Κακές συνήθειες μετά το φαγητό

 

Αναμφίβολα η σωστή διατροφή κι η τήρηση ενός προγράμματος στο φαγητό παίζει ρόλο στην καλή μας υγεία. Κάποιες συνήθειες, όμως, όχι μόνο εμποδίζουν την πρόοδο για το όποιο επιθυμητό αποτέλεσμα αλλά μπορούν να δημιουργήσουν περαιτέρω προβλήματα.

01 Ύπνος. Κάποιες φορές νιώθουμε την ανάγκη να φάμε κι αμέσως μετά να ξαπλώσουμε. Ειδικά τα βράδια, όμως, αυτή η τακτική αντενδείκνυται καθώς έτσι προκαλείται φούσκωμα και ως εκ τούτου δυσφορία στο στομάχι και καούρα. Ακόμη, σύμφωνα με έρευνες, όσοι καθυστερούσαν για αρκετή ώρα να πέσουν για ύπνο μετά το φαγητό περιόριζαν τον κίνδυνο αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου. Οπότε καλό είναι να περιμένουμε τουλάχιστον δύο ώρες αφότου φάμε για να πέσουμε για ύπνο.

02 Τσιγάρο. Το τσιγάρο είναι από μόνο του επιβαρυντικό για την υγεία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, μπορεί να έχει ακόμη μεγαλύτερες επιπτώσεις. Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως ένα τσιγάρο μετά το φαγητό ισούται με το κάπνισμα δέκα τσιγάρων. Έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο και τους πνεύμονες. Αν είστε, λοιπόν, καπνιστές, περιμένετε λίγες ώρες προτού ανάψετε τσιγάρο.

03 Φρούτα. Η σωστή κατανάλωση των φρούτων γίνεται πριν το γεύμα κι όχι μετά από αυτό. Τα ένζυμα που δραστηριοποιούνται στο στομάχι για την πέψη των φρούτων είναι διαφορετικά από εκείνα που απαιτούνται για τις άλλες τροφές. Επομένως, για να ωφεληθούμε από τα θρεπτικά στοιχεία, τις φυτικές ίνες και τα σάκχαρα που περιέχονται στα φρούτα, αυτά πρέπει να καταναλώνονται με άδειο στομάχι. Σε αντίθετη περίπτωση προκαλείται ρέψιμο, δυσκολία στην πέψη και καούρα.

04 Ντους/μπάνιο. Το ντους μετά το φαγητό αυξάνει τη ροή του αίματος στα χέρια και τα πόδια, μειώνοντας τη ροή από το στομάχι το οποίο εκείνη την ώρα βρίσκεται στη διαδικασία της πέψης. Αυτό μπορεί να αποδυναμώσει το πεπτικό σύστημα και να προκαλέσει στομαχόπονο.

05 Τσάι. Η κατανάλωση τσαγιού επηρεάζει την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό. Το τσάι περιέχει ταννικό οξύ, το οποίο συνδέεται χημικά με τις πρωτεΐνες και το σίδηρο που περιέχονται στις τροφές. Πίνοντας, λοιπόν, τσάι αμέσως μετά το φαγητό η απορρόφηση του σιδήρου μπορεί να μειωθεί έως και 87% πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία. Συνέπεια αυτού είναι η μειωμένη όρεξη, η αίσθηση κρύου στα χέρια και τα πόδια, αίσθημα κόπωσης, αδυναμία, ζαλάδες και ωχρό δέρμα.

Μία από αυτές τις συνήθειες είναι ήδη κακή από μόνοι της, όπως παρατηρήσατε. Ακόμη κι έτσι, όμως, υπάρχει ο σωστός χρόνος για όλα προκειμένου να διατηρήσουμε την καλή μας υγεία.

You may also like