ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ TAI CHI

Η αρμονία για το σώμα και το μυαλό είναι η κυρίαρχη λέξη που αντιπροσωπεύει αυτή την άσκηση. Στον σύγχρονο κόσμο, όπου το άγχος και ο καθιστικός τρόπος ζωής γίνονται ο κανόνας, είναι απαραίτητο να βρείτε ισορροπία, να διατηρήσετε τη σωματική και ψυχική σας ευεξία. Μια αρχαία πρακτική που έχει αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου και προσφέρει πληθώρα πλεονεκτημάτων είναι το Tai Chi . Συχνά αναφέρεται ως «κινούμενος διαλογισμός». Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μια πολεμική τέχνη, μια μορφή άσκησης και μια πρακτική ενσυνειδητότητας, όλα σε ένα. Θα εξερευνήσουμε τα πολυάριθμα οφέλη του και θα σας προτείνουμε τρεις λόγους, για τους οποίους θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να το ενσωματώσετε στη ζωή σας.

Οφέλη

Το Τάι Τσι αναφέρεται συχνά ως «φάρμακο σε κίνηση» λόγω της βαθιάς επίδρασής του στη σωματική υγεία. Οι αργές, ρέουσες κινήσεις του Tai Chi ενισχύουν τα πόδια και τον πυρήνα, ενισχύοντας την ισορροπία και την ευελιξία. Αυτό είναι ιδιαίτερα πολύτιμο για όλες τις ηλικίες καθώς μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη πτώσεων και καταγμάτων. Δυναμώνει τους μύες καθώς, απαιτεί εμπλοκή διαφόρων μυϊκών ομάδων. Επίσης, το Τάι Τσι έχει παρατηρηθεί ότι μειώνει τον πόνο που σχετίζεται με χρόνιες παθήσεις όπως η αρθρίτιδα ή ο πόνος στη μέση. Η τακτική άσκηση μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, να βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερόλης και να ενισχύσει την καλύτερη κυκλοφορία. Αν και δεν είναι μια εντατική προπόνηση κάρδιο, το Tai Chi καίει θερμίδες και μπορεί να συμβάλει στη διαχείριση του βάρους όταν συνδυάζεται με μια υγιεινή διατροφή.

Τα ψυχικά οφέλη του Tai Chi

Το Τάι Τσι προσφέρει χαλάρωση, βοηθώντας να χαμηλώνουν τα επίπεδα του στρες και του άγχους. Οι αργές, σκόπιμες κινήσεις του σας ενθαρρύνουν να είστε παρόντες στη στιγμή. Η τακτική εξάσκηση στο Τάι Τσι έχει συνδεθεί με την βελτιωμένη γνωστική λειτουργία, συμπεριλαμβανομένης της μνήμης και της προσοχής. Οι διαλογιστικές πτυχές του Τάι Τσι μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση των συναισθημάτων, στη μείωση των εναλλαγών της διάθεσης και στην απόκτηση της σταθερής αίσθησης ηρεμίας. Τέλος, πολλοί άνθρωποι που ασκούν Tai Chi αναφέρουν την καλύτερη ποιότητα ύπνου και την ανακούφιση τους από την αϋπνία.

Γιατί να επιλέξετε το Tai Chi

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του Tai Chi είναι η προσβασιμότητα του. Δεν απαιτεί ειδικό εξοπλισμό και μπορείτε να το εξασκήσετε σχεδόν οπουδήποτε. Είτε βρίσκεστε σε ένα πάρκο, στην αυλή σας ή σε ένα μικρό σαλόνι, το Tai Chi μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί στην καθημερινότητά σας. Το Τάι Τσι μπορείτε να το εφαρμόσετε σε εξωτερικούς χώρους, έχοντας την ευκαιρία να συνδεθείτε με τη φύση και να αναπνεύσετε καθαρό αέρα.

Πηγή health.harvard.edu

Featured image: unsplash.com/@gettyimages

You may also like