Εγκρίθηκε η τοποθέτηση Gps σε ηλικιωμένους και παιδιά

Πράσινο φως για να χρησιμοποιούνται έξυπνες συσκευές παρακολούθησης ηλικιωμένων, ασθενών και ανηλίκων ανάβει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, βάζοντας όμως αυστηρές προϋποθέσεις.

Η συσκευή GPS θα χρησιμοποιείται για άτομα που πάσχουν από σοβαρές ασθένεις ή για ανήλικα παιδιά και μόνο έπειτα από ενημέρωση και συγκατάθεση του επλεκόμενου. Η Αρχή ανησυχεί για τους κινδύνους που μπορεί να εγκυμονεί μια τέτοια συσκευή για τα παιδιά και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους, εάν πιστέψουν ότι η συνεχής παρακολούθησή τους είναι κάτι το φυσιολογικό.

Οι προϋποθέσεις που θέτει η Αρχή είναι η προηγούμενη ενημέρωση, η υποχρεωτική συγκατάθεση, το απόρρητο επεξεργασίας, η κρυπτογράφηση κ.λπ. προκειμένου να επιτρέψει τη χρήση του GPS για τους ηλικιωμένους.
Για τους ανήλικους η Αρχή είναι ακόμη αυστηρότερη στην έγκρισή της καθώς υπήρξε και μειοψηφία που αντιτάχθηκε στη χρήση της σε παιδιά, γιατί μπορεί να έχει βλαπτικές επιδράσεις στη σωματική και ψυχολογική τους ανάπτυξη.

[quote_right]Οι συσκευές GPS έχουν μικρό μέγεθος με μορφή κουτιού ή ρολογιού, περιλαμβάνουν κύκλωμα κινητής τηλεφωνίας, σύστημα γεωγραφικού προσδιορισμού θέσης και κουμπί πανικού.[/quote_right]

Ο συναγερμός μπορεί να ενεργοποιείται όταν ο κάτοχος της συσκευής βγει από μια ορισμένη γεωγραφική ζώνη, υπερβεί κάποια ταχύτητα, κ.λπ. με αποτέλεσμα να ενημερώνονται οι συγγενείς μέσω SMS, με πρόσβαση μέσω Διαδικτύου ή τηλεφωνική επικοινωνία.

Την άδεια της Αρχής ζήτησαν εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες GPS και έκαναν δεκτούς τους όρους που ετέθησαν.

Ιδιαίτερο προβληματισμό εξέφρασαν μέλη της Αρχής για τους ανήλικους και αξίωσαν για τα παιδιά άνω των 14 ετών να υπάρχει και δική τους συμμετοχή στην απόφαση. Η Αρχή σημειώνει ότι οι γονείς είναι οι βασικοί κριτές για την ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη προστασίας της ιδιωτικής ζωής και ελεύθερης ανάπτυξης των παιδιών τους και στην ανάγκη προστασίας της ασφάλειάς τους, λόγω έξαρσης της εγκληματικότητας.

Οι κίνδυνοι που επισημαίνει η Αρχή για τους ανηλίκους είναι ότι μπορεί να πιστέψουν πως είναι φυσιολογικό να παρακολουθούνται συνέχεια οι κινήσεις τους από τους γονείς κάτι που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητά τους. Η πεποίθηση αυτή μπορεί να οδηγήσει τα παιδιά στο να κινούνται σε διάφορα μέρη με πιο επικίνδυνο τρόπο πιστεύοντας ότι χάρη στην τεχνολογία έχουν επιπλέον προστασία.

Πηγή: http://www.iefimerida.gr

You may also like