ΞΗΡΟ Ή ΑΦΥΔΑΤΩΜΕΝΟ ΔΕΡΜΑ; ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥΣ 

Μοιάζουν ίδια αλλά δεν είναι. Αυτοί οι δύο όροι, ενώ έχουν πολλά κοινά σημεία, χαρακτηρίζουν δύο εντελώς διαφορετικά δέρματα, που χρίζουν εντελώς διαφορετικών θεραπειών. Ίσως να έχει συμβεί και σε εσάς, κάποιο πρωινό, που κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέφτη και συνειδητοποιείτε, πως το δέρμα σας ξαφνικά έχει γίνει τραχύ, θαμπό και ξηρό. Σκεφτήκατε, όμως ποτέ, πως αυτό που βλέπετε είναι μι αφυδατωμένη επιδερμίδα; Ή ίσως το ενοχλητικό δέρμα που έχετε χαρακτηρίσει αφυδατωμένο, θα μπορούσε στην πραγματικότητα να στοιχειοθετηθεί από μια βαθιά ξηρότητα; Η κατανόηση των διαφορών που υπάρχουν ανάμεσά τους, μπορεί να είναι τελικώς, το μόνο εμπόδιο, ανάμεσα σε εσάς και ένα όμορφο και λαμπερό δέρμα.

Το βασικό χαρακτηριστικό του ξηρού δέρματος, είναι ότι στερείται «ελαίων». Αυτό, είναι κάθε άλλο, παρά μια προσωρινή κατάσταση. Ωστόσο, αυτό που πραγματικά μας ενοχλεί, είναι ότι ενώ αυτή η αφυδάτωση φαίνεται να εμφανίζεται στην εξωτερική του επιφάνεια, στην πραγματικότητα, βρίσκεται βαθιά, ανάμεσα στις στοιβάδες του, δημιουργώντας ένα δέρμα χωρίς ελαστικότητα που είναι επιρρεπές στις ρυτίδες. Στην άλλη πλευρά του νομίσματος βρίσκεται το αφυδατωμένο δέρμα. Ως αφυδατωμένο, ορίζεται το δέρμα στο οποίο απουσιάζει παντελώς η υγρασία, αλλά όχι ως μόνιμη κατάσταση. Έτσι, μπορούμε να καταλάβουμε πως όλες μας, μπορεί κάποια στιγμή να νιώσουμε το δέρμα μας αφυδατωμένο, ακόμα και αν έχουμε λιπαρό ή μεικτό τύπο δέρματος.

Σε αντίθεση με το αφυδατωμένο, το ξηρό δέρμα δεν μπορεί να διορθωθεί. Παρ’όλα αυτά, μπορούμε να το βελτιώσουμε και να το ανακουφίσουμε. Καταρχάς, ενισχύστε τα προϊόντα που χρησιμοποιείται για την φροντίδα του, με εκείνα που είναι πλούσια σε θρεπτικά, για το πρόσωπο, έλαια. Αποφύγετε αφρίζοντα καθαριστικά, και προτιμήστε εκείνα που δεν θα αφαιρούν και την λιγοστή ποσότητα υγρασίας που ήδη έχει. Τα φυσικά βότανα και το λάδι καρύδας και αμυγδάλου, είναι γνωστά για τις ενυδατικές τους ιδιότητες. Προτιμήστε ήπια απολεπιστικά που θα αποβάλουν τα νεκρά κύτταρα και θα βοηθήσουν τα προϊόντα να απορροφηθούν ακόμα καλύτερα και βαθύτερα. Όλα τα παραπάνω, ισχύουν και για το αφυδατωμένο δέρμα. Ακόμα και στην περίπτωση που το δέρμα σας είναι πολύ λιπαρό, τις ημέρες εκείνες που το νιώθετε να τραβάει, αφήστε κατά μέρους τα σκληρά προϊόντα και προτιμήστε κάτι πιο μαλακό.

Φυσικά, να θυμάστε την μεγάλη σημασία που έχει η κατανάλωση του νερού μέσα στην ημέρα. Όλοι πρέπει πίνουμε δύο με τρία λίτρα νερό κάθε μέρα για να διατηρήσουμε την ισορροπία της υγρασίας του δέρματος. Ωστόσο, τα τρόφιμα μπορούν επίσης να βοηθήσουν. Καταναλώστε πλούσια σε νερό τρόφιμα όπως το αγγούρι, το μαρούλι, το αβοκάντο, το μπρόκολο και το καρπούζι.

Featured image: pexels.com/@angela-roma

You may also like