ΠΟΣΟ ΚΑΛΑ “ΑΚΟΥΤΕ” ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΓΥΡΩ ΣΑΣ;

Όταν κάποιος μας μιλάει, και αν ακούμε προσεκτικά, αυτό από μόνο του μεταμορφώνει τη σχέση. Όταν ακούμε εις βάθος, και αντί να μιλάμε, παραμένουμε σιωπηλοί, από αυτή τη σιωπή, μπορεί να προκύψουν ισχυρές ιδέες. Πράγματι το να ακούς είναι τέχνη. Μπορείτε να ακούσετε όχι μόνο με τα αυτιά σας, αλλά και με το μυαλό σας, την καρδιά σας, ή ολόκληρη την ύπαρξή σας. Η ακρόαση δεν χρειάζεται καθόλου προσπάθεια.Το να ακούς αβίαστα, είναι βαθιά αναζωογονητικό. Σύντομα αντιλαμβάνεσαι ότι, η σχέση σου μεταμορφώνεται και αναβαθμίζεται ολιστικά.Μπορείτε να εξασκηθείτε στην ακρόαση οποιαδήποτε στιγμή. Δεν υπάρχει καλή στιγμή για να ξεκινήσετε, απλά ξεκινήστε.Ακούστε τους ήχους. Ακούστε τη σιωπή ανάμεσα στους ήχους. Ακούστε το σώμα σας και ακούστε την αναπνοή σας.Ακούστε χωρίς κρίση αλλά με περιέργεια.Ακούστε και ανακαλύψτε την εσωτερική σας σιωπή, από την οποία ακούγονται όλοι οι υπόλοιποι ήχοι.

– Άκου με προσοχή

Κυρίως, όταν απέναντι σου βρίσκεται, ένα πρόσωπο που πραγματικάσε ενδιαφέρει. Μείνε ακίνητη και βυθίσου μόνο σε αυτά που ακούς, χωρίς κριτική σκέψη. Προσπάθησε να φιλτράρεις τι ακούς, χωρίς να γίνεσαι εσύ το επίκεντρο, αλλά εστίασε τι είναι σημαντικό για τον συνομιλητή σου. Αν τυχόν παρεκκλίνεις και νομίζεις πως έχεις καταλάβει τι θέλει να εκφράσει ο συνομιλητής σου και απότομα τον διακόψεις, τότε αυτό που θα έχεις πετύχει – είναι να γίνεις ένας αναξιόπιστος ακροατής.

– Δείξε υπομονή!

Η συχνότερη παγίδα είναι όταν γινόμαστε παρορμητικοί σε μία συζήτηση. Συνήθως,αυτό συμβαίνει όταν βιαζόμαστε να εντυπωσιάσουμε τον συνομιλητή μας. Επίσης, μπορεί να σημαίνει ότι δεν έχουμε υπομονή να «ακούμε»αρκετή ώρα. Αυτό έχειως αποτέλεσμανα χάνουμε την επαφή με τον απέναντι μας. Πως αισθανόμαστε πραγματικά στο τέλος μιας τέτοιας συζήτησης ή πως νιώθει αντίστοιχαοακροατής μας; Προβληματισμοί που αξίζει να δώσουμε την ανάλογη προσοχή. Αν πραγματικά θέλουμε να ακούμε εν συναισθητικά και όχι υπεροπτικά. Το να δίνεις προτεραιότητα, σημαίνει πως νοιάζεσαι για τον συνάνθρωπο σου και θέλεις να του χαρίσεις τον χρόνο που του αξίζει. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως το ίδιο θα κάνει και ο ίδιος, όταν θα δώσει προτεραιότητα σε εσάς. Ακόμη και αν στην αρχή μπορεί να μην είναι το προσδοκώμενο αποτέλεσμα, με τον καιρό θα χτίσετε ένα καλύτερο επίπεδο ακοής.

Truly sincere.

Featured image: unsplash.com/@wildlittlethingsphoto

You may also like