Κώστας Βογιατζής: Ο ευτυχισμένος κος Yatzer.com

Ίσως είναι από τους πιο χαρουμενους ανθρώπους που έχω γνωρίσει, σίγουρα είναι ενδιαφέρουσα προσωπικότητα, δεν είναι εκκεντρικός, όπως θα περίμενα, είναι πανέξυπνος, εκλεκτικός και οπωσδήποτε “γεμάτος”! Ο Κώστας Βογιατζής, είναι ο yatzer.com, ένας ευτυχισμένος άνθρωπος που κάνει τη δουλειά των ονείρων του και μάλιστα με τεράστια επιτυχία…

Η συνέντευξη, για να σας προϊδεάσω είναι μεγάλη,  ήταν ακόμα πιο μεγάλη.. ήταν τόσα πολλά κι ενδιαφέροντα, αυτά που ειπώθηκαν, που δυσκολεύτηκα πάρα πολύ για να “κόψω”….

 

The K-magazine: Ποιος είναι ο Κώστας Βογιατζής; Όχι ο Yatzer, ο Κώστας Βογιατζής.
Κώστας Βογιατζής aka Yatzer: Ο Κώστας Βογιατζής είναι μπροστά σου(γέλια) Είμαι πολύ χαρούμενος άνθρωπος, πολύ θετικός, ευαίσθητος, αλλά αυτό δεν φαίνεται, είμαι σκληρός, αυτό επίσης δεν φαίνεται, το κρύβει το χαμόγελό μου… Υπάρχει μια ανισορροπία, αλλά είμαι καλός, ανοιχτός, γενναιόδωρος, απείθαρχος, πολύ οργανωτικός..

The K-magazine: Και προσωποκεντρικός; Ως Yatzer.
Yatzer: Προσωποκεντρικός, το Yatzer, είναι γύρω από μένα, αναπόφευκτα είναι απ’ την αρχή προσωποκεντρικό… λόγω του ότι το όνομά μου προέρχεται από επώνυμό μου Βογιατζής, voyager, Yatzer, οπότε εκ των προτέρων ήταν μια συλλογή από πράγματα τα οποία μου αρέσουν. Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει και δεν θα αλλάξει γιατί ακόμη και 5 χρόνια μετά, ό,τι δημοσιεύουμε είναι πράγματα τα οποία διαλέγω να δημοσιεύσω δεν είναι πράγματα τα οποία απαραίτητα είναι επίκαιρα ή είναι παντού ας τα βάλουμε κι εμείς. Και αυτή είναι η διαφορά νομίζω. Και προφανώς υπάρχει ανταγωνισμός. Και είναι πολύ ωραίο να υπάρχει ανταγωνισμός και δεν θα μου άρεσε να είμαι το καλύτερο site στον κόσμο. Θα ήθελα να είμαι στη λίστα με τα 10 καλύτερα ας πούμε.
The K-magazine: Που είσαι…
Yatzer: Που είμαι ναι, είναι ευχάριστο αυτό.
The K-magazine: Δεν είσαι μόνο σε μία λίστα, σε πολλές.
(γέλια…)

The K-magazine: Αυτό πιστεύεις ότι είναι το διαφορετικό του δικού σου site από τα υπόλοιπα;

Yatzer :Το διαφορετικό είναι ότι δεν είμαι ρομπότ, είμαι ένας άνθρωπος και είναι ένα site το οποίο θεωρώ ότι είναι γήινο όσο κι αν δεν φαίνεται, γιατί πίσω απ’ αυτό υπάρχουν χέρια. Θεωρώ ότι ανταγωνισμός υπάρχει και χαίρομαι αλλά, σαν Κώστας ,πιστεύω ότι φιλτράρω τα πράγματα με τη δικιά μου ματιά, το αν αυτό αρέσει στον κόσμο ή όχι είναι κάτι που μου το δείχνουν με τα νούμερα, οπότε αυτό είναι κάτι πολύ ευχάριστο.
The K-magazine: Πόσο κοιτάς τα νούμερα; Πόσο σε ενδιαφέρουν;
Yatzer : Τα κοιτάω συνήθως κάθε φορά που πρέπει να τα στείλω σε πελάτη για διαφήμιση, επειδή μου τα ζητάει.
The K-magazine: Αρα το Yatzer είσαι ξεκάθαρα εσύ;
Yatzer : Το Yatzer είναι η συλλογή με τα αγαπημένα μου πράγματα. Αυτό. Είναι σπίτια τα οποία θα ήθελα να έχω ζήσει, ξενοδοχεία που θα ήθελα να πάω, έργα τέχνης που θα ήθελα να έχω και δεν έχω λεφτά να τα αποκτήσω, άτομα που θα ήθελα να γνωρίσω. Είναι το διαβατήριό μου για όλα τα όμορφα πράγματα που μου αρέσουν. Και με ταξιδεύει φυσικά.
The K-magazine: Και πόσο εύκολο είναι να είσαι με μια βαλίτσα στο χέρι;
Yatzer : Πολύ. Πολύ εύκολο. Είναι συνήθεια. Παίρνω μαζί μου τα βασικά, δεν δίνω ποτέ βαλίτσα κάτω απ’ το αεροπλάνο. Έχω συνηθίσει πια …ξέρω τι χρειάζεται, τι δεν χρειάζεται. Και αναλόγως πού θα πάω αναλόγως τον καιρό. Πάντα η καλοκαιρινή βαλίτσα είναι πιο ανάλαφρη απ’ τη χειμερινή. Αλλά πάντα έχω τη φωτογραφική μου μηχανή, i-pad, laptop, οπωσδήποτε γιατί δεν καταλαβαίνει κανείς ότι λείπω… αν είμαι εκτός, αυτό είναι το πιο ευχάριστο.
The K-magazine: Ακόμη και με τα social media εσύ ασχολείσαι, άκουσα.
Yatzer : Εγώ ναι. Όλα. Το facebook, το twitter, όλα αυτά τα παίζω.



The K-magazine: Πόσο εύκολο ήταν να το οργανώσεις ; Διάβασα ότι έχουν περάσει πολλοί συνεργάτες.
Yatzer : Ναι περάσανε. Τα πρώτα 2 χρόνια προλάβαινα. Δεν ήταν και η προτεραιότητά μου. Δούλευα και στα περιοδικά, δεν ήταν full time job, αλλά από ένα σημείο και πέρα έπρεπε να ταξιδεύω πάρα πολύ λόγω του Yatzer…το 2010 άρχισα να ζητάω βοήθεια και από εθελοντές, μέχρι το 2011 δεν πληρωνόταν κανείς, από το Ιανουάριο 2011 και μετά όλα τα παιδιά πληρώνονται για τα άρθρα τους.Δεν πιέζω κανέναν. Το ίντερνετ είναι τόσο όμορφο και τόσο «εφήμερο» που δεν έχουμε ούτε το άγχος των τυπογραφικών, ούτε το άγχος του « κυνήγα τον έναν, κυνήγα τον άλλο». Θέλω να δημοσιευθεί η Κατερίνα, θα πω στην Στεφανία ανέλαβέ την μέχρι να συνεννοηθείτε να τελειώσετε τη συνέντευξη, όταν είστε έτοιμοι το ανεβάζουμε. Δηλαδή δεν έχω τέτοια άγχη.
Δεν είμαι της ποσότητας. Είμαι της ποιότητας. Δεν ήταν ποτέ η προτεραιότητά μου να μαζεύω ό,τι να ‘ναι κόσμο. Εγώ θέλω να το μάθει κάποιος το Yatzer επειδή θα του το πει κάποιος άλλος. Το mouth to mouth, και αν μου ‘χεις εμπιστοσύνη όταν θα σου πω «Κατερίνα ανακάλυψα ένα site που λέγεται Yatzer », μπες μέσα να το δεις και πες μου αν σου αρέσει κτλ. Θεωρώ ότι όποιος μπει στο site θα ξαναμπεί. Με μαθηματική ακρίβεια μου το έχουν αποδείξει όλοι.
[quote_right]Το Yatzer.com είχε 13.000.000 clicks το 2011, και 3.000.000 unique visitors, και 2.500.000 returning. 2.5000.000 είναι τα αναγνωστικό μου κοινό το χρόνο, το οποίο διπλασιάζεται και τριπλασιάζεται κάθε χρόνο.[/quote_right]
The K-magazine: Τώρα πόσοι είναι αυτή τη στιγμή;
Yatzer : Τώρα τα νούμερα αυτά τα κοιτάω τέλος του χρόνου. Δεν τα κοιτάω συνέχεια. Δεν λειτουργώ με γνώμονα τα στατιστικά… Σημασία έχει ότι όλα πάνε καλά. Διαφημιστικά είμαι «σκληρός» πολύ, δεν δέχομαι πολλές διαφημίσεις. Έχω πολύ λίγες αλλά έχω διαφημίσεις που ανταποκρίνονται στην αισθητική μου, στο επίπεδό μου, στο επίπεδο του κοινού μου, δεν υποβαθμίζω την αισθητική του κόσμου μου, οπότε προτιμώ να έχω λίγες, έτσι ακριβώς όπως λειτουργώ με το content μου, έτσι και με τους πελάτες μου.
The K-magazine: Οπότε δεν έχει χρειαστεί να κάνεις συμβιβασμούς;
Yatzer : Όχι ποτέ.Προτιμώ να μην έχω λεφτά να φάω, παρά να πάρω μια διαφήμιση…
Δεν συμβιβάστηκα ποτέ, ούτε όταν έφτιαχνα μακαρόνια στην πιτσαρία που δούλευα 16 χρονών. Αυτό ήθελα να κάνω. Αυτό έπρεπε να κάνω για να πάω διακοπές, αυτό έκανα. Δεν συμβιβάστηκα σε μια δουλειά, που δεν ήταν των ονείρων μου! Απ’ τη στιγμή οι γονείς μου μού είπαν «παιδάκι μου δεν έχουμε λεφτά να σου δώσουμε να πας διακοπές Μύκονο. Άμα θες να δουλέψεις, πήγαινε δούλεψε.» Οπότε εκτίμησα πάρα πολύ τη διαπαιδαγώγηση που πήρα από τους γονείς μου, το οποίο μου βγήκε σε καλό στο να εκπληρώνω τους στόχους μου. Δηλαδή, έλεγα αυτό είναι το πλάνο; Βάλ’ το κάτω, παράγγειλέ το και κάποια στιγμή θα σου ‘ρθει. Είναι σαν το φαγητό. Πας σε ένα εστιατόριο, κάθεσαι με τους φίλους σου, βλέπεις ένα μενού, έχει από 100 πράγματα να διαλέξεις και ξέρεις ότι θα κάνεις μία επιλογή γιατί εκείνη την ώρα στη ζωή σου αυτό θέλεις να κάνεις…
The K-magazine: Λειτουργείς πάντα βάσει πλάνου;
Yatzer :Όχι γιατί η ζωή μου είναι random από θέμα.. Μπορεί σήμερα μπορεί να γυρίσω σπίτι και να δω μια πρόσκληση για την επόμενη Παρασκευή στο τάδε μέρος, έχω τη δυνατότητα να πω «πάω ή δεν πάω», αν είμαι διαθέσιμος, αλλά αυτό είναι πολύ ωραίο. Είναι μαγικό να ανοίγεις τον υπολογιστή σου να βλέπεις πράγματα, δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει… καταπληκτικό!
The K-magazine: Υπάρχει ένα μέρος στον κόσμο που δεν έχεις πάει ακόμη;;
Yatzer : Πολλά. Πάρα πολλά. Έχω πάει σε αρκετά μέρη, πολλές φορές. Αλλά υπάρχουν μέρη… Ιδανικά θέλω να πάω στην Ινδία. Ο στόχος μου για το 2012 είναι να πάω στην Ινδία, να και μου έχουν πει ότι η καλύτερη περίοδος είναι το Φεβρουάριο.
The K-magazine: Είσαι προληπτικός;
Yatzer : Δεν είμαι όχι. Με μαύρες γάτες, σκάλες δεν είμαι.Το μάτι με πιάνει δυστυχώς.. Στην Ελλάδα ξέρεις, ο κόσμος ζηλεύει πάρα πολύ. Αυτό είναι το ελάττωμά μας.
The K-magazine: Εγώ πιστεύω παντού στον κόσμο απλώς στην Ελλάδα το εκφράζουν περισσότερο.
Yatzer : Εγώ δεν ζηλεύω καθόλου, τίποτα. Ποτέ δεν ζήλευα, άσχετα από επιτυχίες, αποτυχίες. Δε ζήλευα ποτέ. Ποτέ δεν είπα “Αχ, θα ‘ θελα να ‘ χω αυτό, Αχ γιατί το έχεις εσύ, δώσ’ το μου”, ποτέ. Πιστεύω ότι τα τραβάμε τα πράγματα στη ζωή μας και ό,τι είναι να έρθει θα έρθει. Αν μας θέλει θα μείνει, άμα δεν μας θέλει θα φύγει.
The K-magazine: Αυτή είναι η κοσμοθεωρία σου;
Yatzer : Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Και δεν ταυτίζομαι με τίποτα, δηλαδή αν χάσω το ρολόι του παππού μου, ε, έχασα το ρολόι του παππού μου τι να κάνω τώρα; Θα στενοχωρηθώ μόνο για ένα δευτερόλεπτο… Έπρεπε να φύγει από τα χέρια μου… Πιστεύω πολύ σ’ αυτό.

OMEGA χρυσό ρολόϊ δώρο του παππού Κωνσταντίνου λίγο πρίν φύγει απο την ζωή.
photo by Dimitra Spiropoulou

The K-magazine: Έχεις ταξιδέψει τόσο πολύ. Πού θα ήθελες να μείνεις στον κόσμο;
Yatzer : Επειδή ήμουν πριν από 2 μήνες στη Λισαβόνα, πρώτη φορά στη ζωή μου πήγα στην Πορτογαλία, η αλήθεια είναι ότι έπαθα μεγάλη πλάκα.
Είναι πάρα πολύ γραφική πόλη… αλλά σκέφτηκα μέχρι και να μείνω εκεί του χρόνου.

The K-magazine: Τώρα με το Internet μπορείς να είσαι παντού.
Yatzer : Παντού. Αυτό όχι τώρα, πάντα. Ειδικά η δουλειά μου… Δηλαδή δεν έχω γραφείο. Από το σπίτι δουλεύω. Κοιμάμαι, ξυπνάω, καφέ, κουζίνα. Είναι σαν να παίζω μουσική με τα χέρια μου. Χωρίς τα χέρια μου δεν μπορώ να πληκτρολογήσω. Είναι σημαντικό αυτό. Αν πάθουν κάτι τα χεράκια μου και τα ματάκια μου..(γέλια)
The K-magazine: Διάβασα ότι είσαι και γλυκατζής. Ποιο είναι το αγαπημένο σου γλυκό;
Yatzer : Η σοκολάτα και ό,τι έχει να κάνει μ’ αυτήν.
The K-magazine : Ακόμη κι αν σου την πρόσφερε ο πιο αντιπαθητικός για ‘σένα άνθρωπος του κόσμου, θα την έτρωγες από τα χέρια του;
Yatzer: (γέλια) Ωραία ερώτηση. Αν υποθέσουμε ότι πραγματικά είχα τρομερή υπογλυκαιμία, ναι θα την έτρωγα.
The K-magazine: Πώς μπορεί να γίνει κάποιος αντιπαθητικός για σένα;
Yatzer : Θεωρώ ότι δεν υπάρχουν αντιπαθητικοί άνθρωποι, αλλά αντιπαθητικές πράξεις. Η πράξη είναι που θα σου δημιουργήσει το δυσάρεστο συναίσθημα. Τι θα πει αντιπαθητικός; Η ασυνέπεια με ενοχλεί. Τη βλέπεις όμως είναι πράξη, με ενοχλούν οι πράξεις των ανθρώπων. Δεν με ενοχλεί ο ίδιος ο άνθρωπος. Έχω ένα μαγικό τρόπο να βγάζω το καλύτερο απ’ όλο τον κόσμο, και αυτό είναι ένα χάρισμα θεωρώ.

The K-magazine: «Ένας μικρός μάγος……»
Yatzer :…των δημοσίων σχέσεων νομίζω, ναι. Μου αρέσει πολύ να γνωρίζω ανθρώπους, γιατί πιστεύω ότι είμαστε ό,τι έχουμε ζήσει και ό,τι έχουμε μοιραστεί με άλλους ανθρώπους. Το ότι ανταλλάσσουμε εικόνες, εμπειρίες, πράξεις, συναισθήματα. Ζω απ’ τη ζωή σου κι εγώ, όπως κι εσύ ζεις απ’ τη ζωή μου. Κι αυτό για μενα είναι σπουδή.
The K-magazine: Ψυχοθεραπεία έχεις κάνει;
Yatzer :Ποτέ. Δεν ξέρω αν χρειάζομαι. Έχω τρομερή αυτογνωσία. Θεωρώ ότι έχω ψάξει πολύ μέσα μου, μέχρι εκεί που φτάνω, γιατί από ένα σημείο και πέρα δεν μπορώ να μπω πιο μέσα, αλλά μέχρι εκεί που ‘ χω φτάσει, νομίζω ότι είναι πολύ όμορφα τα πράγματα και η ομορφιά πηγάζει από μέσα. Πιστεύω ότι η καλύτερη ψυχοθεραπεία είναι η επαφή με τον εαυτό σου. Αρκεί να αγαπήσεις τον εαυτό σου. Και οι άνθρωποι δεν αγαπάνε τον εαυτό τους. Αυτό είναι σπάνιο. Και γενικά δεν αγαπάνε… Μου φαίνεται λίγο απίθανο να μην εκφράζεις την αγάπη σου… Και εγώ από αγκαλιά σε αγκαλιά ήμουν όταν ήμουνα μωρό. Δηλαδή πόση αγάπη; Ξεχειλίζει…

Δώρο το 1992 από τον πατέρα του, όταν νίκησε το παιχνίδι μεταξύ ζωής και θανάτου, αναρρώνοντας από μία σημαντική επέμβαση. Photo by Costas Voyatzis

 

The K-magazine: Μίλησες για αισθητική. Ποιό το όριο της αισθητικής και του κιτς; Πόσο λεπτά είναι τα όρια;
Yatzer : Αν με ρωτούσες κακόγουστο και καλόγουστο, θα ήταν πιο εύκολο. Αλλά και το κιτς έχει ενδιαφέρον μερικές φορές και σκέψου θεματολογικά στο site σπίτια τα οποία είναι σούπερ άδεια και σούπερ γεμάτα και σούπερ κιτς. Χρειάζονται όλα στη ζωή μας, ούτως ή άλλως. Και το όμορφο και το άσχημο. Έτσι δημιουργούνται οι αντιθέσεις. Δεν μας αρέσουν τα ίδια πράγματα.
The K-magazine: Για εσένα τι είναι κιτς; Το φολκλόρ για σένα είναι κιτς;
Yatzer : Μερικές φορές ναι.
The K-magazine: Το ελληνικό;
Yatzer : Έχει πλάκα το ελληνικό φολκλόρ. Έχει πλάκα ο τσολιάς και η Αμαλία, οι φούντες και τα τσαρούχια.
The K-magazine: Έχεις στο σπίτι σου;
Yatzer : Όχι στο σπίτι μου έχω μόνο ό,τι χρειάζομαι. Δεν υπάρχει κάτι το οποίο να κάθεται. Όλα κινούνται. Όλα χρησιμοποιούνται.
The K-magazine: Ποιο το φθηνό και το πιο ακριβό design item στο σπίτι σου;
Είναι το γραφείο μου το πιο ακριβό, μοντέλο Quaderna των σχεδιαστών Super Studio για την εταιρεία Zanotta.

The K-magazine: Και το πιο φθηνό; Κάτι που να το βρήκες φανταστικό και να είπες ότι αποκλείεται να είναι τόσο ευτελές το ποσό.
Yatzer :Λοιπόν, είναι μια υδρόγειος σφαίρα φουσκωτή και όταν την είδα την ερωτεύτηκα, και έκανε μόνο 12 ευρώ. Πολύ φυσιολογική τιμή, γι’ αυτό που είναι. Μ’ αρέσουν οι χάρτες, έχω πολλούς στο σπίτι μου και στο προηγούμενο σπίτι μου είχα μια ταπετσαρία την οποία άφησα στην επόμενη ενοικιάστρια… κρίμα!

Φουσκωτή υδρόγειος αξίας 12 ευρώ απο Βαρκελώνη, photo by Costas Voyatzis

The K-magazine: Τι χρειάζεται ένας άνθρωπος για να σε γοητεύσει και να μπει στον κοντινό σου κύκλο; Όχι τον επαγγελματικό.
Yatzer : Χρειάζεται να είναι λίγο παραπάνω ανεπτυγμένος πνευματικά. Να είναι λίγο πιο πολύ ψαγμένος απ’ το φυσιολογικό. Και μην ξεχνάς ότι είμαι πρώην φυσικός, το οποίο δεν το τελείωσα και μάλλον για καλό, γιατί σκέφτομαι τώρα τον Οκτώβρη να συνεχίσω, να κάνω κβαντική φυσική.
The K-magazine: Θα προλάβεις;
Yatzer : Όλα τα προλαβαίνεις, αλλά θα ‘ χει πλάκα ο «Yatzer back to school».Αρκεί να με πάρουνε γιατί έχουν περάσει 10 χρόνια. Μακάρι να μπορώ ακόμα.

The K-magazine: Όλη αυτή η δημοσιότητα πόσο σε έχει επηρεάσει;
Yatzer : Καθόλου. Με βλέπεις επηρεασμένο; Με βλέπεις αρπαγμένο; (γέλια)Απλά είμαι λίγο πιο επιλεκτικός, γιατί φίλοι θέλουν να γίνουνε όλοι από ένα σημείο και πέρα, και το χειρότερο είναι όταν με προσεγγίζεις και τη «μυρίζομαι» τη δουλειά, ότι θέλεις να δημοσιευθεί κάτι στο site .

The K-magazine : Τι είναι για σένα ωραίος άνθρωπος;
Yatzer : Ωραίος, είναι ο θετικός, ο χαρούμενος άνθρωπος. Δεν κοιτάω τα φυσικά χαρακτηριστικά, κοιτάω τα εσωτερικά χαρακτηριστικά πολύ περισσότερο. Και μ’ αρέσουν και οι άνθρωποι που έχουνε «αέρα». Περπατάνε και μπορεί να μην φοράνε τίποτα εξωπραγματικό αλλά να σου τραβήξουν την προσοχή. Και αυτοί είναι λίγοι άνθρωποι δεν είναι πολλοί.

 

 FREE iPhone App: http://bit.ly/ttcnq6
ΑπόδοσηΙωάννα Βλάσση

You may also like