ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΒΙΒΛΙΟ: “Η ΚΛΑΡΑ ΚΙ Ο ΉΛΙΟΣ”

Καλές οι ταινίες, καλές κι οι σειρές, αλλά η συντροφιά που θα μας κρατήσει ένα καλό βιβλίο δε μπορεί να συγκριθεί – κι αυτό το λέει άνθρωπος που πολύ εύκολα υποκύπτει στο binge watching, ειδικά αν η πλοκή με έχει συναρπάσει! Πριν από καιρό “συνάντησα” ξανά τον Kazuo Ishiguro, ο οποίος με προσκάλεσε να μου αφηγηθεί την ιστορία ενός οπωσδήποτε διαφορετικού κοριτσιού.

               Σε ένα μέλλον όπου τα παιδιά εύπορων οικογενειών αναβαθμίζονται γενετικά για καλύτερες ακαδημαϊκές επιδόσεις, οι κοινωνικές συναναστροφές γίνονται πιο περιορισμένες. Για αυτά τα παιδιά έχουν κατασκευαστεί οι ΤΦ (Τεχνητοί Φίλοι), ανδροειδή προηγμένης τεχνολογίας για να κρατούν συντροφιά στα παιδιά. ΤΦ είναι κι η Κλάρα, η οποία από τη βιτρίνα του μαγαζιού παρατηρεί τους πάντες και τα πάντα. Κι αυτή της η παρατηρητικότητα την κάνει να θέλει να μάθει περισσότερα για τους ανθρώπους. Το αξιοσημείωτο είναι πως η Κλάρα παρουσιάζει και αξιοσημείωτη εμπάθεια… Γι’ αυτό κι όταν θα την επιλέξει η μικρή αλλά φιλάσθενη Τζόντι, η Κλάρα θα κάνει ό,τι μπορεί για να την κάνει χαρούμενη. Ο κόσμος των ανθρώπων είναι συναρπαστικός αλλά γεννά και ερωτήματα που ίσως δεν έχουν απάντηση … Ή έστω δε μπορεί να δοθεί μία τόσο απλά όπως… “Τι πραγματικά σημαίνει αγάπη; Πού τελειώνει η λογική και που ξεκινά η πίστη στο θαύμα;”

Γιατί το προτείνουμε;

               Σε αυτήν την νέα ιστορία, ο βραβευμένος με Νόμπελ Kazuo Ishiguro μπορεί πάλι να τοποθετεί την πλοκή σε ένα (αν μη τι άλλο) δυστοπικό μέλλον, όπως στο “Μη Με Αφήσεις Ποτέ”. Αυτό, όμως, δεν τον σταματά να προκαλέσει συναισθηματικές αναταράξεις στον αναγνώστη. Αν κι η πρωταγωνίστρια είναι ένα “άψυχο” αντικείμενο, η Κλάρα καταφέρνει μέσα από τις παρατηρήσεις, τις απορίες και τις διαπιστώσεις της να εκφράσει αμιγώς ανθρώπινα συναισθήματα. Θα μπορούσε να πει κανείς πως η σκοπιά της θυμίζει εκείνη ενός μικρού παιδιού που διψάει να μάθει. Η διαδρομή της γίνεται ακόμη πιο συγκινητική όταν αντιλαμβάνεται τη δυναμική των συναισθημάτων που μπορεί να βιώσει ένας άνθρωπος. Αυτό θα μπορούσαμε να σκεφτούμε πως ξεπερνά τον κάθε προηγμένο προγραμματισμό.

               Μία ιστορία γλυκόπικρη ιστορία γύρω από τον συναισθηματικό λαβύρινθο του ανθρώπου κι ένας ύμνος στη μνήμη κι όσα αυτή συνοδεύει στο μυαλό και την ψυχή μας ξετυλίγεται στο νέο μυθιστόρημα του Ishiguro. Συμβουλή μου; Μη σας ξεφύγει!

               “H Κλάρα Κι Ο Ήλιος” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός σε μετάφραση της Αργυρούς Μαντόγλου.

Featured image: @jessbaileydesigns/ unsplash.com

You may also like