη διατροφή σας:

Βήμα 1ο

Φάτε μια ποικιλία από πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά για να βεβαιωθείτε ότι παίρνετε μια σειρά από απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Βήμα 2ο

Επιλέξτε δημητριακά ολικής αλέσεως όπως καστανό ρύζι, κινόα και ψωμί ολικής αλέσεως. Έτσι θα δώσετε στο σώμα σας ενέργεια και φυτικές ίνες.

Βήμα 3ο

Ενσωματώστε άπαχες πηγές πρωτεΐνης όπως κοτόπουλο, ψάρι, φασόλια και όσπρια στη διατροφή σας για να ρυθμίσετε τη διάθεσή σας.

Βήμα 4ο

Αποφύγετε τα πολύ επεξεργασμένα και ζαχαρούχα τρόφιμα που μπορούν να προκαλέσουν αιχμές και συντριβές του σακχάρου στο αίμα, οδηγώντας σε εναλλαγές της διάθεσης και κόπωση. Κάντε τις ώρες των γευμάτων ευχάριστες αφιερώνοντας χρόνο για να προετοιμάσετε και να απολαύσετε το φαγητό σας. Τρώγοντας προσεκτικά και αργά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες και στη βελτίωση της πέψης.   

Φροντίστε, απολαύστε και χαρείτε αυτή την ιεροτελεστία!

Πηγή: health.harvard.edu

Featured image: @gardiept/ unsplash.com I @ellaolsson/ unsplash.com

You may also like