These girls ARE ours! #BringBackOurGirls

10312568_602122303217726_7380831283655736100_n

            Κάπου 2.700 χιλιόμετρα πιο μακριά από την Ελλάδα, στο δυτικό τμήμα της Αφρικής, βρίσκεται μία χώρα που τη λένε Νιγηρία. Όπως και σε άλλες χώρες της Αρικής, οι κάτοικοί της έχουν να αντιμετωπίσουν την κοινωνική κι οικονομική ανισότητα που επικρατεί. Επιπλέον, από το 2002 ζουν υπό καθεστώς τρόμου εξαιτίας της τρομοκρατικής οργάνωσης Boko Haram.

  Τι είναι η Boko Haram;

Πρόκειται για μία ομάδα ισλαμιστών εξτρεμιστών που απεχθάνονται ο,τιδήποτε παραπέμπει στο δυτικό πολιτισμό, καθώς κι όσους δεν πορεύονται με τα λόγια του Αλλάχ ανά χείρας. Γι’ αυτούς είναι αδιανόητο το δικαίωμα στην ψήφο, ενώ η κοσμική εκπαίδευση που δε συνάδει με τις διδαχές του Κορανίου είναι αμαρτία. Όσο για τα δικαιώματα των γυναικών, φανταστείτε τα ίδια και χειρότερα: οι γυναίκες πρέπει να πωλούνται ως νύφες από τις πιο τρυφερές ηλικίες τους. Α, και βέβαια όποιος αντιτίθεται στην ιδεολογία της οργάνωσης είναι δεδομένο πως θα καταλήξει νεκρός, ακόμη κι αν είναι Μουσουλμάνος.

Στις 14 Απριλίου, πάνω από διακόσια κορίτσια δε γύρισαν ποτέ από το σχολείο, καθώς έπεσαν θύματα απαγωγής από τη Boko Haram. Πενήντα τρία κορίτσια στάθηκαν πιο τυχερά, αφού κατάφεραν να το σκάσουν. Πώς να ζητήσεις όμως από κορίτσια 12 ετών, που έζησαν τον εφιάλτη, να παραμείνουν ψύχραιμα μήπως και βοηθήσουν στην αναζήτηση των υπόλοιπων; Όσο για τη μοίρα όσων παραμένουν ακόμη εξαφανισμένα, αυτή αγνοείται κι οι παγκόσμιοι οργανισμοί μέχρι στιγμής δεν έχουν πάρει και τα πιο δραστικά μέτρα προκειμένου να συνδράμουν στις έρευνες, ενώ μέχρι πρότινος σφύριζαν «κλέφτικα». Κι όχι, Michele (Obama), το να κρατάς ένα χαρτόνι με το σύνθημα «Bring Back Our Girls» ΔΕΝ είναι κινητοποίηση. Κι όχι, δε σου λέω «sorry» που σου χαλάω την élégante διαμαρτυρία σου.

Bring Back Our Girls 4Ξέρω, εσύ που με διαβάζεις τώρα το πιο πιθανό είναι να σκέφτεσαι «τι να κάνω εγώ για μερικά κορίτσια 2.700 χιλιόμετρα μακριά; Εδώ δεν έχουμε λύσει τα δικά μας προβλήματα, που είναι κι εντός συνόρων.». Ίσως και να σκέφτεσαι να κλείσεις το παράθυρο του browser σταματώντας την ανάγνωση. Συμφωνώ εν μέρει, δεν είπα πως εμείς εδώ κάνουμε τσουλήθρα σε ουράνια τόξα, ούτε πάμε βόλτες ιππεύοντας μονόκερους. Προτού πατήσεις αυτό το αναθεματισμένο το «Χ» πάνω δεξιά, επίτρεψέ μου να σου πω κάτι που και στο μυαλό μου το είχα απ’ όταν άκουσα γι’ αυτήν την ιστορία και που το είδα και κάπου γραμμένο, ικανοποιώντας με που δεν ήμουν η μόνη που το σκέφτηκε.

Αν αυτά τα κορίτσια δεν ήταν από μία διαλυμένη χώρα, αλλά παιδιά οικογενειών από εύρωστες χώρες της Δύσης, αν ήταν κοριτσάκια ξανθά με ροδαλά μάγουλα, ΕΕ, ΟΗΕ, ΝΑΤΟ κλπ θα γυρνούσαν τον κόσμο τούμπα για να γυρίσουν σώα κι ασφαλή στις αγκαλιές των γονιών τους. Ή μήπως να σου θυμίσω το σύστριγγλο που έγινε με τη μικρή Μαρία εδώ, στην Ψωροκώσταινά μας; Το «ξανθό αγγελούδι» που το βαφτίσανε Γερμανάκι, Αγγλάκι, Σκανδιναβάκι και μόλις τους προέκυψε… Τσιγγανάκι – ναι, γράφω στα παλαιότερα των υποδημάτων μου τον ντεμέκ politically correct όρο «Ρομά» – η υπόθεση ξεφούσκωσε όσο γρήγορα ξεφουσκώνει ένα παιδικό σωσίβιο θαλάσσης. Δηλαδή επειδή ήταν Τσιγγανάκι, το γεγονός πως η μητέρα του το πούλησε, αλλά και το ότι οι «γονείς» του το έκαναν show στην στα πανηγύρια δε θα έπρεπε να μας απασχολεί. Δεν είναι Ελληνάκι, η ιστορία του δεν έχει ούτε ένα ψήγμα δράματος όπως της Μαντλίν ή του Μπεν, άρα «ας αλλάξω κανάλι»; Όχι, δεν πάει έτσι.

10300038_10203519757743755_2039855095384963004_nΕκεί που θέλω να καταλήξω είναι πως είναι υποχρέωση ΟΛΩΝ μας, απ’ όπου κι αν προερχόμαστε, η καταπολέμηση – αν όχι η εξάλειψη – του ιδεολογικού μίσους. Κι αυτός είναι κι ο στόχος της καμπάνιας «Bring Back Our Girls». Και τρόποι να τη στηρίξουμε υπάρχουν, αρχής γενομένης από το διαδίκτυο. Μια αναζήτηση για συλλογή υπογραφών προς τους παγκόσμιους οργανισμούς, όπως το change.org ( www.change.org ) ή το Avaaz ( www.avaaz.org )ή ακόμη και μέσω facebook μπορείς να ενημερωθείς για να βοηθήσεις.

Αυτά τα 200+ κορίτσια δεν έχουν φωνή αυτή τη στιγμή. Έχουν ανάγκη τη δική σου. Γίνε αυτή η φωνή, γιατί θα μπορούσε να είναι η αδερφή σου, η κόρη σου η φίλη σου.

Αυτά τα κορίτσια είναι και ΔΙΚΑ ΜΑΣ κορίτσια. Ας προσπαθήσουμε να τα επιστρέψουμε σπίτια τους. Ή έστω να δώσουμε μία ελπίδα στους δικούς τους.

 

#BringBackOurGirls

You may also like