Πρόταση για βιβλίο: “Beartown” του Fredrik Backman

               Το καλό με μία εγγραφή στη βιβλιοθήκη είναι πως βρίσκεσαι ξαφνικά σε έναν κόσμο όπου κάθε “κάτοικος” σε προσκαλεί να τον γνωρίσεις καλύτερα. Και βεβαίως συναντάς και γνωστές φυσιογνωμίες, όπως τον Fredrik Backman. Ο συγγραφέας του συγκινητικού βιβλίου “Η Γιαγιά Μου Σας Χαιρετά Και Ζητάει Συγνώμη” μας προσκαλεί σε μία ιστορία που κρύβεται σε ένα πυκνό δάσος.

               Η μικρή πόλη του Beartown στη Σουηδία, αποκομμένη όπως είναι, βρίσκεται σε παρακμή. Οι δουλειές μειώνονται και η μόνη ελπίδα είναι να αναδειχθεί το όνομά της χάρη στην ομάδα νέων στο χόκεϊ. Η πίεση σε όσους έχουν αφοσιωθεί στην ομάδα είναι εμφανής… Αλλά παρ’όλα αυτά υπάρχει η ελπίδα πως μία νίκη στον ημιτελικό θα ανοίξει νέες πόρτες. Όμως αυτή η πόρτα είναι πολύ ευάλωτη, πόσο μάλλον όταν μία βίαιη πράξη λαμβάνει χώρα. Πολύ σύντομα, όλοι οι κάτοικοι θα κληθούν να υποστηρίξουν μία πλευρά. Πώς όμως μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο σε μία τόσο μικρή πόλη που διακυβεύονται τόσα πολλά;

               Το “Beartown” είναι το πρώτο βιβλίο της ομότιτλης σειράς “Beartown”, με τον τίτλο “Us Against You” να ακολουθεί τα γεγονότα…Ενώ το “The Winners” είναι που θα φέρει το φινάλε της ιστορίας.

“Τι σημαίνει αφοσίωση;”

               Με άξονα ένα ομολογουμένως άγριο σπορ και έναν αγώνα που φαίνεται πως θα καθορίσει τη μοίρα μίας μικρής πόλης, ο Fredrik Backman δημιουργεί μία συγκλονιστική ιστορία με ένα ερώτημα.”Τι σημαίνει αφοσίωση;”. Και κατ’ επέκταση γεννάται το επόμενο ερώτημα “που πρέπει να είμαστε αφοσιωμένοι;”. Σε περίπου 410 σελίδες και μέσα από ανατροπές κι εκπλήξεις, καταφέρνει να μας κάνει να αναρωτηθούμε τι είναι η ανθρωπιά… Αλλά κι αν μπορεί κάτι να την υποδαυλίσει. Χαρακτήρες περίπλοκοι, που ο Backman ξεδιπλώνει στο βάθος τους εμφανίζονται με τις δικές τους αγωνίες γύρω από το “σκάνδαλο” (όπως είναι κι ο εναλλακτικός τίτλος του βιβλίου) που ταλανίζει τη μικρή απομονωμένη πόλη.

Όμως επιβεβαιώνει πως κανείς δε μένει αλώβητος από αυτός. Αντίθετα, ο καθένας έρχεται αντιμέτωπος με τους δικούς του δαίμονες. Κι είναι στο χέρι του να τους απαγορεύσει να κυριαρχήσουν επάνω του. Κι αυτό που κάνει ακόμη πιο μεθυστική την εμπειρία ανάγνωσης, είναι πως σε κάθε κεφάλαιο, ο συγγραφέας μοιράζεται μαζί μας αλήθειες της ζωής που λίγο πολύ όλοι μας έχουμε αναλογιστεί…

               Αν και το βιβλίο δυστυχώς δεν έχει έρθει ακόμη στην Ελλάδα, παρά μόνο σε περιορισμένα αντίτυπα στην αγγλική γλώσσα... Αξίζει να το αναζητήσετε. Εγώ ήδη ετοιμάζομαι για να ανακαλύψω τι έπεται στο δεύτερο βιβλίο της σειράς, το οποίο εύχομαι να ανακαλύψουμε παρέα!

Featured image: @jessbaileydesigns/ unsplash.com

You may also like