Λαχταριστή λαγάνα!

ΥΛΙΚΑ:
• 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 30 γρ. μαγιά νωπή ή 1 κουταλιά μαγιά ξερή
• 2 ½ κούπες χλιαρό νερό
• 2 κουταλιές λάδι
• 2 κουταλάκια αλάτι
• 2 κουταλιές ζάχαρη
• σουσάμι

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
Σε μισή κούπα χλιαρό νερό λιώνουμε τη μαγιά και βάζουμε και δύο κουταλιές από το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι που αρχίζει να βγάζει φουσκάλες. Σε μία λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι και ανοίγουμε στη μέση μια λακουβίτσα. Εκεί ρίχνουμε το υπόλοιπο νερό, το αλάτι, τη ζάχαρη και το λάδι. Σημειώστε ότι αν θέλετε να είναι νηστήσιμη, μπορείτε να παραλείψετε το λάδι. Ρίχνουμε και το μίγμα της κούπας που ετοιμάσαμε.

Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά που υπάρχουν στη λακουβίτσα και μετά, με μια σπάτουλα παίρνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι γύρω από τη λακουβίτσα και το ανακατεύουμε. Σταδιακά παίρνουμε όλο το αλεύρι. Μετά ζυμώνουμε καλά με τα χέρια, μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή, αλλά χωρίς να «κολλάει» στα χέρια σας. Εάν «κολλάει» στα χέρια σας, προσθέστε λίγο αλεύρι.
Το σκεπάζουμε με μία μεμβράνη ή καπάκι και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιάσει περίπου τον όγκο του.
laganaΑφού γίνει αυτό, το βγάζουμε από τη λεκάνη και το χωρίζουμε στα δύο. Πλάθουμε με το κάθε μέρος ένα «μπαστούνι» με αρκετό πάχος και μετά το πατάμε για να γίνει πλατύ. Τα βάζουμε σε ταψί, που είτε είναι αλευρωμένο ή λαδωμένο, εναλλακτικά χρησιμοποιήστε αντικολλητική μεμβράνη ή αντικολλητικό ταψί. Τα σκεπάζουμε με μια υφασμάτινη πετσέτα και τα αφήνουμε περίπου 20-30 λεπτά.
Πατάμε με τα δάχτυλά μας σε κάθε λαγάνα, για να φτιάξουμε τις γνωστές λακουβίτσες. Βρέχουμε τις λαγάνες με ελάχιστο νερό (με τα δάχτυλά μας ή πινέλο) και πασπαλίζουμε με όσο σουσάμι θέλουμε.

Σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 – 200 βαθμούς ψήνουμε για περίπου 45-60 λεπτά, ανάλογα και με το πάχος της ζύμης.

You may also like