ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΩΝ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ

Σας αρέσουν τα μανιτάρια; Σίγουρα είναι μία επιλογή που μπορεί εύκολα να συνδυαστεί ποικιλοτρόπως στην καθημερινή μας διατροφή. Ωστόσο, τα μανιτάρια αποτελούν μέρος της ανθρώπινης διατροφής για χιλιάδες χρόνια, αλλά μόλις πρόσφατα αναδείχθηκαν ως κύριο συστατικό στον γαστρονομικό κόσμο. Καθώς η δημοτικότητα των φυτικών και βιώσιμων διατροφών έχει αυξηθεί, τα μανιτάρια έχουν γίνει δημοφιλής επιλογή για τη μοναδική τους γεύση, τα θρεπτικά τους οφέλη και την ευελιξία στη μαγειρική.Θα διερευνήσουμε τα οφέλη των μανιταριών και το ενδεχόμενο γιατί θα πρέπει να τα προσθέσετε στη διατροφή σας αν δεν το έχετε ήδη κάνει.

Διατροφικά οφέλη

Τα μανιτάρια είναι γεμάτα με απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα, όπως η βιταμίνη Β, D και το κάλιο . Είναι επίσης, μια καλή πηγή φυτικών ινών και πρωτεΐνης, καθιστώντας τα μια εξαιρετική προσθήκη σε κάθε γεύμα. Επιπλέον, τα μανιτάρια είναι χαμηλά σε θερμίδες και λιπαρά, καθιστώντας τα ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος. Η περιεκτικότητα σε βιταμίνη D ποικίλλει ανάλογα με το πού αναπτύσσονται τα μανιτάρια, αλλά κατά μέσο όρο περιέχει 28 μικρογραμμάρια. Αυτό είναι περίπου το 200% της ημερήσιας συνιστάμενης πρόσληψης αυτής της βιταμίνης . Η βιταμίνη D είναι σημαντική για την υγεία των οστών γιατί σας βοηθά να απορροφήσετε το ασβέστιο.

Ευελιξία στη μαγειρική

Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη των μανιταριών είναι η ευελιξία τους στο μαγείρεμα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορα πιάτα, από σαλάτες και σούπες μέχρι stir-fries και πίτσες. Η μοναδική τους υφή και η γεύση umami τα καθιστούν δημοφιλή επιλογή, για χορτοφαγικά και vegan πιάτα… Καθώς μπορούν να προσφέρουν υφή και γεύση κρέατος χωρίς τη χρήση ζωικών προϊόντων . Επιπλέον, τα μανιτάρια μπορούν να σοταριστούν, να γίνουν ψητά… Ή ακόμα και να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατο κρέατος σε μπιφτέκια και κεφτεδάκια.

unsplash.com/@christine_siracusa
Οφέλη για την υγεία

Εκτός από τα θρεπτικά τους οφέλη, τα μανιτάρια έχουν αποδειχθεί ότι έχουν ποικίλα οφέλη για την υγεία. Ορισμένες μελέτες έχουν βρει ότι μπορεί να έχουν αντιφλεγμονώδεις και ανοσοενισχυτικές ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από χρόνιες ασθένειες όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις. Επιπλέον, ορισμένοι τύποι μανιταριών, όπως το shiitake και το maitake, έχουν αποδειχθεί ότι έχουν αντιικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από λοιμώξεις. Τα maitake συλλέγονται σε πιο ορεινά σημεία. Αυτό σημαίνει ότι είναι υψηλότερα σε φυσική βιταμίνη D όταν εκτίθενται στο ηλιακό φως.

Βιωσιμότητα

Τα μανιτάρια είναι επίσης ένα βιώσιμο συστατικό, καθιστώντας τα μια δημοφιλή επιλογή για όσους θέλουν να μειώσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους. Μπορούν να καλλιεργηθούν σε διάφορα περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένων των εσωτερικών χώρων, και απαιτούν σχετικά λίγο νερό και χώρο σε σύγκριση με τις παραδοσιακές καλλιέργειες.

Αν θέλετε να προσθέσετε περισσότερα φυτικά και βιώσιμα συστατικά στη διατροφή σας, τα μανιτάρια είναι μια εξαιρετική επιλογή.

Πηγή: webmd.com

Featured image: unsplash.com/@christine_siracusa

You may also like