Sunday movie night: Mrs. Doubtfire

Απόλυτα καλοκαιρινό βραδάκι Κυριακής κι εύχομαι η διάθεσή σας στη διάρκεια αυτού του τριημέρου να είναι αντίστοιχη! Το περασμένο διάστημε ένιωσα νοσταλγικά για κωμωδία. Και για μένα αυτή πάει χεράκι χεράκι με τον αγαπημένο Robin Williams. Γι’ απόψε, λοιπόν, ζούμε μαζί μία από τις καλύτερες κινηματογραφικές στιγμές του αξέχαστου αυτού ηθοποιού.

               Ο Daniel Hillard (Robin Williams) είναι κωμικός με ειδικότητας το ντουμπλάζ (voice actor, αν σας βοηθάει). Κι η μεγαλύτερή του αγάπη είναι τα τρία του παιδιά, για τα οποία κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να τα βλέπει να γελούν. Οι παράδοξες πρωτοβουλίες που παίρνει όμως για να το πετύχει έχει φτάσει στα όρια τη σύζυγό του, Miranda (Sally Field) κι η τελευταία του ιδέα για πάρτυ γενεθλιών οδηγεί σε ένα διαζύγιο και σε περιορισμένες επαφές του Danielμε τα παιδιά. Όταν η Miranda αποφασίσει πως χρειάζεται οικιακή βοηθό, ο Daniel βλέπει μία χαραμάδα ελπίδας και εμφανίζεται στην πόρτα του σπιτιού της Miranda… άλλος άνθρωπος κυριολεκτικά! Βλέπετε, ο Daniel μεταμφιέζεται στη γλυκύτατη κυρία Doubtfire, μία Βρετανίδα οικιακή βοηθό με πολλά χρόνια υπηρεσίας στη φροντίδα του σπιτιού και την ανατροφή των παιδιών! Σταδιακά ο Danielως κυρία Doubtfire θα γίνει ο καταλύτης για τις σχέσεις της οικογένειας, όχι όμως και χωρίς απρόοπτα, όπως την εμφάνιση του νέου συντρόφου της Miranda, του Stuart (Pierce Brosnan)…

               Η “Κυρία Doubtfire” εμπνέεται από το βιβλίο της Anne Fine μετίτλο “Alias Madame Doubtfire” με το σενάριο να υπογράφουν η Randi Mayem Singer και η Leslie Dixon (“The Thomas Crown Affair”, 1999). Η σκηνοθεσία είναι του Chris Columbus (“Stepmom”, 1998 και“Harry Potter And The Philosopher’s Stone”, 2001)

               Αν είναι κάτι που οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στον Columbus είναι η ικναότητά του στο να αποδίδει άριστα ταινίες με επίκεντρο την οικογένεια. Θυμόμαστε όλοι πόσο μεθοδικά μας παρουσίασε τη δυναμική των σχέσεων των δύο κεντρικών γυναικών στο “Stepmom”. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στη “Mrs. Doubtfire”. Αν και με έντονο κωμικό χαρακτήρα, ο Columbusκαταφέρνει να κάνει το θεατή να εστιάσει στις τριβές και τις επιπτώσεις ενός χωρισμού σε κάθε εμπλεκόμενο. Οπωσδήποτε ένα διαζύγιο είναι δύσκολο για το παιδί (ή τα παιδιά, εν προκειμένω), όμως μας θυμίζει πως είναι δύσκολο και για τους ανθρώπους που αποφασίζουν να πάρουν διαφορετικά μονοπάτια στη ζωή τους. Κάθε πλευρά μένει με τις μνήμες της σχέσης, πώς αυτή ξεκίνησε και με ποιον τρόπο έκανε τον κύκλο της. Από εκεί κι ύστερα, όμως, στο δικό τους χέρι είναι το πώς τα παιδιά θα βγουν όσο πιο αλώβητα είναι εφικτό από αυτές τις τροπές των καταστάσεων. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι πως ο Columbus απεικονίζει τι πραγματικά σημαίνει οικογένεια. Μέσα από την “Κυρία Doubtfire” αντιλαμβανόμαστε πως οι δεσμοί της οικογένειας δεν εξαρτώνται από το αν αυτή μοιράζεται την ίδια στέγη, αλλά από αυτούς που την αποτελούν κι ιδίως από τα συστατικά της. Το πιο βασικό είναι η αγάπη κι όταν αυτή υπάρχει, τότε η οικογένεια δεν διαλύεται. Και πόσο πιο όμορφα μεταδίδονται όλα αυτά τα μηνύματα μέσα από έξυπνο χιούμορ και ξεκαρδιστικά περιστατικά…!

               Φυσικά δε θα ήμασταν εδώ να μιλάμε για την ομορφιά της “Κυρίας Doubtfire” χωρίς την ενέργεια του Robin Williams. Ο ηθοποιός/χαμαιλέοντας που ακόμη και σήμερα μας κάνει να γελάμε και (ω, η τραγική ειρωνεία) έπεσε θύμα της κατάθλιψης που βάραινε τον ίδιο, ερμήνευσε έναν από τους πιο αγαπημένους σε μας ρόλους του αποδεικνύοντας το αστείρευτο ταλέντο του τόσο αβίαστα που θα μπορούσε κανείς να ορκιστεί πως αυτοσχεδίαζε στις σκηνές του – πράγμα που πολύ πιθανό να αληθεύει, εδώ που τα λέμε, ήταν ευφυέστατος κι ευρηματικότατος!

               Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να απολαύσετε ΟΛΟΙ ΜΑΖΪ στο σπίτι την ταινία όσο κι εγώ…πράγμα που σας το εγγυώμαι!

               Πρωταγωνιστούν: Robin Williams, Sally Field, Pierce Brosnan, Harvey Fierstein, Lisa Jakub, Matthew Lawrence, Mara Wilson, Robert Proskyκ.α.

               Photo credits: IMDb

You may also like