Πρόταση για dvd: Sense And Sensibility

Καλησπέρα, καλησπέρα, φίλες και φίλοι του The K-Magazine! Το τελευταίο σαββατοκύριακο του Νοέμβρη πλησιάζει στο τέλος του κι ελπίζω να το περάσατε όμορφα και με καλή παρέα! Την αυλαία σε ένα τέτοιο σαββατοκύριακο είναι πάντα καλό να τη ρίχνει μία καλή ταινία στο σπίτι. Για απόψε η βραδιά εμπνέει για μία ταινία που μας μαθαίνει το πώς μπορούν να συνυπάρξουν.. η Λογική κι η Ευαισθησία!

Όταν ο εύπορος κύριος Dashwood πεθαίνει, βάσει νόμου ο γιος του, John (James Fleet) κληρονομεί όλην του την περιουσία. Αν κι η τελευταία επιθυμία του πατριάρχη Dashwood ήταν ο γιος του να φροντίσει τη μητριά του και τις ετεροθαλείς αδερφές του, η παραδόπιστη γυναίκα του John, Fanny (Harriet Walter), τον πείθει να τους δώσει ένα ευτελές ποσό ως εισόδημα αλλά και να φύγουν από το σπίτι στο Norland Park. Έτσι ξεκινά η αναζήτηση νέας στέγης για την κα Dashwood και τις τρεις της κόρες, Elinor (Emma Thompson), Marianne (Kate Winslet) και Margaret (Emilie François). Μέχρι όμως, να βρουν νέο σπίτι η επίσκεψη του αδερφού της Fanny, Edward (Hugh Grant) θα κάνει την καρδιά της συγκρατημένης Elinor να σκιρτήσει, χωρίς όμως να τολμά να αποκαλύψει τα συναισθήματά της. Έτσι όταν μετακομίζουν τελικά στο εξοχικό σπιτάκι που τους παραχωρεί ο θείος τους, η Elinor νοσταλγεί βουβά τον Edward. Από την άλλη, η εξωστρεφής Marianne απορρίπτει τον Συνταγματάρχη Brandon (Alan Rickman), ο οποίος μαγεύεται από τη νεαρή κοπέλα. Αντ’ αυτού, η Marianne έχει μάτια μόνο για το νεαρό John Willoughby και δε διστάζει να το δείχνει, παρά τα επικριτικά βλέμματα των γύρω της. Δύο εντελώς διαφορετικοί χαρακτήρες που μοιράζονται το ίδιο αίμα. Κι όμως, τι μπορεί να μάθει η μία από την άλλη;

Η ταινία βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα της Jane Austen, με τη διασκευή του σεναρίου να έχει επιμεληθεί η ίδια η Emma Thompson, η οποία μάλιστα φρόντισε να κάνει την ιστορία των δύο αδερφών πιο προσιτή στο κοινό. Η σκηνοθεσία είναι του Ang Lee (“Τίγρης & Δράκος”, 2000).

Αν σας αρέσουν οι ταινίες εποχής και (κατά βάση απευθύνομαι στις κυρίες!) είστε fans της Jane Austen, τότε η ταινία “Λογική κι Ευαισθησία” είναι για εσάς. Με φόντο τη σαγηνευτική αγγλική εξοχή (κι όχι μόνο), o Ang Lee παρακολουθεί τους χαρακτήρες της Austen να παίρνουν ζωή μπροστά στην κάμερα. Χάρη στην πένα της Thompson, ο θεατής μπορεί να απολαύσει αλλά και να γνωρίσει την Austen και το συγγραφικό της έργο, που πάντα είχε επίκεντρο γυναίκες που δεν ήθελαν να συμβιβαστούν με τους υποκριτικούς καθωσπρεπισμούς και τους περιορισμούς της εποχής και της κοινωνίας. Η λογική Elinor κι η ευαίσθητη Marianne είναι δύο δυνάμεις που ναι μεν αντικρούει η μία την άλλη, αλλά ως επί το πλείστον συμπληρώνει η μία την άλλη. Κι αυτό σε μία εποχή όπου μία γυναίκα είχε μέλλον μόνο αν εισέπραττε ένα καλό εισόδημα από την οικογένειά της και φυσικά με έναν καλό γάμο – φυσικά ούτε λόγος για θάρρος της γνώμης ή ο,τιδήποτε σχετικό! Βερβαίως ο τρόπος που η Thompson απεικόνισε τις ηρωίδες της Austen στο σενάριό της τη δικαίωσε, καθώς το 1996 βραβεύτηκε με το Oscar Καλύττερου Διασκευασμένου Σεναρίου!

Όσο για τις δύο αυτές δυνάμεις; Η Emma Thompson συνυπάρχει αρμονικά με την ατρόμητη “αδερφή” της, Kate Winslet και οι δυο τους μαζί κρατούν το ρυθμό της ταινίας. Στο πλευρό τους ένα αξιόλογο cast με έναν Hugh Grant όπως… τον αγαπάμε (ντροπαλό και συνεσταλμένο) κι έναν Alan Rickman που μας εκπλήσσει καθώς το αυστηρό του παρουσιαστικό εδώ συνδυάζεται με έναν ευάλωτο χαρακτήρα – μας λείπετε, κύριε Rickman!

Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι!

Πρωταγωνιστούν: Emma Thompson, Kate Winslet, Gemma Jones, Hugh Grant, Elizabeth Spriggs, Alan Rickman, Greg Wise, Imogen Stubbs, Imelda Staunton, Hugh Laurie κ.α.

You may also like