Ελαιόλαδο + ξηροί καρποί = γερή καρδιά & μυαλό

9c1c505a21a79360668bb1fc6b7858bdΗ υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής, με τη χρήση εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου και ξηρούς καρπούς, ενισχύει την υγεία και λειτουργία του εγκεφάλου σε μεγαλύτερο βαθμό απ΄ ό,τι ένα διατροφικό πρόγραμμα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Όπως αναφέρουν ερευνητές, η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής με βάση το ελαιόλαδο μπορεί μέσα σε τέσσερα χρόνια να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου στους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους.

Επιπλέον, η μεσογειακή διατροφή θεωρείται ότι βελτιώνει και την καρδιακή λειτουργία και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, γιατί είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ψάρια, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής άλεσης και υγιή λιπαρά, ενώ προωθεί τη μέτρια κατανάλωση του κόκκινου κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, η μεσογειακή διατροφή προσφέρει επιπλέον οφέλη, με αυτούς που καταναλώνουν περισσότερο ελαιόλαδο ή ξηρούς καρπούς να παρουσιάζουν καλύτερες επιδόσεις σε τεστ μνήμης, απόσπασης της προσοχής και αφηρημένης σκέψης.

Στην έρευνα συμμετείχαν 448 άντρες και γυναίκες, ηλικίας 67 ετών κατά μέσο όρο. Οι συμμετέχοντες θεωρούνταν καρδιοπαθείς υψηλού κινδύνου και ήδη λάμβαναν μέρος στην έρευνα Prevencion con Dieta Mediterranea (PREDIMED), ενώ στις αρχές της μελέτης αξιολογήθηκαν όλοι ως «εγκεφαλικά υγιείς».

Η συγκεκριμένη έρευνα συνέκρινε τη μεσογειακή διατροφή (εμπλουτισμένη με ελαιόλαδο ή ξηρούς καρπούς) με μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

0646d25d9f91b931921ee9156806e927Οι 155 από τους συμμετέχοντες έπρεπε να ακολουθήσουν μεσογειακή διατροφή, χρησιμοποιώντας ένα λίτρο εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου την ημέρα. Μια δεύτερη ομάδα 147 ατόμων ακολούθησε μεσογειακή διατροφή με προσθήκη 30 γραμμαρίων από ξηρούς καρπούς (καρύδια, φουντούκια και αμύγδαλα) την ημέρα και μια τρίτη ομάδα 145 εθελοντών κλήθηκε να ακολουθήσει ένα διατροφικό πρόγραμμα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, το οποίο συστήνεται για την πρόληψη καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Μετά από τέσσερα χρόνια, οι ερευνητές εξέτασαν τους συμμετέχοντες για σημάδια γνωστικής εξασθένισης, χρησιμοποιώντας μια σειρά από τεστ για την αξιολόγηση της μνήμης τους και λειτουργιών, όπως η μνήμη εργασίας, η προσοχή και η αφηρημένη σκέψη.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν, ότι στον πληθυσμό μεγαλύτερης ηλικίας, η μεσογειακή διατροφή με συμπλήρωμα από ελαιόλαδο ή ξηρούς καρπούς μπορεί να εξουδετερώσει την εξασθένιση των γνωστικών λειτουργιών που σχετίζονται με την ηλικία» ανέφερε ο by Dr Emilio Ros από το Institut d’Investigacions Biomediques August Pi Sunyer στη Βαρκελώνη. «Η έλλειψη αποτελεσματικών θεραπειών για τη γνωστική εξασθένιση και την άνοια, καταδεικνύει την ανάγκη για προληπτικές στρατηγικές, που θα καθυστερούν την εμφάνιση ή/και ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων αυτών των καταστροφικών καταστάσεων».

Πηγή: newsbeast

You may also like