Workout day-offs και να πώς τα αξιοποιούμε!

Ένα καλό που έκανε σε αρκετούς η περίοδος των lockdown ήταν η υιοθέτηση συνηθειών που βελτιώνουν και διατηρούν την υγεία μας. Συμπεριλαμβανομένης της γυμναστικής. Σε αυτό το θέμα, σαφώς και συμφωνούμε πως καμία μέρα δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένη και, εκτός από ποικιλία… Η εκγύμνασή μας πρέπει να περιλαμβάνει κι ανάπαυση. Εντούτοις, αυτή πρέπει να είναι ποιοτική. Αρχικά για να μην ταλαιπωρούμαστε από πόνους που (πιθανώς) θα μας αποθαρρύνουν από το να συνεχίσουμε να γυμναζόμαστε αλλά και για να επιτρέψουμε στο σώμα μας να εκπαιδευτεί σε αυτή τη νέα ρουτίνα. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι ώστε να εκμεταλλευτούμε σωστά τις μέρες που παίρνουμε… ρεπό από τη γυμναστική μας!

               01 Ασκήσεις διατάσεων.

Μετά τη γυμναστική μερικών ημερών, είναι πολύ πιθανό να αισθανόμαστε τους μύες μας ευαίσθητους. Αν, όμως, δεν κάνουμε την απαραίτητη αποθεραπεία, αυτοί θα εξακολουθούν να είναι καταπονημένοι, με αποτέλεσμα να μας προκαλούν δυσφορία για το οτιδήποτε. Από το να πάμε για μία βόλτα μέχρι να επανέλθουμε στη ρουτίνα προπονήσεών μας. Τις μέρες που έχουμε ορίσει ως day-offs, δεν αμελούμε να κάνουμε ασκήσεις διατάσεων … Ή μερικές ασκήσεις με foam roller, το οποίο προσφέρει μία ευχάριστη αίσθηση μασάζ.

               02 Ενυδάτωση με 1,5 λίτρο/ ημέρα.

Θα επαναλάβουμε (ξανά και ξανά) πως η ενυδάτωση είναι κλειδί για τη γενικότερη καλή μας κατάσταση. Βεβαίως σε αυτό συμπεριλαμβάνεται και η σωστή επαναφορά του σώματος μετά την προπόνηση. Η επαρκής κατανάλωση νερού, ακόμη και τις μέρες που δεν ασκούμαστε εξισορροπεί την αρτηριακή πίεση, μειώνει την πιθανότητα φλεγμονής στους μύες, βελτιώνει την πέψη, διατηρεί την ομαλή λειτουργία των αρθρώσεων και μεταφέρει στο σώμα οξυγόνο και τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία. Επομένως, ακόμη και τις μέρες που δε “στάζουμε” από ιδρώτα, δεν ξεχνάμε να καταναλώνουμε τουλάχιστον 1,5 λίτρο νερού την ημέρα.

               03 Προσοχή στην διατροφή!

Όσο σημαντική είναι η ενυδάτωση, άλλο τόσο είναι οι προσεγμένες διατροφικές μας συνήθειες. Όχι, δεν υποστηρίζουμε μεθόδους που προτείνουν στερήσεις… Όμως τα day-offs δεν πρέπει να θεωρούνται ευκαιρία να τρώμε πρόχειρα επειδή κάναμε τη γυμναστικής μας τις προηγούμενες μέρες. Φροντίζουμε, λοιπόν, τα γεύματα της ημέρας μας να μας προσφέρουν πρωτεΐνη, υγιεινά λιπαρά και σύνθετους υδατάνθρακες. Επίσης, τροφές όπως οι μπανάνες, τα αυγά, ο σολομός και τα βύσσινα βοηθούν στη μείωση του πόνου στους μύες μετά την προπόνηση.

unsplash.com/@brookecagle
               04 Μπάνιο ή ντους;

Ένα ζεστό μπάνιο μπορεί να είναι πραγματικό βάλσαμο για τις μέρες που ξεκουραζόμαστε από την προπόνησή μας. Πολύ απλά επειδή όταν απομακρύνεται η ένταση, το σώμα “φορτίζει” όπως ακριβώς πρέπει!

               05 Ποιοτικός ύπνος.

Ο ύπνος μας ξεκουράζει ψυχολογικά και (εννοείται) σωματικά. Ο ποιοτικός, δε, ύπνος συμβάλλει και στη σωστή ξεκούραση του σώματος τις μέρες που παίρνουμε ρεπό από τη γυμναστική μας. Καρά τη διάρκεια του ύπνου, παράγονται ορμόνες που, μεταξύ άλλων, αναλαμβάνουν την ανάπτυξη κι αποκατάσταση των μυών, την διατήρηση της καλής κατάστασης των οστών αλλά και την καύση λίπους.

               Συνδυαστικά, αυτά τα tips θα μας βοηθήσουν ώστε το σώμα μας να επωφεληθεί πλήρως από την καλή συνήθεια της γυμναστικής για τη διατήρηση της ιδανικής φυσικής (και βεβαίως πνευματικής) μας κατάστασης!

               Πηγή: FitOn App Blog

Featured image: unsplash.com/@brookecagle

You may also like