ΤΙ ΤΡΩΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ;

Ξεκινά το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρα και καλό είναι να προγραμματίσουμε τις αγορές μας για τους φίλους ή συγγενείς που έχουμε καλέσει… Είτε στη πόλη είτε στην επαρχία οι “γαστρονομικές” παραδόσεις είναι οι ίδιες, όπως επίσης μην παραλείψετε αν μπορείτε να πετάξετε αετό!

Για πολλούς είναι η έναρξη της νηστείας πριν το Πάσχα, για άλλους είναι συνυφασμένο με τη λαγάνα, την ταραμοσαλάτα και άλλα απολαυστικά φαγητά που θα διαβάσετε παρακάτω.

Οι Έλληνες, ως φημισμένοι καλοφαγάδες, συνήθως τρώμε συγκεκριμένα είδη θαλασσινών την Καθαρή Δευτέρα.
Λαχταριστές νηστίσιμες λιχουδιές όπως χταποδάκι, καλαμαράκια, μύδια και γαρίδες, μια μεγάλη ποικιλία λαχανικών τουρσί, ειδικά μικρές πράσινες πιπεριές, καρότα και κουνουπίδι, ελιές και σαλάτες, που φαίνεται να έχουν δημιουργηθεί ειδικά για το μοναδικό ψωμί της ημέρας, τη λαγάνα.

Αυτά που ενθουσιάζουν είναι τα θαλασσινά, που τρώμε αυτή τη μέρα όπως τα οστρακοειδή, γαρίδες, καλαμάρια και χταπόδια… Δοκιμάστε να φτιάξετε:
-καλαμαράκια
-Γαρίδες
-Μύδια
-χταποδάκι
-Σουπιές

pexels.com/@quang-nguyen-vinh

Τα όσπρια έχουν ξεχωριστή θέση στο τραπέζι:
φάβα
-Μαύρα Φασόλια
-ρεβύθια
-Φασόλια ξερά σε λάδι
Σαλάτα με μαυρομάτικα

unsplash.com/@max_libertine

Και μην ξεχάσετε:
ταραμοσαλάτα
-σκορδαλιά

Το γεύμα συνήθως “κλείνει” με χαλβά! Αν δεν έχετε τον χρόνο να φτιάξετε συμιγδαλένιο χαλβά, μπορείτε κάλλιστα να αγοράσετε από το super market, τον παραδοσιακό Μακεδονικό Χαλβά.

Η περιβαλλοντική πρωτοβουλία του Μακεδονικού Χαλβά για το 2023

Η νέα δράση Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Μακεδονικού Χαλβά ονομάζεται «Δευτέρα Καθαρά» . Έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει το κοινό γύρω από τις βιώσιμες πρακτικές και την ανακύκλωση. Πιο συγκεκριμένα, φέτος ο Μακεδονικός Χαλβάς, υπό την Αιγίδα των Δήμων Περιστερίου και Θεσσαλονίκης,συμβάλλει στην καθαριότητα των χώρων όπου παραδοσιακά γιορτάζεται η Καθαρά Δευτέρα, όπως είναι το Ποικίλο Όρος στην Αττική και το δάσος Σέιχ Σου στη Θεσσαλονίκη. Θα τοποθετηθούν σε κεντρικά σημεία στις συγκεκριμένες περιοχές, κάδους για την ανακύκλωση γυαλιού, αλουμίνιου, πλαστικού και χαρτιού.

Ταυτόχρονα, στους επισκέπτες θα μοιράζονται τσάντες πολλαπλών χρήσεων -ώστε ο καθένας να φροντίσει για την περισυλλογή των απορριμμάτων του… Καθώς και χαρταετοί από ανακυκλώσιμα υλικά. Όλα τα υλικά που θα συγκεντρωθούν στους κάδους ανακύκλωσης τη συγκεκριμένη ημέρα, θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή ανακυκλωμένων χαρταετών που θα μοιραστούν την επόμενη χρονιά στο κοινό.

Ο Μακεδονικός Χαλβάς προτρέπει τους καταναλωτές να επισκεφθούν τη σελίδα defterakathara.gr . Εκεί θα λάβουν χρήσιμες συμβουλές για το πώς και οι ίδιοι με τη σειρά τους μπορούν να συμβάλλουν ώστε να γιορτάσουν την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας με «πράσινο τρόπο»… Καθώς και για να ενημερωθούν για το πώς μπορούν να συμμετέχουν σε σχετικό διαγωνισμό με δώρο απολαυστικά προϊόντα.

You may also like