ΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΚΑΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ

   Πώς καταλαβαίνουμε ότι πλησιάζει καλοκαίρι; Όταν αρχίζουμε να μαγειρεύουμε μουσακά και παπουτσάκια, πιάτα που το βασικό τους συστατικό είναι η αγαπημένη μας μελιτζάνα!

Η μελιτζάνα είναι ένα ευέλικτο λαχανικό που φημίζεται για την πλούσια γεύση αλλά μπορεί να μην τραβάει πάντα την ίδια προσοχή με άλλα λαχανικά. Παρόλο τα πλούσια θρεπτικά συστατικά της είναι χαμηλές σε θερμίδες. Είναι καλή πηγή φυτικών ινών οι οποίες βοηθούν στην πέψη και δημιουργούν το αίσθημα πληρότητας, καθιστώντας τα μια εξαιρετική επιλογή σε δίαιτες. Επιπλέον, οι μελιτζάνες περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα όπως βιταμίνη C, κάλιο και φυλλικό οξύ, χαρίζοντας ένα συνολικό boost στην υγεία.

Αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη της μελιτζάνας είναι η υψηλή περιεκτικότητά της σε αντιοξειδωτικά. Οι ανθοκυανίνες, που τους δίνουν το χαρακτηριστικό μωβ χρώμα τους παρέχουν αυτές τις ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Μειώνουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και ο διαβήτης.

Βοηθούν την υγεία της καρδιάς

Τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στις μελιτζάνες, ιδιαίτερα το κάλιο και οι φυτικές ίνες, συμβάλλουν ιδιαίτερα στην υγεία της καρδιάς. Το κάλιο βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης εξουδετερώνοντας τις επιδράσεις του νατρίου, ενώ οι φυτικές ίνες βοηθούν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού.

Προστατεύουν τον εγκέφαλο

Οι μελιτζάνες περιέχουν ενώσεις που προστατεύουν τις κυτταρικές μεμβράνες του εγκεφάλου. Αυτή η προστατευτική δράση μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας και στη μείωση του κινδύνου νοητικής απώλειας που σχετίζεται περισσότερο με την ηλικία.

Ευέλικτο γαστρονομικό συστατικό

Είτε ψημένη στη σχάρα ή σοταρισμένη, η μελιτζάνα προσθέτει γεύση σε σούπες, μαγειρευτά, με τηγανητές πατάτες ή σαλάτες. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο κρέατος σε χορτοφαγικές και vegan συνταγές ενώ, είναι ένα τέλειο boost του πεπτικού συστήματος.  Οι φυτικές ίνες που βρίσκονται στη μελιτζάνα αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα και ανακουφίζουν από την δυσάρεστη θέση των πεπτικών προβλημάτων.

Σκέτη νοστιμιά!

Featured image: freepik.com/@stockking

You may also like