Χρόνια πολλά, μαμά! ( Μεγαλώνοντας σε καταλαβαίνω λίγο παραπάνω)

Καλημέρα…. Χρόνια πολλά στις μαμάδες όλου του κόσμου… Σε όποια νιώθει “μαμά” ή και σε κάθε μία που είναι “μαμά και μπαμπάς”!Μαμά δεν είναι μόνο η βιολογική, αλλά και παρένθετη και η θετή…και η και η γιαγιά (που είναι δυο φορές μαμά) κλπ κλπ…

Δεν θα μιλήσω γι αυτή την εμπειρία της μητρότητας, καθώς είναι μια ιστορία που η καθεμία μας τη ζει διαφορετικά και με τον δικό της μοναδικό τρόπο. ! Το μόνο που θα πω : είναι η πιο απίστευτη ιστορία αγάπης που ζει η κάθε γυναίκα που μεγαλώνει παιδί… (και δεν μιλώ για την εγκυμοσύνη) Όσες γυναίκες αγαπάτε τα παιδιά και θέλετε να γίνετε μανάδες, μη διστάσετε…. (Φροντίστε να έχετε -αν είναι δυνατό- έναν καλό σύντροφο ή μία οικογένεια να σας στηρίζει, γιατί δεν είναι όλες εύκολες οι στιγμές).

Κι αν δεν υπάρχει αυτός ο σύντροφος, κι αν η φύση δεν σας διευκολύνει… Αν έχετε αγάπη, δώστε την στα παιδιά που σας περιμένουν να γίνουν η μητέρα τους. Είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορείτε να τους κάνετε. Κι όλα τα παιδιά του κόσμου αξίζουν να έχουν μια ζεστή αγκαλιά κι ένα ασφαλές σπίτι για να μεγαλώσουν όμορφα.

Πώς και πότε ξεκίνησε να γιορτάζεται αυτή η μέρα;

Οι περισσότερες χώρες γιορτάζουν την ημέρα κατά την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, ενώ άλλες σε διαφορετικές ημέρες, με την 8η του Μάρτη και την 21η Μαρτίου ως τις άλλες δημοφιλείς ημερομηνίες. Αν και η γιορτή λέγεται ότι έχει αρχαιοελληνική προέλευση, στη σύγχρονη εποχή καθιερώθηκε περίπου έναν αιώνα πριν, όταν η αμερικανίδα AnnaJarvis συνέλαβε την ιδέα να καθιερωθεί μια ιδιαίτερη ημέρα προς τιμή όλων των μητέρων.

Η AnnaJarvis, θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη της μητέρας της, ξεκίνησε το 1907 μια εκστρατεία, για να καθιερωθεί μια επίσημη γιορτή της μητέρας και όπως ήταν λογικό προσπάθειά της είχε απήχηση και η γιορτή της μητέρας έγινε επίσημα εθνική γιορτή των Ηνωμενων Πολιτειων και σταδιακά όλου του κόσμου.

Οι αγώνες της ευοδώθηκαν στις 9 Μάιου του 1914, όταν ο αμερικανός πρόεδρος Γούντροου Ουίλσον υπέγραψε προκήρυξη, σύμφωνα με την οποία η «Ημέρα της Μητέρας» καθιερωνόταν ως εθνική εορτή των ΗΠΑ τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.

Από τότε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Χρόνια πολλά σε όλες τις μαμάδες, λοιπόν. Γιοι, κόρες αλλά και… σύζυγοι μπαμπάδες, σπεύσατε για δώρα συμβολικά – ένα λουλούδι και μία μεγάλη αγκαλιά είναι σίγουρα το καλύτερο!

Χρόνια πολλά σε όλες τις μαμάδες λοιπόν…

Κ.

You may also like