Ποιές είναι οι επιπτώσεις του Work from Home (τηλεργασία);

Για του περισσότερους από εμάς, η τήρηση του οκταώρου στο σπίτι αποτελεί πλέον πραγματικότητα εδώ και σχεδόν ένα χρόνο. Προσπαθούμε να περιορίσουμε τους αντιπερισπασμούς – οι οποίοι είναι σαφώς διαφορετικοί από εκείνους του εργασιακού χώρου … Κι αυτό που κάποτε ήταν επιθυμία (σε ποιον δεν άρεσε η ιδέα του να δουλεύει από την άνεση του σπιτιού του;), πλέον είναι οπωσδήποτε πρόκληση. Ειδικά για όσους έχουν και μικρά παιδιά στο σπίτι. Όσο κι αν έχει γίνει ρουτίνα, όμως, μία πρόσφατη έρευνα αναδεικνύει τις επιπτώσεις της νέας εργασιακής “νόρμας”.

               Πρόσφατα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Occupational and Environmental Medicine τα αποτελέσματα μίας έρευνας του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια. Σε αυτή μελετήθηκε η επίδραση της τηλεργασίας στη σωματική και πνευματική υγεία όσων εργάζονται από το σπίτι. Στην έρευνα συμμετείχαν χίλιοι εθελοντές που κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2020. Παράλληλα, ο τρόπος ζωής τους, η δομή του χώρου όπου εργάζονταν στο σπίτι αλλά και η ψυχολογική και σωματική τους κατάσταση ήταν παράγοντες που έλαβαν υπόψιν οι ερευνητές κατά την παρακολούθηση.

Τα συμπεράσματα της έρευνας

               Στο πέρας της έρευνας, διαπιστώθηκε πως το 64% των συμμετεχόντων εκδήλωσε τουλάχιστον ένα πρόβλημα υγείας ενώ το 75% αυτών ανέφερε πως ξεκίνησε να αντιμετωπίζει μία ψυχολογική διαταραχή. Για την ακρίβεια, οι συμμετέχοντες είχαν περιορίσει τη σωματική άσκηση  και ταυτόχρονα αύξησαν την κατανάλωση ανθυγιεινών σνακ και τροφών. Ο συνδυασμός αυτός συνέβαλλε ουσιαστικά σε επιδείνωση της σωματικής και πνευματικής τους υγείας.

               Οι ερευνητές κρίνουν πως το ρόλους τους σε αυτό έπαιξε το κλείσιμο των γυμναστηρίων και η αύξηση του χρόνου που αφιέρωσαν στην εργασία τους οι συμμετέχοντες διαβάζοντας καθισμένοι σε ένα γραφείο. Το 75% των συμμετεχόντων ανέφερε πως προσάρμοσε το πρόγραμμά του για τις ανάγκες της εργασίας του. Ωστόσο ο χρόνος που περνούσαν στο γραφείο αυξήθηκε κατά μιάμιση ώρα.

               Αυτό όμως, δεν σήμαινε κι αυξημένη παραγωγικότητα, ειδικά για γονείς μικρών παιδιών. Καθώς ήταν ιδιαίτερα απαιτητικό να είναι συγκεντρωμένοι στην εργασία τους και παράλληλα να φροντίσουν τα παιδιά τους. Κατ’ επέκταση, αυτή η προσπάθεια εξισορρόπησης των υποχρεώσεών τους ήταν ο καταλύτης που οδήγησε σε συμπτώματα άγχους. Εντούτοις, το παράδοξο είναι πως η συνολική τους υγεία δεν επηρεάστηκε ανησυχητικά, με τους ερευνητές να θεωρούν πως ρόλο σε αυτό έπαιξε η επίδραση της κοινωνικής επαφής … Εν προκειμένω η επαφή των γονιών με τα παιδιά.

@standsome/ unsplash
Ποιοί είναι οι καθοριστικοί παράγοντες;

               Παράγοντες, όμως, φαίνεται πως ήταν και το φύλο. Οι γυναίκες φαίνονταν πιο επιρρεπείς στο να εκδηλώσεις σημάδια κατάθλιψης…Αλλά και το ετήσιο εισόδημα με όσους έβγαζαν λιγότερο από 100.000 δολάρια ετησίως να έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κάποια επίπτωση στη σωματική και την πνευματική τους υγεία.

               Τέλος, το 47,6% των συμμετεχόντων ανέφεραν πως έπρεπε να μοιραστούν με το σύντροφό του ή με το παιδί του που έκανε διαδικτυακά τα μαθήματά του το χώρο όπου εργαζόταν.

            “Η ποιότητα του χώρου εργασίας είναι σημαντικός στις επιδόσεις ενός εργαζομένου. Ένας χώρος εργασίας που είναι αποκλειστικά για τον εργαζόμενο σημαίνει λιγότερούς αντιπερισπασμούς και διακοπές και αφήνει στους γύρω να εννοηθεί πως είναι απασχολημένος. Επιπλέον, η σωστή διαμόρφωση αυτού του χώρου συμβάλλει στη συνολική υγεία του εργαζομένου.”

Dr. Burcin Necerik-Gerber,καθηγήτρια του τμήματος Πολιτικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια

            Τι μπορούμε, όμως, να κάνουμε για να περιορίσουμε την όποια ζημιά;

               Εδώ θα κάνουμε μία μικρή αναδρομή σε συμβουλές που σας είχαμε δώσει από την πρώτη κιόλας περίοδο του lockdown…!

Κατ΄ αρχήν το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να επιλέξουμε σωστά το χώρο στον οποίο θα εργαζόμαστε και να τον διαμορφώσουμε έτσι ώστε να περνάμε το χρόνο αυτόν σε ένα περιβάλλον ευχάριστο που θα μας κάνει και πιο αποδοτικούς. Για αυτό το σκοπό η Τόνια Παπαμιχαλοπούλου έχει κάποια εξαιρετικά tips.

Εφόσον γίνει αυτό προσπαθούμε να διατηρήσουμε όσο αυτό είναι δυνατό, τη ρουτίνα μας όπως αυτή ήταν προ πανδημίας. Τι σημαίνει αυτό; Πως ντυνόμαστε άνετα μεν, κατάλληλα δε, τρεφόμαστε σωστά και δεν ξεχνάμε να κάνουμε διαλείμματα. Ας θυμηθούμε το πως πατώντας εδώ!

Η πολύωρη καθιστική στάση μπορεί να επιβαρύνει το σώμα μας και κατά συνέπεια την ψυχολογία μας. Φροντίζουμε λοιπόν, το σώμα μας να έχει την κατάλληλη στάση κι υποστήριξη και βεβαίως δεν ξεχνάμε να κάνουμε και κάποιες ασκήσεις διατάσεων – άλλωστε έχουμε αυτές τις office friendly ασκησούλες!

Τέλος, δεν ξεχνάμε να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να χαλαρώσει είτε στα διαλείμματά μας είτε στο τέλος του “οκταώρου”. Ένας περίπατος ή λίγος χρόνος αφιερωμένος στο διαλογισμό ή το αγαπημένο μας χόμπι μπορούν να ελαττώσουν σημαντικά το άγχος μας και βεβαίως να αποτρέψουμε επιπτώσεις και στη σωματική μας υγεία.

Πηγή: Mind Body Green

Featured image: @martafilipczyk/ unsplash

You may also like