Πάμε σινεμά; “Beauty And The Beast”

Δε θα αρνηθώ πως περίμενα ένα χρόνο για τη live action εκτέλεση αυτής της αγαπημένης ταινίας της Disney! Η “Πεντάμορφη και Το Τέρας» ήρθαν στη μεγάλη οθόνη από τις 16 Μαρτίου, έτρεξα (κυριολεκτικά) να τη δω και σας προσκαλώ να σας πω τις εντυπώσεις μου για μία υπέροχη… “tale as old as time”!
Την υπόθεση λίγο-πολύ την ξέρουμε όλοι: η Belle (Emma Watson) είναι μία όμορφη κοπέλα που ζει με τον πατέρα της Maurice (Kevin Kline) σ’ένα μικρό χωριό της Γαλλίας. Όταν ο Maurice βρεθεί αιχμάλωτος ενός τρομακτικού Τέρατος (Dan Stevens) η Belle θα πάρει τη θέση του. Η γενναία κοπέλα γρήγορα θα έρθει κοντά στους υπηρέτες – αντικείμενα του κάστρου, ενώ όσο ζουν μαζί η ίδια αλλά και το Τέρας θα μάθουν πού πραγματικά κρύβεται η ομορφιά.

Το σενάριο της ταινίας υπογράφουν οι Stephen Chbosky (“The Perks Of Being A Wallflower”, 2012) και Evan Spiliotopoulos (“The Huntsman: Winter’s War”, 2016) κι εμπνέεται από την κλασσική ταινία κινουμένων σχεδίων της Disney όσο κι από την πρωτότυπη ιστορία του Jeanne-Marie Leprince de Beaumont “La Belle Et La Bête”. Τη σκηνοθεσία αναλαμβάνει ο Bill Condon (“Gods And Monsters”, 1998).
Η live action επαναφορά μίας αγαπημένης ταινίας όλων όσων μεγαλώσαμε με τη Disney μπορεί εύκολα να χαρακτηριστεί ένας ύμνος στη νοσταλγία. Όσο κυλάει η ταινία δεν μπορεί κάποιος να αντισταθεί στον πειρασμό ακόμη και να τραγουδά τα τραγούδια που ακούγονται (trust me, στο μυαλό μου αυτό έκανα!) και να παρακολουθεί μαγεμένος τα τρία νέα τραγούδια που πρόσθεσαν ο Alan Menken κι ο Tim Rice. Επιπλέον, πέρα από τη μαγεία του παραμυθιού (Τέρας, μαγεμένο κάστρο κι υπηρέτες κοκ) και τον εμφανή σεβασμό στο αρχικό υλικό του 1991, ο Condon κι η ομάδα του επεκτείνουν τους χαρακτήρες της ταινίας. Για παράδειγμα, ο Maurice δεν είναι ο εκκεντρικός εφευρέτης, αλλά ένας πατέρας που προσπαθεί να προφυλάξει την κόρη του, ενώ η Belle λαχταράει να μάθει από τι την προστατεύει (κάπου εδώ να ευχαριστήσω την παραγωγή της ταινίας που μου έδωσε άλλον ένα λόγο να κλαίω στη μισή ταινία!).

Και καθώς μίλησα για νοσταλγία, μπορεί όντως να μην περιμένει κάποιος να δει κάτι διαφορετικό απ’ό,τι στην ταινία κινουμένων σχεδίων του 1991, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς: όσοι είδαμε ήδη κι όσοι σκοπεύουμε να δούμε τη νέα ταινία…τη νοσταλγία αυτή δεν επιζητούμε; Γιατί ποιος δε θέλει να δει (ξανά) αυτή τη φορά με ζωντανά χρώμα το Lumière (εξαιρετικός στο τραγούδι ο Ewan McGregor για άλλη μία φορά!) να ερμηνεύει το “Be Our Guest” ή να δει με νέα οπτική τη λατρεμένη σκηνή στην αίθουσα χορού; Κι ας παραδεχθούμε και το εξής: όσο cool θεωρούμε πως είναι οι ταινίες με super ήρωες που μας συντρόφευαν μέσω των comics όταν ήμασταν πιτσιρίκια (που είναι cool, κι όσοι με διαβάζετε καιρό ξέρετε την αδυναμία μου αυτή!) εξίσου τρυφερό είναι και το συναίσθημα που μας οδηγεί αυτές τις μέρες στους κινηματογράφους!
Την ταινία στελεχώνει ένα πραγματικά πρώτης κλάσης cast, τόσο για τους μαγεμένους υπηρέτες του κάστρου του Τέρατος όσο και για τους πραγματικούς χαρακτήρες! Ο Luke Evans είναι ένας εξαιρετικός Gaston που λατρεύουμε να… μισούμε, ενώ ο Josh Gad δίνει μία ιδιαίτερη πνοή στο χαρακτήρα του LeFou (εκτός από τη φημολογούμενη απεικόνισή του ως gay χαρακτήρα, προσωπικά αλλού εστίασα από ένα σημείο κι ύστερα, αλλά δε θα κάνω spoilers!). Ο Kevin Kline συγκινεί στο ρόλο του Maurice, ο οποίος εμφανίζεται ως λιγότερο “τρελάρας” (έτσι αποκαλείται στην ελληνική μεταγλώττιση!) και περισσότερο ως ένας άνθρωπος που αγωνιά για το παιδί του.

Την παράσταση, όμως, εννοείται πως κλέβουν ο Dan Stevens (από τη σειρά του Fox Chanel “Legion“) κι η Emma Watson. Ο Dan Stevens για να γίνει το επιβλητικό Τέρας αναγκάστηκε να γυρίσει τις σκηνές… δύο φορές, μία για να καταγραφούν οι εκφράσεις του και μία οι κινήσεις του, όπου φορούσε ένα κοστούμι 18 κιλών και ισορροπούσε σε… ξυλοπόδαρα για να αποδώσει τον όγκο του χαρακτήρα του! Επίσης φορούσε ψεύτικους κυνόδοντες για να καταφέρει να μιλήσει (και να τραγουδήσει, μην το ξεχνάμε!) σαν το Τέρας, ενώ η φωνή του… μόνο επεξεργασμένη δεν είναι! Αν υπάρχει λίστα ηθοποιών που κάνουν ”τα πάντα“ για το ρόλο τους, ο Dan Stevens είναι η νέα προσθήκη!
Όσο για την Belle της Emma Watson; Η νεαρή ηθοποιός αφήνει πίσω την Potter εποχή ως Hermione Granger και ξεδιπλώνει την ομορφιά του χαρακτήρα μίας από τις πιο δημοφιλείς πριγκίπισσες της Disney. Η Belle είναι μία κοπέλα που είναι μπροστά από την εποχή της (γυναίκα να διαβάζει, να είναι εφευρετική και να έχει άποψη στη γαλλική επαρχία του 18ου αιώνα; Ανήκουστο!) και παράλληλα ζηλευτή για την ομορφιά της και την καλοσύνη της. Η πρωταγωνίστρια είναι επίσης μία νεαρή γυναίκα που εμφανώς έχει πρωτοπόρες απόψεις και ιδέες. Ακόμη δε σας φαίνονται ταιριαστές, ηθοποιός και περσόνα;

Με λίγα λόγια… σας εύχομαι καλή διασκέδαση, την οποία σας την εγγυώμαι! Α, και μη βιαστείτε να βγείτε από την αίθουσα, αλλιώς θα χάσετε μία ευχάριστη έκπληξη – φόρο τιμής στην ταινία του 1991!


Πρωταγωνιστούν: Emma Watson, Dan Stevens, Luke Evans, Kevin Kline, Josh Gad, Ewan McGregor, Ian McKellen, Emma Thompson, Gugu Mbatha-Raw, Stanley Tucci, Audra McDoanld, Hattie Morahan κ.α.

You may also like