Θα “φουλάρουμε” τα αεροπλάνα με… μουστάρδα; Ενδιαφέρον!

               Τις τελευταίες ημέρες η σύνοδος COP26 για την άμεση λήψη αποφάσεων ενάντια στην κλιματική αλλαγή μονοπωλεί σχεδόν τα μέσα ενημέρωσης. Αντιλαμβανόμαστε όλοι όμως πως είναι αναγκαία κάθε ενέργεια που θα κάνει τον πλανήτη μας ξανά βιώσιμο. Έτσι είναι λογικό επιστημονικές συνεργασίες ανά τον κόσμο να αναζητούν νυχθημερόν κάθε στοιχείο που θα πάει αυτές τις ενέργειες…Ενα βήμα (αν όχι πολλά) παρακάτω.

               Έπειτα από μία τετραετή έρευνα, επιστήμονες του πανεπιστημίου της Georgia κατάφεραν να παρασκευάσουν έναν νέο τύπο καυσίμου με φυτικές πρώτες ύλες. Συγκεκριμένα, το φυτό που χρησιμοποιήθηκε ονομάζεται καρινάτα. Ανήκει στην οικογένεια του σιναπιού, από το οποίο παρασκευάζεται η… μουστάρδα! Εκτός αυτού, όμως, οι επιστήμονες θεωρούν πως αν ένα τέτοιο καύσιμο χρησιμοποιηθεί για τις αεροπορικές μετακινήσεις… Το αποτύπωμα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρά μπορεί να μειωθεί έως κι 70%.

Τρόφιμο ή καύσιμο;

               Όπως αναφέρει ο Dr. Puneet Dwivedi σε συνέντευξη τύπου, “Τα καύσιμα που θα παραχθούν από την καρινάτα μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα αεροσκάφη και την ίδια στιγμή να δημιουργήσουν οικονομικές ευκαιρίες. Παράλληλα, καθώς η καρινάτα μπορεί να καλλιεργηθεί “εκτός εποχής”, δεν εγείρονται διλήμματα όπου κάποιος θα κληθεί να επιλέξει ανάμεσα σε τροφή και καύσιμο”.

               Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 2,5% των εκπομπών καυσαερίων στην ατμόσφαιρα οφείλεται στα αεροσκάφη. Ενώ την ίδια στιγμή αυτές οι εκπομπές ευθύνονται κατά 3,5% για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Όσο αφορά για το οικονομικό όφελος στο οποίο αναφέρθηκε ο dr. Dwivedi, τα ορυκτά καύσιμα των αεροσκαφών κοστίζουν περίπου 50 cents του δολαρίου ανά λίτρο. Για το νέο φυτικό καύσιμο από καρινάτα το κόστος ξεκινάει από τα 12 cents. Μπορεί να φτάσει και το 1,28$…. Είναι αισιόδοξος πως εφόσον εμφανιστούν τα κατάλληλα οικονομικά κίνητρα, το κόστος του θα είναι πολύ πιο διαχειρίσιμο και προσιτό.

               Η είδηση έρχεται από το EcoWatch και τη μεταδίδει το αγαπημένο μας The Happy Broadcast!

               Κοίτα να δεις που η ταπεινή μουστάρδα μπορεί να γίνει μέρος της λύσης!

           

Featured image: pexels.com/@cottonbro

You may also like