ΠΟΣΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΘΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΦΟΡΜΑ;

Το περπάτημα είναι πολύ αποτελεσματική μορφή άσκησης για καλύτερη φυσική κατάσταση, ειδικά αν ψάχνεις μια πιο χαλαρή ρουτίνα γυμναστικής.

Γιατί το περπάτημα είναι μια τόσο σπουδαία μορφή άσκησης;

Τα οφέλη για την υγεία περιλαμβάνουν υγιέστερο σάκχαρο στο αίμα, ισχυρότερο καρδιαγγειακό σύστημα, βελτιωμένη γονιμότητα και πολλά άλλα. Επίσης το περπάτημα είναι μια εξαιρετική μορφή άσκησης για την πρόληψη ασθενειών που επηρεάζουν την ψυχική μας υγεία και ορισμένες παθήσεις που σχετίζονται με την καρδιά. Διεγείρει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και στο υπόλοιπο σώμα, ενισχύοντας τον  μεταβολισμό μας, μειώνοντας τα συναισθήματα άγχους και στρες και βελτιώνοντας τη συνολική μας διάθεση. Μειώνει επίσης την αρτηριακή πίεση.

Μόλις 30 λεπτά περπάτημα την ημέρα μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ψυχική υγεία (συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και του άγχους) και να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Primary Care Companion στο Journal of Clinical Psychiatry.

Και για τη συνολική μακροζωία, κάθε επιπλέον 1.000 βήματα που κάνουμε καθημερινά έως 4.500 βήματα την ημέρα συσχετίζονται με 28% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με δεδομένα που παρουσιάστηκαν στο American Heart Association 2021 Epidemiology and Prevention Lifestyle and Cardiometabolic Health.

Πόσα βήματα την ημέρα πρέπει να κάνουμε: ο «μύθος» των 10.000 βημάτων

Αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν είναι ότι αυτός ο αριθμός προέκυψε όταν ένας Ιάπωνας ακαδημαϊκός εφηύρε έναν πρώιμο βηματόμετρο το 1964 και συμπέρανε ότι, αν οι άνθρωποι πήγαιναν από 4.000 βήματα την ημέρα κατά μέσο όρο στα 10.000, τότε θα έφταναν να καίνε επιπλέον 500 θερμίδες.

Στην πραγματικότητα, όμως ακόμη κι ένα γρήγορο περπάτημα 10 λεπτών θα μπορούσε να βελτιώσει την υγεία μας.

Το πόσα βήματα θα κάνουμε την ημέρα θα εξαρτηθεί από πολλά πράγματα: τη ρουτίνα, τις ευθύνες και τον τρόπο ζωής μας.

Δεν έχει νόημα να προσπαθείς να περπατάς 20.000 βήματα την ημέρα, αν δεν σου κάνει πραγματικά. Αντίθετα, πρέπει να βρούμε έναν αριθμό που λειτουργεί για τη ζωή μας και μας κρατά υγιείς – π.χ. μη περπατώντας μέσα στη νύχτα.

Οποιοσδήποτε αριθμός βημάτων είναι καλύτερος από το να καθόμαστε, επομένως δεν υπάρχει λόγος για άγχος, αν έχουμε μια πολυάσχολη μέρα και δεν περπατήσαμε τον συνηθισμένο μας αριθμό.

M.E.

Featured image: freepik.com/ @kroshka-nastya

You may also like