Γιατί παντρεύεσαι;

Η προετοιμασία του γάμου μου, με έφερε σε επαφή με διάφορους ανθρώπους, μερικοί από τους οποίους λίγο πολύ βρίσκονταν στην ίδια φάση με εμένα. Χαμένοι κάπου ανάμεσα σε νυφικά, στολισμούς, catering και προσκλητήρια. Λένε πως οπραγματικός χαρακτήρας του ανθρώπου φαίνεται στις περιόδους πίεσης και άγχους.Και αν ισχύει αυτό, τότε πολλοί από αυτούς παντρεύτηκαν τους λάθος ανθρώπους, ή τουλάχιστον για τους λάθος λόγους.

Δεν ήμουν ποτέ εκείνο το κοριτσάκι που φανταζόταν τον εαυτό της ντυμένο με τούλια, να διασχίζει μια υπερπολυτελή αίθουσα για να παντρευτεί τον πρίγκιπα του παραμυθιού της, μιας και ποτέ μου δεν πίστεψα σε πρίγκιπες αλλά σε ανθρώπους. Καθότι γυναίκα αυτάρκης, ήθελα να έχω εγώ τον έλεγχο της ζωής μου και καθώς μεγάλωνα αυτό που διαπίστωνα είναι πως οι ανθρώπινες σχέσεις δυσκολεύουν όσο περνάνε τα χρόνια. Γιατί εμείς γινόμαστε πιο απόλυτοι, πιο σκληροί και λιγότερο διαλλακτικοί.

Αντιλαμβάνομαι τον έγγαμο βίο, ως τη δημιουργία μιας ομάδας. Είναι καλός ο έρωτας (και δη ο κεραυνοβόλος), το πάθος, το να ταξιδεύετε μαζί και να τρώτε έξω τις Κυριακές. Αλλά τι γίνεται όταν έρθουν τα σκούρα; Εκείνα τα ζόρια που θα πιέσουν τη σχέση σας και μπορεί να αποδειχθούν ικανά να την καταστρέψουν; Και πιστέψτε με είναι. Κάπου ανάμεσα σε φιλοσοφικές συζητήσεις με οικογένεια και φίλους, με ρωτούσαν πως το αποφάσισα. Τι ήταν αυτό που με έκανε να κάνω το “μεγάλο βήμα” . Και γιατί αυτόν και όχι κάποιον άλλον; Η απάντησή μου ήταν (και εξακολουθεί να είναι), γιατί έχουμε τις ίδιες προτεραιότητες. Γιατί έχει τεράστια σημασία, όταν ο ένας μιλάει για αχλάδια ο άλλος να μην καταλαβαίνει πορτοκάλια. Δεν έχει καμία σημασία αν εκείνος θέλει να μείνει σπίτι και εγώ να βγω, ούτε εάν θέλει να βλέπει περιπέτειες στη τηλεόραση και εγώ τη «Μελωδία της ευτυχίας». Αυτό που έχει σημασία, είναι να ξέρει πότε πρέπει να σου πιάσει το χέρι και να σου δείξει πως είναι δίπλα σου και πότε να σε αφήσει μόνη σου. Αυτό που έχει σημασία είναι σε εκείνον να μπορείς να μιλάς πάντα και για τα πάντα, και να σου δίνει κουράγιο χωρίς καν να σου μιλήσει. Αυτό που έχει πραγματική σημασία είναι η διάμετρος από τις φτερούγες που θα ανοίξουν όταν χρειαστεί ώστε να μπω από κάτω και να προστατευτώ. Και αν είχα δέκα λόγους για να μη παντρευτώ, έχω εκατό για να το κάνω.

Να μάθετε να βλέπετε και όχι να κοιτάτε. Την ψυχή του απέναντι και όχι τι μάρκα είναι τα παπούτσια του. Να μάθετε όταν παίρνετε πως πρέπει και να δίνετε. Αλλά όταν παίρνετε πολλά να δίνετε ακόμα περισσότερα.

You may also like