Γιατί πρέπει να κοιμόμαστε γυμνοί

woman naked in bedΣύμφωνα με μεγάλες έρευνες, πολύ λίγοι άνθρωποι κοιμούνται γυμνοί – μια λυπηρή διαπίστωση αν λάβουμε υπόψη τα φανταστικά (και επιστημονικά αποδεδειγμένα) οφέλη που αποκομίζουμε από τον γυμνό ύπνο!

Εδώ, γράφουμε τα εκπληκτικά οφέλη για την υγεία τα οποία κυμαίνονται από τη βελτίωση της ορμονικής ισορροπίας και τη διάθεση στο λιγότερο λίπος της κοιλιάς, μέχρι περισσότερο σεξ και όχι μόνο.

*Ενίσχυση των ορμονών αντι-γήρανσης:

Πολύς κόσμος θέλει να νιώθει ζεστασιά την ώρα του ύπνου, αλλά ένα πολύ ζεστό περιβάλλον μπορεί να αποτρέψει την φυσική πτώση θερμοκρασίας που συμβαίνει στο σώμα ενώ κοιμόμαστε.

Διατηρώντας το σώμα ή το υπνοδωμάτιο σου πολύ ζεστό (πάνω από 21˚C) διακόπτεις την απελευθέρωση βασικών αντι-γηραντικών ορμονών καθώς και την αυξητική ορμόνη.

Όταν κοιμόμαστε στο απόλυτο σκοτάδι, απελευθερώνεται μελατονίνη, η οποία προκαλεί μια πολύ μικρή αλλά κρίσιμη δροσιά στο σώμα. Καθώς πέφτει κι άλλο η θερμοκρασία, εκκρίνεται η αυξητική ορμόνη η οποία κάνει τα αναγεννητικά της μάγια.

Ο ίδιος ο ύπνος έχει ανακηρυχθεί μαγικό χάπι ακριβώς επειδή ενθαρρύνει την απελευθέρωση αυτής της νεανικής ορμόνης που βελτιώνει μέχρι και την αθλητική σου απόδοση!

d7472825079a3d20dd2f685db4c6bf37*Καλύτερη σύνθεση του σώματος:

Η αυξητική ορμόνη επηρεάζει σχεδόν κάθε κύτταρο του σώματος. Είναι απαραίτητη για την επισκευή των ιστών, την οικοδόμηση των μυών, την πυκνότητα των οστών και για την υγιή σύνθεση του σώματος.

Οι ζεστές κουβέρτες και τα ρούχα στο κρεβάτι εμποδίζουν την απελευθέρωση της, το οποίο σημαίνει ότι δεν καις λίπος ενώ κοιμάσαι ούτε επωφελείσαι από την νυκτερινή επισκευή των οστών, του δέρματος και των μυών.

Άτομα που κοιμούνται λιγότερο από 6 ώρες τη νύχτα είναι πιθανό να αναπτύξουν παθήσεις που μπορούν να εξελιχθούν σε διαβήτη και καρδιοπάθειες (και εν συνεχεία, αύξηση του βάρους). Όταν ο ύπνος δεν είναι επαρκής, η κορτιζόλη και οι ορμόνες της πείνας αυξάνονται, προκαλώντας έγερση και στην ινσουλίνη.

Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσεις μείωση στην καύση λίπους καθώς και στις ορμόνες που ελέγχουν την όρεξη.

*Βαθύτερος ύπνος:

Έρευνες έχουν δείξει ότι συγκεκριμένες μορφές αϋπνίας είναι συνδεδεμένες με την λανθασμένη κυκλοφορία της θερμοκρασίας του σώματος και την αδυναμία να κρυώσει αρκετά το σώμα έτσι ώστε να μπει σε ένα βαθύτερο στάδιο ύπνου.

Κατεβάζοντας την θερμοκρασία του σώματος έστω και έναν βαθμό Κελσίου, τα ποσοστά ύπνου στο 3ο και 4ο στάδιο αυξάνονται και οι άνθρωποι δεν ξυπνούν τόσο συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σε ηλικιωμένα άτομα, μια ελάχιστη μείωση στη θερμοκρασία του δέρματος μπορεί να προκαλέσει μείωση στην πιθανότητα πρωινού ξυπνήματος. Και δεν ιδρώνεις ούτε τρέμεις κατά τη διάρκεια του ύπνου REM οπότε μην φοβάσαι ότι πετώντας τα στρώματα ζεστασιάς θα ονειρεύεσαι παγόβουνα!

e9ea2924c929ab410ae8a29379dc2c11*Χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης και λίπους στην κοιλιά:

Σε υγιείς συνήθειες ύπνου, καθώς πέφτει η θερμοκρασία του σώματος και η αυξητική ορμόνη ανεβαίνει, η κορτιζόλη μειώνεται.

Το σώμα ξεκουράζεται και αναρρώνει πραγματικά μεταξύ 10μ.μ. και 2π.μ., όπου και η κορτιζόλη βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα. Από τις 2 π.μ. οι επινεφρίδιοι αδένες, ή αδένες άγχους, αρχίζουν να εργάζονται για την παραγωγή κορτιζόλης σε προετοιμασία για την επόμενη μέρα, η οποία βρίσκεται στις κορυφές στις 4 π.μ. και φτάνει το υψηλότερο σημείο της γύρω στις 6 π.μ. – ακριβώς την κατάλληλη ώρα για να ξυπνήσεις νιώθοντας ενέργεια.

Τις νύχτες που δεν κοιμάσαι αρκετά, θα ξυπνήσεις με ένα επίπεδο κορτιζόλης που είναι αφύσικα υψηλό.

Αυτό ενεργοποιεί την όρεξη, ειδικά προς comfort foods όπως τα muffins, μπισκότα, κέικ κλπ., φέρνει μια τάση για υπερκατανάλωση φαγητού, αυξάνει την ένταση και το άγχος και δημιουργεί λίπος στην κοιλιά – ακόμα και σε ανθρώπους που είναι γενικά αδύνατοι.

Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, υψώνουν την αρτηριακή πίεση και την χοληστερόλη, αυξάνουν την όρεξη, αναστατώνουν τις κανονικές συνήθειες ύπνου, μειώνουν τη λίμπιντο και αυξάνουν την επιθυμία για ζάχαρη και υδατάνθρακες.

Επίσης, συμβάλουν σε άλλες ορμονικές ανισορροπίες και παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του PMS, της στειρότητας, της νόσου του θυρεοειδούς και διαταραχές των σακχάρων στο αίμα.

05d3ed961de72b925dcb0312de6194cf*Ωδή στην οξυτοκίνη:

Αν και εσύ και το ζευγάρι σου κοιμάστε γυμνοί, μπορεί να καρπωθείτε τα οφέλη αυτής της feel-good ορμόνης. Το μόνο που χρειάζεται είναι η επαφή του δέρματος μέσα από την οικειότητα, ένα μασάζ, τη σεξουαλική επαφή, ή τις αγκαλιές.

Επίσης, η ορμόνη οξυτοκίνη συμμετέχει στη σεξουαλική ανταπόκριση και τον οργασμό, εξουδετερώνει το άγχος και την κατάθλιψη και μειώνει την αρτηριακή πίεση. Ένα άλλο μπόνους; Περισσότερες… ευκαιρίες, καθώς η διάθεση του συντρόφου σου θα είναι σαφώς πιο ενθουσιώδης με την νέα σου νυχτερινή ‘αμφίεση’!

Οι οργασμοί άλλωστε είναι η καλύτερη ενίσχυση του ύπνου, δώρο από την φύση.

Πηγή : athensvoice.gr

You may also like