Γιατί ο διαλογισμός μπορεί να βελτιώσει τη μέρα μας

Και πώς ακριβώς αυτή η βελτίωση έχει επιστημονική βάση.

Το πρωινό ξύπνημα είναι σίγουρα μία ιεροτελεστία που για πολλούς διαφέρει. Κάποιοι ξεκινούν τη μέρα τους με γυμναστική, άλλοι απολαμβάνοντας ένα γεμάτο πρωινό. Κι όποια μέθοδο κι αν ακολουθεί ο καθένας από εμάς, κοινός στόχος είναι να νιώσουμε και, κατ’ επέκταση, να είμαστε όσοι πιο παραγωγικοί γίνεται στη διάρκεια της μέρας μας. Για να γίνει όμως αυτό, η αλήθεια είναι πως πρέπει να προετοιμάσουμε τον εαυτό μας και από πνευματική άποψη.

Κάπου εδώ είναι που παίζει ρόλο ο διαλογισμός και, ακόμη κι αν δεν τον έχετε δοκιμάσει, αξίζει να δείτε τη λογική ή, καλύτερα, την επιστήμη με την οποία αυτός λειτουργεί

Ό,τι κι αν έχουμε προγραμματίσει για τη μέρα μας, είναι σημαντικό το σώμα να είναι απόλυτα αφυπνισμένο και φυσικά προετοιμασμένο γι’ αυτήν. Κι αυτό ξεκινάει από το μυαλό μας.

Ο διαλογισμός ναι μεν χαλαρώνει, αλλά ταυτόχρονα μας ενεργοποιεί. Αυτό συμβαίνει γιατί το μυαλό μας απελευθερώνει στη διάρκεια του διαλογισμού ενδορφίνες, γνωστές κι ως ορμόνες της ευτυχίας. Λογικό, αν σκεφτεί κανείς πως όλη η φιλοσοφία του διαλογισμού έγκειται στην πίστη που έχουμε στις δυνατότητές μας αλλά και στην ευγνωμοσύνη μας για όσα έχουμε κι απολαμβάνουμε. Γι’ αυτό μπορεί (όσοι έχουν βάλει το διαλογισμό στην καθημερινότητά τους) να παρατηρούν τον εαυτό τους λιγότερο ευέξαπτο σε μικρής σημασίας ερεθίσματα. Και βεβαίως, οι ενδορφίνες είναι εκείνες που καταπολεμούν το άγχος και εγγυώνται μακροπρόθεσμα μέσω του διαλογισμού καλύτερη ποιότητα ύπνου και μεγαλύτερη δημιουργικότητα. Όταν, επομένως, το πρώτο πράγμα που κάνουμε με το που ξυπνάμε είναι να αφιερώνουμε μερικά λεπτά σε διαλογισμό, τότε το άγχος για ό,τι ακολουθεί μέσα στη μέρα μειώνεται και μπορούμε να φέρουμε εις πέρας όποια υποχρέωση έχουμε με ελάχιστες (ή και μηδαμινές( αναταράξεις που προκύπτουν κυρίως εξαιτίας του άγχους.

Μια που όλοι γνωρίζουμε την ευεργετική δράση των ενδορφινών στο σώμα (και το νου), μήπως τελικά να ξεκινήσουμε να απολαμβάνουμε λίγο αργότερα τον πρωινό μας καφέ μερικά λεπτά αργότερα; Αφότου έχουμε προετοιμαστεί και εξοπλιστεί κατάλληλα σε πνευματικό (κυρίως επίπεδο) για τη μέρα που ξεκινάει;

You may also like