Πρόταση για ταινία: Stepmom

Βράδυ Κυριακής και μάλιστα βράδυ της Γιορτής της Μητέρας. Είναι ο άνθρωπος που μας χαρίζει άνευ όρων (κι ορίων) την αγάπη και την αφοσίωσή του και που μας στηρίζει σε κάθε μας βήμα. Στη ζωή μου έμαθα από νωρίς πως ο ρόλος “μαμά” δεν αποδίδεται μόνο στις γυναίκες που φέρνουν ένα παιδί στον κόσμο, αλλά κυρίως χαρακτηρίζει τις γυναίκες που προσφέρουν όσα ανέφερα παραπάνω. Η αποψινή μας πρόταση εξερευνά αυτήν ακριβώς την εκδοχή.

               Όταν ο Luke (Ed Harris) ανακοινώνει στην πρώην συζυγό του, τη Jackie (Susan Sarandon) και τα δυο τους παιδιά, την Anna (Jena Malone) και τον Ben (Liam Aiken) πως ετοιμάζεται να ξαναφτιάξει τη ζωή του, τα νέα δεν τους ακούγονται τόσο ευχάριστα. Ο λόγος είναι πως η σύντροφός του Luke, η Isabel (Julia Roberts), εκτός του ότι είναι νεότερή του (κι άρα εντελώς άπειρη, κατά τη Jackie, να αναλάβει τη φροντίδα των παιδιών της), δεν έχει και την απαραίτητη διάθεση να το κάνει εξαιτίας της απαιτητικής της καριέρας ως φωτογράφος μόδας. Όσο κι αν η Isabel προσπαθεί να έρθει πιο κοντά στα παιδιά, αυτά την απορρίπτουν και φυσικά η σχέση της με τη Jackie είναι ανταγωνιστική. Τα πράγματα, όμως, αλλάζουν όταν η Jackie μάθει πως πάσχει από καρκίνο και πως η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη. Τότε είναι που η Isabel πρέπει όχι μόνο να αναλάβει τις απαραίτητες ευθύνες που συνεπάγονται με την ανατροφή δύο παιδιών αλλά και να συμφιλιωθεί με τη Jackieώστε να μάθει όσα θα χρειαστεί για όσα ακολουθήσουν στη ζωή όλων…

               Η ταινία “Η Ζωή Σε Δύο Πράξεις” είναι μία συλλογική δουλειά των σεναριογράφων Gigi Levangie, Jessie Nelson, Steven Rogers, Karen Leigh Hopkins και Ron Bass, ενώ η σκηνοθεσία είναι το Chris Columbus (“Mrs. Doubtfire”, 1993 και “Harry Potter And The Philosopher’s Stone”, 2001).

               Η αλήθεια είναι πως πολλοί που έχουν βιώσει το χωρισμό των γονιών και τον ερχομό ενός νέου συντρόφου για τον ένα ή και για τους δύο γονείς, πιθανώς και να συμπάσχουν τόσο με τα παιδιά όσο και με τη Jackie. Δεν κρύβω μάλιστα πως, όταν είχα δει την ταινία για πρώτη φορά, στην αρχή ήμουν ξεκάθαρα #TeamJackie. Ωστόσο, όσο κυλά η ιστορία, διαπιστώνει κανείς πως ο Columbusδεν έχει καμία διάθεση να απεικονίσει την Isabel/μητριά σαν τη Βασίλισσα στη Χιονάτη – πλάκα πλάκα, έχει κάνει μεγάλη ζημιά αυτή η μάγισσα στο υποσυνείδητο πολλών, έτσι; Αντίθετα, σιγά σιγά ξετυλίγεται μία απόλυτα ανθρώπινη ιστορία με χαρακτήρες που ζουν πραγματικά δίπλα μας. Σε κάθε οικογένεια υπάρχει μία Jackie και μία Isabel και πολλά παιδιά μπορούν να ταυτιστούν με την Anna και το μικρούλη Ben. Αν και προϊόν μυθοπλασίας, μέσα από την ταινία αντιλαμβανόμαστε πως ενίοτε οι οικογένειες δημιουργούνται από τις συνθήκες που κάποιο μέλος της (ή κι όλη η οικογένεια) καλείται να αντιμετωπίσει. Ο σκηνοθέτης εξερευνά στγ=ιγμές που κάθε οικογένεια μπορεί να ζήσει με απόλυτη ωριμότητα και το δέοντα σεβασμό προς τους χαρακτήρες που πλαισιώνουν την ιστορία. Αποτέλεσμα μία συγκινητική ταινία που οπωσδήποτε βάζει σε σκέψεις το θεατή.

               Φυσικά για το αποτέλεσμα αξίζουν τα εύσημα και στο cast που ο Columbus συγκέντρωσε. Η Susan Sarandon κι η Julia Roberts συγκρούονται σχεδόν απολαυστικά, αποδίδοντας στο μέγιστο βαθμό την αλληλεπίδραση που έχουν οι δύο γυναίκες. Μία εξαιρετική συνύπαρξη στον κινηματογραφικό φακό που όσες φορές και να δει κάποιος την ταινία, απλά δεν τη χορταίνει!

               Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι! Και να θυμάστε: όλες οι γυναίκες είναι μαμάδες, έστω κι εν δυνάμει!

               Πρωταγωνιστούν: Susan Sarandon, Julia Roberts, Ed Harris, Jena Malone, Liam Aiken, Darrell Larson, Mary Louise Wilson, Andre B. Blake κ.α.

               Photo credits: IMDb

You may also like