“ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ ΤΟΥ ΘΑΝΟΥ” ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Στη συναυλία «Τα μπλουζ του Θάνου» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Κυριακή 6 Νοεμβρίου στις 9 το βράδυ, βασικοί συνεργάτες του Θάνου που πορεύτηκαν μαζί του σε διαφορετικές περιόδους προσεγγίζουν μουσικές στιγμές του συνθέτη με τον τρόπο που εκείνος θα ήθελε. Μέσα από μια σύγχρονη ματιά, ενσωματώνοντας την τάση του συνθέτη προς τον σύγχρονο αυτοσχεδιασμό. Αγγίζουν τις μελωδίες του και συνομιλούν μαζί τους… Ενώ ο Χρήστος Θηβαίος τραγουδάει Καββαδία («Λύχνος του Αλλαδίνου», «Ένα μαχαίρι», «William George Allum» κ.ά.) Μπρεχτ, Τριπολίτη («Μπουμ», «Ένα μπλουζ η αγάπη μου πένθιμο»), Καβάφη, Ελευθερίου («Άμλετ»). Συμμετέχουν οι μουσικοί: Καλλίστρατος Δρακόπουλος (τύμπανα), Μάξιμος Δράκος (πιάνο), Γιώτης Κιουρτσόγλου (μπάσο), David Lynch (σαξόφωνο, φλάουτο, κρουστά) και Θύμιος Παπαδόπουλος (πνευστά).

Ο Θάνος Μικρούτσικος, ο σπουδαίος συνθέτης που σφράγισε με το έργο του την ελληνική μουσική δένοντας τα τραγούδια του με τις προσωπικές μας στιγμές…. Αλλά και με την ιστορία του τόπου μας. Ήταν ένας ανήσυχος καλλιτέχνης που αναζητούσε πάντα τη διεύρυνση των ορίων στη δημιουργία του, ανανεώνοντας τα τραγούδια και τις μουσικές του μέσα από νέους φακούς. Θεωρούσε ότι η πρωτοπορία είναι μια συνεχής διαδικασία. Άλλωστε, ο ίδιος υποστήριζε πάντα ότι η φόρμα συμβαδίζει με την εποχή της: «Η διεύρυνση των ορίων επιχειρείται συνεχώς στη μουσική. Κι αυτό είναι η πραγματική πρωτοπορία. Και δεν αποτελεί πρωτοπορία η ανακάλυψη ενός εντελώς καινούργιου πράγματος που δεν έχει προϋπάρξει. Όλα έχουν υπάρξει.»

Τα χαρακτηριστικά της μουσικής του Θάνου Μικρούτσικου

Ένα από τα χαρακτηριστικά της μουσικής του είναι ότι πειραματιζόταν σε νέες μουσικές φόρμες. Συνεργαζόταν με νέους ανθρώπους τολμώντας πάντα μια καινούργια προσέγγιση στα τραγούδια του. Μπαλάντες, μελωδίες, λαϊκά τραγούδια βαφτίζονται και ξαναγεννιούνται με ροκ και τζαζ ηχοχρώματα και με σύγχρονο ηλεκτρικό ήχο.

Η πορεία του μέσα στον χρόνο

Από τα χρόνια του 1970 εμφανίζονται στα τραγούδια του αυτοσχεδιασμοί  και στοιχεία της τζαζ. Για παράδειγμα στη «Ρόζα Λούξεμπουργκ» σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου που κυκλοφόρησε με τη φωνή της Μαρίας Δημητριάδη, πριν τα Τροπάρια για φονιάδες.

Και στα Πολιτικά τραγούδια όμως βλέπουμε στοιχεία αυτοσχεδιασμού, έναν δίσκο που κυκλοφόρησε το 1975… Καθαρές τζαζ-ροκ αναφορές υπάρχουν στο κομμάτι «Το κακόηθες μελάνωμα» από το Εμπάργκο. Κυρίως στη live εκδοχή του από το Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας, τον Ιούλιο του 1982, που συμπεριλήφθηκε στο LP «Αραπιά για λίγο πάψε να χτυπάς με το σπαθί.»

Το «Τρίο για πιάνο, ηλεκτρικό μπάσο και ντραμς» είναι το πρώτο καθαρό τζαζ έργο που γράφει ο Θάνος το 1981. Τα επόμενα χρόνια συνθέτει μια σειρά έργα: «Τζοκόντα 87», «Φαντασία Νο1», «Persistence», «Memories», «Φαντασία Νο2» και «Κύκλοι».

Το 2003 γίνεται πραγματικότητα ένα ακόμα μεγάλο στοίχημα του συνθέτη. Είναι το έργο του Music Stories για βιμπράφωνο, ορχήστρα εγχόρδων, κλαρινέτο και κρουστά που παίζεται στην Αίθουσα Φίλων της Μουσικής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Κυκλοφορεί από τη θρυλική δισκογραφική εταιρία των μεγάλων μουσικών της τζαζ Blue Note. 

Ο Θάνος Μικρούτσικος δεν σταμάτησε να ανανεώνεται ποτέ. Το βλέπουμε στις πιο διάσημες δουλειές του που έχουν αγαπηθεί από το κοινό. Του αρέσει να τις προσεγγίζει ξανά μέσα από μια νέα ματιά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο Σταυρός του Νότου.

Η συναυλία «Τα μπλουζ του Θάνου» εντάσσεται στον νέο κύκλο εκδηλώσεων Jazz@Megaron του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Αποτελεί συμπαραγωγή με την Cricos Productions.

Τιμές εισιτηρίων

10 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι) ● 16 € ● 25 € 

Eισιτήρια: 210 72 82 333 ● megaron.gr

You may also like